Seneste indlæg

  • Dip tip: Hjemmelavet peberfrugtehummus

    Dip tip: Hjemmelavet peberfrugtehummus
  • Madformadelskere ryger deres egen bacon

    Madformadelskere ryger deres egen bacon
  • Grov aspargestærte med limabønner, ricotta og parmaskinke

    Grov aspargestærte med limabønner, ricotta og parmaskinke
  • Peberkager

    Peberkager

Æg og skinke i kokotte

Æg og skinke i kokotte

Da Osvald for et par måneder siden fyldte år, fejrede vi ham med en fødselsdagsbrunch. Vi var 16 (madglade) mennesker i alt. Jeg har ikke knækket koden til, hvordan jeg laver så stor en portion røræg, uden at det bliver noget smatværk.

Kort forinden havde min mor fået serveret æg og skinke i kokotte til morgenmad hos en ven. Det havde været en stor succes, så den idé snuppede jeg. De faldt heldigvis også i god jord hos vores gæster, som spiste rub og stub.

Siden har jeg lavet variationer over “oeufs en cocotte” flere gange til weekendmorgenmad eller som en del af frokosten. Så nu synes jeg, at det må være på tide at dele en opskrift herinde.

De små kokotter eller ramekiner med grøntsager, æg og skinke fungerer også glimrende som tilbehør til aftensmad.

æg i kokotte med skinke opskrift

Opskrift på kokotter med æg og skinke

(scroll ned i bunden af indlægget for en mere læse- og printvenlig opskrift)

Det er hyggeligt at servere portionsanretninger, men bliver I mange, kræver det selvfølgelig, at du har en hel del små, varmefaste skåle. Alternativt kan du lave det i et større ovnfast fad og skrue op for bagetiden. Fyldet skal helst ikke gå højere end 3-4 cm op. Ellers er det svært at få æggene ordentligt tilberedte.

I bunden af æggekokotten bruger jeg lidt forårsløg og snittet spidskål. Du kan også smide f.eks. lidt spinatblade eller skiveskårede champignon i. Som alternativ til den lufttørrede skinke kan du bruge almindelig skinke, en skive bacon (som dog skal have en tur på en pande først) eller du kan drysse små tern af chorizo eller en anden pølse ned i æggemassen.

Det skal du bruge (til 4 stk.)

  • 4 kokotter, ramekiner eller andre små, varmefaste skåle
  • Lidt olie til formene
  • 2-3 forårsløg
  • 1/4 spidskål
  • 4 stykker lufttørret skinke
  • 4 æg
  • 2 spsk. mælk
  • 1,5 tsk. tørret oregano, timian eller rosmarin
  • 0,5 tsk. salt
  • Lidt peber
  • 100 g cherrytomater
  • 15 g revet parmesan- eller cheddarost
  • Et bundt purløg

Sådan laver du æg og skinke i kokotte

Tænd ovnen på 200 grader.

Sæt formene på en bageplade og smør dem med olie.

Pil de yderste blade af forårsløgene og spidskålen. Snit begge dele fint.

Fór kanten og bunden af hver form med en skive skinke.

Læg løg og kål i bunden af formen.

Opskrift på æg, skinke og grøntsager i kokotte

Pisk æg, mælk, salt, peber og krydderi.

Fordel æggeblandingen over grøntsagerne.

Skyl tomaterne, halver dem og placer dem oven på æggeblandingen.

Opskrift på bagt æg, skinke og grøntsager i kokotte

Drys med revet ost og bag kokotterne med æg og skinke i 20-25 minutter til æggemassen har sat sig og overfladen er gylden.

Æg i ramekin

Server de nybagte skinke-ægge-kokotter med klippet purløg på toppen.

Æg, skinke og grøntsager i ramekin

Æg og skinke i kokotter

God til brunchbordet, morgenmaden eller som tilbehør
Ret Morgenmad
Keyword Mad til mange, Nemt
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 40 minutter
Antal 4

Ingredienser

  • 4 kokotter, ramekiner eller andre små, varmefaste skåle
  • lidt olie til formene
  • 2-3 forårsløg
  • 1/4 spidskål
  • 4 stykker lufttørret skinke
  • 4 æg
  • 2 spsk. mælk
  • 1,5 tsk. tørret oregano, timian eller rosmarin
  • 0,5 tsk. salt
  • lidt peber
  • 100 g cherrytomater
  • 15 g revet parmesan- eller cheddarost
  • 1 bundt purløg

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Sæt formene på en bageplade og smør dem med olie.
  • Pil de yderste blade af forårsløgene og spidskålen. Snit begge dele fint.
  • Fór kanten og bunden af hver form med en skive skinke.
  • Læg løg og kål i bunden af formen.
  • Pisk æg, mælk, salt, peber og krydderi.
  • Fordel æggeblandingen over grøntsagerne.
  • Skyl tomaterne, halver dem og placer dem oven på æggeblandingen.
  • Drys med revet ost og bag kokotterne med æg og skinke i 20-25 minutter til æggemassen har sat sig og overfladen er gylden.
  • Server de nybagte ægge-kokotter med klippet purløg på toppen.

Til brunchen serverede vi desuden nybagt brød (både koldhævede grove boller og klassiske, bløde fødselsdagsboller), fødselsdagskagemand, hjemmelavet knækbrød, masser af ost, kylling-bacontærte og et par salater.

De kokotter og tallerkener, som jeg bruger på billederne er fra BITZ (reklamelink).

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags