Seneste indlæg

 • Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret

  Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret
 • Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta

  Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta
 • Sådan får du brugt dine rugbrødsrester

  Sådan får du brugt dine rugbrødsrester
 • Sund spaghetti carbonára

  Sund spaghetti carbonára

Derfor elsker jeg at bo i Roskilde

Derfor elsker jeg at bo i Roskilde

Som led i en stafet hos Bloggers By Heart, vil jeg i dag skrive om min by og om, hvorfor jeg elsker at bo i Roskilde.

Da Kristian og jeg mødte hinanden i 2010, havde jeg kun besøgt i Roskilde i forbindelse med festivallen. Jeg kendte ikke byen og anede ikke, hvilke skatte den gemmer på. Men ham, som skulle blive manden i mit liv, er født og opvokset i Roskilde. Hans forældre er blevet boende, og da den uundgåelige “mød mine forældre/min kæreste”-dag oprandt, blev det med en indlejret gåtur rundt i byen. Jeg var solgt med det samme! Roskilde har nemlig det hele: kultur, natur og historie. Så inden der var gået 4 år, havde vi skiftet lejligheden på Nørrebro ud med parcelhus og postnummeret 4000 Roskilde*.

Hvad er der særligt ved Roskilde?

Byen har en betydningsfuld og lang historie, og er samtidig med på forreste række i det kulturelle felt anno 2017. Det er en herlig kontrast, som giver anledning til mangfoldighed og diversitet i byens tilbud.

Når jeg går rundt i byen finder jeg ofte nye yndlingsspots. Små og store parker eller haver. Den imponerende domkirke, der knejser som byens vartegn og med jævne mellemrum dukker op bag hustagene. De smukke, stråtækte bindingsværkshuse på Sct. Jørgensbjerg. Havnen, som summer af liv og aktivitet. Alt det nye, der skyder op omkring Trekroner. Og så er byen omkranset af skov, marker, enge og fjorden. Jeg er vild med det!

At bo i Roskilde

Hvor spiser man den bedste frokost i Roskilde?

Ingen tvivl: hos Landmad.dk.

Den moderne gårdbutik og café ligger for enden af Skomagergade. Konceptet er kvalitetsråvarer, der alle har en historie at fortælle, fra passionerede producenter. Og maden lever til fulde op til de lidt højtragende intentioner. Trods det erklærede mål om at følge råvarernes sæson er menukortet tilpas varieret, så der altid er lidt for enhver smag. Maden er velsmagende, lækkert tilberedt, smuk, sund og frisk. Personalet er ualmindeligt venligt og hele atmosfæren giver lyst til at blive hængende og snuse rundt på hylderne efter det dejlige måltid.

Til Selmas barnedåb fik vi sandwich leveret herfra. De levede til fulde op til forventningerne og kastede en masse roser af sig.

Hvor spiser man den bedste aftensmad i Roskilde?

Restaurant Moehr i Skomagergade (lige ved siden af Landmad faktisk) bliver der kælet for retterne, og det kan både ses og smages. Fokus er på det nordiske køkken og råvarerne er af høj kvalitet. Maden er eksperimenterende og nyskabende, uden at den bliver prætentiøs, betjeningen er venlig og med stor faglighed og interiøret er moderne, lækkert og med til at understrege stedets koncept.

Jeg kan anbefale, at du under sig selv én af de store pakker. 4 retter med tilhørende vinmenu koster 705 kr. pr. person. Hertil kommer evt. kaffe og petit four. Men så har du altså også fået en helhedsoplevelse og et måltid i særklasse.

Landmad.dk Moehr

I den mere familie- og budgetvenlige ende laver Bronx Burger på Hestetorvet en gedigen burger(menu), Østens Perle på Køgevej (lige ved stationen) har et stort udvalg af velsmagende thai-retter og Royal India i Algade serverer indisk mad, som for det meste er veltilberedt og lækkert.

I hvilke butikker er det bedst at shoppe?

På RO’s Torv kan man købe alt, hvad hjertet begærer. Og af et storcenter at være, er det ok. Stort og lyst. Personligt er jeg dog mere fan af atmosfæren i byens dejlige gågader og de små sidegader hertil.

Jeg magter generelt ikke rigtigt at shoppe tøj, sko, boligartikler, tingel-tangel og skønhedsprodukter. Men som inkarneret foodie elsker jeg at købe fisk og ost direkte hos fagmanden, når der hver onsdag og lørdag er torvedage. Og så præsterer jeg sjældent at passere Irma i Skomagergade uden lige at smutte ind og ose lidt. Den er et stensikkert hit – velassorteret, inspirerende og bare lækker.

Torvedag Roskilde

Hvor kan man tage hen på en regnvejrsdag?

Biblioteket, RO’s Torv (hvis man orker den slags), svømmehallen (som dog snart lukker i et års tid pga. ombygning) eller et af byens fine museer, hvoraf jeg især kan anbefale Ragnarock. Museet for pop, rock og ungdomskultur gemmer på et overflødighedshorn af fede installationer og pædagogiske virkemidler. Hermed udnyttes potentialet til at kommunikere visuelt og auditivt til fulde – alt sammen i en æstetisk lækker ramme, som er både nostalgisk og nytænkende.

Det bedste sted at blive forkælet

Jeg kommer jævnligt forbi Roskilde Skønhedsklinik i Skomagergade, hvor søde Trine kompetent og effektivt ordner mine vipper.

Desuden får jeg Body SDS behandlinger hos Kropsfokus på Vindingevej. Indehaveren Heidi er eminent til at løsne op for mine spændinger og mentale blokeringer, booste mit immunforsvar og giver mig en følelse af at være i balance. For nylig har jeg også haft 1-årige Selma med derned, og jeg krydser fingre for, at et forløb med zoneterapi kan få bugt med hendes noget nær kroniske forkølelse.

Mit yndlingssted

Et bibliotek virker altid tillokkende på mig, og Roskilde Bibliotek er ingen undtagelse. Det er måske ikke så meget anderledes end andre gode biblioteker. Men det er også helt fint for mig. Stedet emmer af inspiration, viden, leg og læring – og så er det moderne, uden at det bliver søgt. Find mig foran 64.1 (bøgerne om madlavning), i børneafdelingens legeområde, i caféområdet (hvor jeg læser de nyeste udgaver af ugebladene, fordi jeg er for nærig til at købe dem selv) eller ved én af de rolige studiepladser, hvorfra jeg har skrevet mange af mine blogindlæg, imens barnevognen stod på den anden side af vinduesruden. Og hvis jeg ikke er dér, så er jeg gået en tur i Byparken, som ligger lige over for.

Jeg er også nødt til at nævne Storkereden. Fødeklinikken, hvor jeg en frostklar vinterdag i 2016 havde en helt fantastisk fødselsoplevelse. I trygge, varme og rolige omgivelser og med en jordemoder så fuld af nærvær, ro og overskud (sådan føltes det i hvert fald), at jeg næsten var ærgerlig over, at fødslen var hurtigt overstået. Også kun næsten.

At bo i Roskilde

Derfor elsker jeg at bo i Roskilde

Ud over alle de ovenfor nævnte ting, så er der altså bare en særlig stemning i byen. Jeg oplever, at roskildenserne er stolte af deres by og dens historie. At der er en samhørighed – byen og dens borgere har sin egen identitet. Det store frivillige engagement i festivallen og den deraf følgende fællesskabsfølelse, spiller nok også ind her. Du kan for øvrigt læse om mine oplevelser med FoodJam på Roskilde Festivalen, som er dér, hvor jeg slår mine folder i festivalugen.

Hver gang jeg bladrer igennem Roskilde Avis bliver jeg inspireret og begejstret over, hvor mange ting, der foregår i byen. Der er et væld af arrangementer året rundt – koncerter, sportsevents, foredrag og meget andet. Udbuddet er enormt, voksende og varierende og jeg vil gerne være endnu bedre til at bruge byen og alle de arrangementer, der er.

Funfact om Roskilde

Jeg læste sidste år, at Roskilde ligger på tredjepladsen, når man måler på, hvor ofte danske byer nævnes i medierne. Det er da ret godt gået af en by, der “kun” er Danmarks 10. største. Den flotte placering skyldes især festivallen, Domkirken og Vikingeskibsmuseet.

Har du andre favoritsteder i Roskilde eller omegn, så smid endelig en kommentar, så jeg kan blive inspireret og udvide min horisont.

*Bemærk, hvordan jeg behændigt undlader at fortælle direkte, at jeg jo faktisk ikke bor i Roskilde downtown. Svogerslev er en by med godt 4.000 indbyggere, daginstitutioner, en god skole, indkøbsmuligheder og en idrætsforening, hvor man kan gå til høvdingeboldhold sammen med de sejeste damer. Her kunne vi få mange flere kvadratmeter for pengene i et roligt villakvarter. Og vi bor altså kun 4 km fra gågaden, 5 km fra stationen og med denne udsigt fra matriklen

Svogerslev

På næste søndag kan du læse om Dragør ovre hos Annette på vejentilbirkin.dk.

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

6 Comments

 1. Karen Olesen
  16. august 2017 / 14:10

  Spændende guide! Jeg kender ikke byen så godt (mest fra Roskilde Festival). Måske jeg skulle tage en turisttur dertil fra København en dag, haha. Knus fra Karen

  • 17. august 2017 / 21:32

   Ja, mange kender nok kun byen fra Festivalen, men jeg kan klart anbefale en turisttur hertil! Sig endelig til, hvis du vil have flere konkrete tips;) Knus Line

 2. Anette
  29. maj 2017 / 14:34

  Jeg tror faktisk, at jeg nogen gange har set dig sidde på biblioteket😄 Som du skriver: torvedage, svømmehal er også favoritter hos mig. Bare ærgerligt, at den lukker snart. Har du prøvet café Freunde? Den er god!

  • 29. maj 2017 / 21:54

   Så må du endelig komme hen og sige hej næste gang, Anette! Jeg har hørt flere tale godt om Freunde, men har ikke været der selv. Den må på to-do-listen, tak for tip😄

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags