Sundt mellemmåltid: Grove boller med perlespelt og æble

Sundt mellemmåltid: Grove boller med perlespelt og æble

I min evige jagt på sunde, nemme og velsmagende mellemmåltider er favoritten for tiden grove boller med perlespelt og frugt. Sådan én udgør nemlig et lettere transportabelt alternativ til at spise en grovbolle med et stykke frugt ved siden af. Og så har jeg tilsat rosiner og kanel for at give ekstra sødme og krydderi. Bollen udgør dermed en fuldendt snack – den er både mættende, saftig og tilpas sød.

Perlespelt er polerede speltkerner. De har en let nøddeagtig smag og er med til at skabe fylde i retten. Perlespelt giver altså fibre, smag og mæthed, men eftersom de er polerede, er det ikke et fuldkornsprodukt.

Vil du gøre bollerne endnu grovere, kan du i stedet for perlespelt putte f.eks. fuldkornsbulgur eller fuldkornsris i. Ikke-fuldkornsversionerne af bulgur eller ris samt andre typer af korn eller kerner f.eks. perlebyg eller couscous, kan også sagtens bruges. Og har du allerede en portion til overs fra aftensmaden, er det jo bare en bonus.

Boller med perlespelt – det skal du bruge (12 stk)

  • 1,5 dl rå perlespelt (eller 3 dl kogte)
  • 1 dl vand
  • 2 dl A38, Skyr eller andet surmælksprodukt
  • 50 g gær
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker (evt. mere, hvis dine æbler er meget syrlige)
  • 1 spsk olie
  • 2 tsk kanel
  • 1 dl rosiner
  • 300 g grahamsmel eller anden grov hvedemel
  • 4-500 g hvedemel
  • 3 æbler

Perlespelt opskrift

Sådan gør du

Skyl perlespelt og kog dem i 10 minutter så de stadig har bid. Hvis du bruger et alternativ til speltkornene, så tilbered dem i lidt kortere tid, end det, der står anvist på pakken

Kog 1 dl vand og bland det med 2 dl A38. Tjek, at det er lillefingervarmt og udrør gæren heri

Tilsæt sukker og salt

Bland olie, kanel, rosiner, grahamsmel og 2/3 (ca. 350 g) af hvedemelet i

Skræl og riv æblerne. Hvis du bruger en røremaskine, så lad den endelig stå og køre imens, så dejen bliver æltet godt sammen

Bland æblestykkerne i dejen og juster konsistensen med hvedemel, så dejen slipper skålens kanter, men stadig er fugtig

Lad dejen hæve et lunt sted i en lille time

Form 12 boller, sæt dem på en bageplade og tryk dem lidt flade

Boller med perlespelt

Lad bollerne efterhæve i ca. et kvarter imens ovnen varmer op til 200 grader

Bag bollerne i 20-25 minutter

Boller spelt

Bollerne udgør et alletiders mellemmåltid, men egner sig også glimrende som tilbehør til f.eks. linsesuppe, buddha bowl eller linsesalat.

Nemme grove boller

Follow:

2 Comments

  1. 24. maj 2017 / 17:39

    Mums, de ser gode ud. Og det er jo genialt med grovbolle-og-frugt-i-en

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *