Madskolens tøm-køleskabet Brændende Kærlighed

Madskolens tøm-køleskabet Brændende Kærlighed

I denne uge har jeg været frivillig Madskoleinstruktør på en skole i Trekroner. Madskoler er et tilbud til børn i alderen 8-12 år, hvor de i løbet af fem hverdage lærer om sund kost og motion på en sjov og aktiverende måde. Jeg meldte mig som instruktør i håbet om at få en uge, hvor jeg kunne dele min madglæde og inspirere børnene til at fortsætte madeksperimenterne derhjemme. Desuden ville jeg gerne være med til at gøre børnene bevidste om, hvordan de igennem fornuftige fødevarevalg, kan fremme deres egen sundhed. Det har været nogle sjove, udfordrende, spændende og lærerige dage, og jeg kan klart anbefale alle, der kunne have interesse, til at melde sig som frivillige instruktører. Der kræves ikke de store forudsætninger eller kundskaber – det vigtigste er, at du har lyst til at tilbringe tid sammen med en flok unger og lære dem om madlavning, fødevarer, sundhed og motion.

Madskoler

På Madskolen har vi bl.a. fokus på madspild. Vi har talt med børnene om, hvordan man kan mindske madspild og hvorfor det er godt at gøre det. I går var det den sidste Madskoledag, og til frokost lavede vi pizzaer, hvorpå vi fyldte en masse af de rester, vi havde gemt i løbet af ugen. Det blev der et par interessante smagsoplevelser ud af. Bl.a. en fersken-pizza og én med revet gulerod og stykker af fiskefilet. Men lige som med den øvrige madlavning forsøgte vi instruktører at have hænderne på ryggen og lade børnene eksperimentere selv. Og børnene syntes, at det var sjovt at være kreative med indholdet i alle de små bøtter, som køleskabet gemte og at trylle nyt liv i retterne.

I Madbogen – den opskriftsbog, som vi har brugt i løbet af ugen, og som alle børnene har fået et eksemplar af med hjem – er der en anden god resteret: En tøm-køleskabet Brændende Kærlighed. Den har jeg lavet til frokost i dag herhjemme, og i indlægget her deler jeg opskriften. Jeg har justeret lidt, så den passer til vores familie med to voksne og børn.

Tøm-køleskabet brændende kærlighed er en grundopskrift, som er alletiders til at få ryddet ud i rester, som ligger gemt i køleskabet eller i grøntsagsskuffen. Retten består af en kartoffel-gulerodsmos, spejlæg, grøntsager og en rest kød. Og selvom udgangspunktet her er at minimere madspild og udnytte rester, så er det altså ikke forbudt at købe nye friske grøntsager eller kødstykker og bruge dem i opskriften.

Både grøntsager og kød kan enten være tilberedte eller rå og du kan bruge lige præcis det, du har ved hånden. Jeg har her brugt en skål færdigstegte blomkål og ovnbagte kyllingerester. Har du f.eks. andre kåltyper, løg, broccoli eller lignende liggende i grøntsagsskuffen, så lad dem koge med sammen med kartoflerne og lav mos af det hele.

Det skal du bruge – tøm-køleskabet Brændende Kærlighed til 2 voksne og to børn

  • 700 g kartofler
  • 300 g gulerødder
  • 6 skiver syltede rødbeder
  • 2 dl mælk
  • 10 g smør
  • salt og peber
  • 4 æg

Rester:

  • 250 g grøntsager
  • 250 g kød

Tøm køleskabet

Tøm-køleskabet Brændende Kærlighed – sådan gør du

Skræl kartofler og gulerødder og skær dem i tern på ca. 2×2 cm. Gør evt. det samme med reste-grøntsagerne, hvis ikke de allerede er tilberedte

Læg stykkerne i en gryde og hæld vand over, så det netop dækker. Bring gryden i kog og lad det koge i et kvarters tid

Hæld de 2 dl mælk op i en kande eller en skål og hæld 1 dl af kogevandet oveni, når kartoffelgryden er færdig. Kasser resten af kogevandet

Skær de syltede rødbeder i små tern og bland dem med grydens indhold

Tøm-køleskabet Brændende Kærlighed

Mos det hele med et piskeris (gerne elektrisk) imens du hælder mælk/vand i lidt ad gangen

Tilsæt smør, rør rundt og smag til med salt og peber

Skær kødet i mindre stykker og steg det indtil det er færdigtilberedt. Lav derefter spejlæg på den samme pande (så minimerer du nemlig ikke blot madspild, men også opvask;))

Server spejlæg og kød sammen med mosen

Brændende kærlighed madskole

 

Hvis du har lyst til at se mere til min uge som Madskoleinstruktør, så tjek Madskolernes profil på Instagram, som jeg bestyrede hele uge

 

Andre gode reste-opskrifter her på bloggen er f.eks. mine nemme hjemmelavede rugbrødscroutoner, fiskelasagne eller børnevenlige kartoffelsalat

Follow:
Share:

2 Comments

  1. Karen Olesen
    16. august 2017 / 14:08

    Det lyder vel nok lækkert! Jeg har også været Madskole instruktør på et par år siden. Det var en sjov oplevelse. Knus fra Karen

    • 17. august 2017 / 21:34

      Tak Karen:) Ja, det er nemlig en rigtig sjov oplevelse at være på Madskole. Jeg tror, at jeg er på igen næste år… Knus Line

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *