
For et par uger siden var jeg på reportage hos Børnebørnenes Madværksted. Det er et initiativ under Hjerteforeningen, hvor bedsteforældre og børnebørn over fire kursusaftener mødes for at lave mad og hygge sig sammen. Vildt god idé, som jeg håber, at Hjerteforeningen og Nordea-Fonden fortsat vil støtte, så projektet kan blive udbredt til flere byer. Jeg har fået lov til at dele en opskrift fra den fine opskriftsbog, som alle kursusdeltagerne modtager. Dog har jeg ændret lidt ift. sæsonen, så min version er en omgang bagt laks med appelsiner og gule beder.
Lige som deres bedre kendte fætre rødbeder er gule beder rodfrugter, som kan fås i sæson en måneds tid endnu. Fordelen ved gule beder er, at smagen er mindre jord-agtig og mildere, så de behøver ikke lige så lang tilberedningstid som rødbeder. Og så smitter farven ikke af.
I opskriften her lynmarineres de gule beder imens laksen er i ovnen sammen med appelsiner. Det gør, at de stadig er sprøde og syrlige og et perfekt modspil til den fede laks og sødlige appelsinsovs. Retten toppes med granatæbledrys, så der kommer et friskt og knasende pift øverst. Resultatet: En superlækker og børnevenlig aftensmad, som er klar på en halv time.
Det skal du bruge
Lynsyltede gule beder
- 3 mellemstore gule beder (ca. 300g)
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk æblecidereddike
- 4 spsk citronsaft
- 1 tsk sukker
- salt og peber
Appelsinbagt laks
- 4 laksebøffer
- 0,5 tsk stødt spidskommen
- salt og peber
- 4 appelsiner
Granatæbledrys
- 0,5 granatæble
- 1 lille rødløg
- 1 håndfuld frisk persille eller andre krydderurter
Tilbehør
4 dl fuldkornsbulgur, -couscous eller ris
Sådan laver du bagt laks med appelsiner og gule beder
Tænd ovnen på 200 grader
Skræl bederne og skær dem i tynde strimler
Pisk olie, eddike, citronsaft og sukker. Vend bederne i dressingen og smag til med salt og peber. Lad blandingen trække i køleskabet imens du laver resten af retten
Læg laksebøfferne i et fad, der kan gå i ovnen
Fordel spidskommen, salt og peber over laksen
Pil 1 appelsin og skær den i tynde skiver. Læg skiverne oven på laksen
Pres saften af de øvrige 3 appelsiner og hæld den i fadet, så appelsinsaften næsten dækker laksestykkerne
Bag laksen i ovnen i ca. 20 minutter
Kog bulgur efter anvisning på pakken
Fjern kernerne fra granatæblet. Hak løget fint og persillen groft
Vend granatæblekerner, løg og persille sammen og drys det over laksen lige inden servering
Hvis du ikke er så meget til appelsiner, så prøv i stedet min opskrifter på bagt laks med tomatsalsa og knas.
Resten af granatæblekernerne kan du f.eks. bage i ovnen samme med rosenkål eller stege på en pande sammen med frisk spinat (følg opskriften på stegt grønkål med sesamfrø, chili og granatæblekerner og udskift grønkålen med spinat).