Bagt laks med appelsiner og gule beder

Bagt laks med appelsiner og gule beder

For et par uger siden var jeg på reportage hos Børnebørnenes Madværksted. Det er et initiativ under Hjerteforeningen, hvor bedsteforældre og børnebørn over fire kursusaftener mødes for at lave mad og hygge sig sammen. Vildt god idé, som jeg håber, at Hjerteforeningen og Nordea-Fonden fortsat vil støtte, så projektet kan blive udbredt til flere byer. Jeg har fået lov til at dele en opskrift fra den fine opskriftsbog, som alle kursusdeltagerne modtager. Dog har jeg ændret lidt ift. sæsonen, så min version er en omgang bagt laks med appelsiner og gule beder.

Lige som deres bedre kendte fætre rødbeder er gule beder rodfrugter, som kan fås i sæson en måneds tid endnu. Fordelen ved gule beder er, at smagen er mindre jord-agtig og mildere, så de behøver ikke lige så lang tilberedningstid som rødbeder. Og så smitter farven ikke af.

I opskriften her lynmarineres de gule beder imens laksen er i ovnen sammen med appelsiner. Det gør, at de stadig er sprøde og syrlige og et perfekt modspil til den fede laks og sødlige appelsinsovs. Retten toppes med granatæbledrys, så der kommer et friskt og knasende pift øverst. Resultatet: En superlækker og børnevenlig aftensmad, som er klar på en halv time.

Det skal du bruge

Lynsyltede gule beder

  • 3 mellemstore gule beder (ca. 300g)
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 4 spsk citronsaft
  • 1 tsk sukker
  • salt og peber

Appelsinbagt laks

  • 4 laksebøffer
  • 0,5 tsk stødt spidskommen
  • salt og peber
  • 4 appelsiner

Granatæbledrys

  • 0,5 granatæble
  • 1 lille rødløg
  • 1 håndfuld frisk persille eller andre krydderurter

Tilbehør

4 dl fuldkornsbulgur, -couscous eller ris

Sådan laver du bagt laks med appelsiner og gule beder

Tænd ovnen på 200 grader

Skræl bederne og skær dem i tynde strimler

Pisk olie, eddike, citronsaft og sukker. Vend bederne i dressingen og smag til med salt og peber. Lad blandingen trække i køleskabet imens du laver resten af retten

Bagt laks med appelsiner og gule beder opskrift sund børnevenlig fisk

Læg laksebøfferne i et fad, der kan gå i ovnen

Fordel spidskommen, salt og peber over laksen

Pil 1 appelsin og skær den i tynde skiver. Læg skiverne oven på laksen

Pres saften af de øvrige 3 appelsiner og hæld den i fadet, så appelsinsaften næsten dækker laksestykkerne

Bagt laks med appelsiner og gule beder opskrift sund børnevenlig fisk

Bag laksen i ovnen i ca. 20 minutter

Kog bulgur efter anvisning på pakken

Fjern kernerne fra granatæblet. Hak løget fint og persillen groft

Vend granatæblekerner, løg og persille sammen og drys det over laksen lige inden servering

Bagt laks med appelsiner og gule beder opskrift sund børnevenlig fisk

Hvis du ikke er så meget til appelsiner, så prøv i stedet min opskrifter på bagt laks med tomatsalsa og knas.

Resten af granatæblekernerne kan du f.eks. bage i ovnen samme med rosenkål eller stege på en pande sammen med frisk spinat (følg opskriften på stegt grønkål med sesamfrø, chili og granatæblekerner og udskift grønkålen med spinat).

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *