Nemme hverdagsretter: Sund og mættende Buddha bowl med årstidens grønt

Nemme hverdagsretter: Sund og mættende Buddha bowl med årstidens grønt

“Hvad er en Buddha bowl?” tænker du måske. En traditionel Buddha bowl er en vegansk salat med både bagte (eller grillede) og rå grøntsager i mundrette stykker på en bund af ris, quinoa eller lignende. Toppet med diverse bønner eller bælgfrugter. De enkelte elementer i skålen holdes adskilte, men bindes sammen af en dressing. Navnet skyldes formens lighed med Buddhas tykke, runde mave.

De er ret hypede for tiden, og I weekenden var mit Insta-feed fyldt med dem. Derfor fik jeg også lyst til at kaste mig ud i sådan én. Da jeg i øjeblikket holder ferie for at køre Selma ind i vuggestuen, var den et oplagt bud på dagens frokost. Hun er nemlig overordentligt begejstret for at være derhenne, så den uge, jeg har taget fri for at kunne hellige mig hende og indkøringen, er blevet brugt på at ordne børneværelse, sortere og sætte navnelapper i tøjet og ordne de endeløse bunker af vasketøj. Og ja – så på at lave mad.

Jeg er meget enig med Christina Bonde, der skrev om sin Buddha bowl med rødbedehummus og gul quinoa, at det gør noget godt for oplevelsen, når ingredienserne er anrettet hver for sig. Og at man bliver glad af de smukke farver og forskelligeteksturer. Det gælder for både øjnene, smagsløgene og maven.

Her er min version af en lækker sund og mættende Buddha bowl. Jeg har – som altid – lavet den med udgangspunkt i årstidens grøntsager, dvs. rodfrugter og kål. Men indholdet kan varieres, alt efter hvad grøntsagsskuffen og årstiden indbyder til.

I stedet for ris eller quinoa har jeg brugt kidneybønner. Du kan også sagtens bruge f.eks. kikærter, perlespelt eller lignende.

Jeg har tilsat æble for at give retten noget sødme, avocado og ristede sesamfrø for at give hhv. fedme og knas samt en lækker nøddeagtig aroma. Desuden har jeg brugt hytteost, som giver et skud syrlighed, fylde og protein.

Alt i alt en sund, lækker og velsmagende frokost med masser af mættende proteiner og gode fedtstoffer.

Det skal du bruge – til to portioner

  • 3 gulerødder
  • 3 pastinakker
  • 150 g rosenkål (ca. 14 stk.)
  • 2 spsk sesamfrø
  • 1,5 spsk olie
  • 200 g hvidkål
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 spsk æbleeddike
  • Salt og peber
  • 3 håndfulde (tilberedte) kidneybønner
  • 2 dl hytteost

Sådan gør du

Hvis du bruger friske kidneybønner skal du lægge dem i blød natten over og koge dem i nyt vand i en lille time. Hvis du bruger dem fra dåse eller har en portion liggende i fryseren (det har jeg nemlig altid) kan du bare bruge dem direkte. Altså – de skal lige tø op først.

Skræl gulerødder og pastinakker og skær dem i mundrette stykker. Pil de yderste blad ad rosenkålen, fjern det nederste af stokken og halver kålen

Læg grøntsagerne på en bageplade med bagepapir (eller i et ovnfast fad), fordel 2 spsk olie og 2 spsk sesamfrø henover og vend godt rundt

Ovnbagt kål

Bag pladen i ovnen ved 225 grader i 20 minutter. Rør rundt et par gange undervejs

Bagte grøntsager

Snit imens hvidkålen fint, skær æblet i tynde skiver og avocadoen i mundrette bider

Rør en dressing sammen af citronsaft, æbleeddike, en lille smule olivenolie og salt og peber

Læg alle ingredienserne i en skål, når de ovnbagte grøntsager er kølet lidt af, fordel dressingen hen over og drys evt. med ekstra sesamfrø

Salat frokost

Sund buddha bowl

Den ligner ikke rigtigt Buddhas mave… Det havde den måske gjort, hvis jeg var lidt bedre til foodstyling og desuden ikke altid var så pokkers sulten, når jeg skal tage madbilleder. Men den smagte godt og jeg glæder mig til at spise den anden halvdel af portionen til frokost i morgen, hvor jeg er tilbage på kontoret

Follow:

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *