Seneste indlæg

  • Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag

    Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag
  • 6 gode til campingturen

    6 gode til campingturen
  • Tærte med løg og tomater

    Tærte med løg og tomater
  • Malene og de supersunde tomater

    Malene og de supersunde tomater

Boller med juicepulp og müsli

Boller surdej pulp

Da Osvald og Kristian var på kanotur i forrige weekend, lavede jeg en stor portion boller, som de fik med. Lige som min kanoturskage skulle bollerne gerne kunne holde sig lækre selv efter nogle dage i bagagen, de skulle smage godt i sig selv (og altså ikke kræve pålæg eller smør for at glide ned) og for at mætte godt måtte de gerne være lidt kompakte – uden dog at blive tunge.

For at leve op til disse kriterier blev bollerne bagt med surdej, juicepulp og müsli, og de blev så stor en succes, at jeg allerede har bagt brød af opskriften to gange sidenhen. Den ene af gangene lavede jeg tre store brød i stedet for boller, hvilket også fungerede glimrende.

Det bliver en kæmpe portion, men dejen kan også holde sig mange dage i køleskabet. Så kan du løbende kan tage den mængde dej fra, som du vil bage af, og dermed få friskbagt brød flere gange. Du kan selvfølgelig også bare bage af det hele på én gang eller justere mængderne ned, så de passer til dit behov.

Brød, der er bagt på surdej får en saftig og sej konsistens, men kan god få en lidt syrlig smag (surprise!?!). Derfor har jeg brugt müsli, som ud over at søde giver en lækker fylde til bollerne. Du kan i stedet bare bruge 4 dl af dit yndlingsfyld (f.eks. solsikke- eller græskarkerner, sesam- eller hørfrø, rosiner eller bær) og 2 spsk sukker eller honning.

Jeg har brugt juicepulp fra en gulerods-gurkemejejuice fra Mai Øltings Juicing for Småbørnsmødre. Jeg har rost hende før og gør det gerne igen: jeg fatter ikke, hvordan hendes juiceopskrifter kan være så lækre, når de kun består af max 25 % frugt. Men det er de altså – lækre og fulde af grøntsager, uden at de af den grund kommer til at smage af græs.

Du kan selvfølgelig bruge lige præcis den juicepulp, du har lyst til eller har til rådighed. Til brød bruger jeg dog ikke pulpen fra æbler, citron og appelsin og jeg holder lidt igen med peberfrugt, ingefær og gurkemeje. Jeg juicer altså først de øvrige ingredienser, og når jeg så har 4 dl pulp, tager jeg det fra inden jeg juicer resten. Men det er en smagssag, så du kan jo prøve dig frem. Og hvis du ikke har juicepulp er revne grøntsager (f.eks. gulerødder, rødbeder eller squash) lige så fint at bruge.

Nok introduktion, her er opskriften:

Boller med juicepulp – det skal du bruge

  • 7,5 dl koldt vand
  • 1 dl surdej
  • 15 g gær
  • 2 tsk salt
  • 4 dl müsli
  • 4 dl juicepulp eller revne grøntsager
  • 1 dl olie
  • 500 g fuldkornshvedemel
  • ca. 1200 – 1400 g hvedemel

Boller med juicepulp

Sådan bager du boller med juicepulp

Opløs surdej, gær og salt i vandet

Tilsæt de øvrige ingredienser, men hold lidt igen med melet. Mængden afhænger bl.a. af, hvor vandig din pulp er og hvor meget væde, din müsli suger

Rør først langsomt rundt indtil alle klumper er opløst og ælt så det hele godt igennem ved høj hastighed i ca. 10 minutter. Dejen skal slippe skålens kanter, men stadig være fugtig

Lad dejen hæve tildækket et køligt sted i minimum 12 timer – gerne meget længere

Sæt skålen på køkkenbordet i et par timer inden du arbejder videre med den. Hvis du ikke vil bage brød af al dejen, så nøjes med at tage den mængde fra, som du vil bruge

Opskrift boller pulp müsli

Form bollerne med løs hånd og lad dem efterhæve en halv times tid. Varm imens ovnen op til 210 grader

Vil du have bollerne dejligt sprøde, så lad en bageplade være inde i ovnen imens den varmer op. Læg et stykke bagepapir på en anden plade, der vender med bunden i vejret og form bollerne herpå. Så er det nemlig lettere at vippe dem over på den brandvarme plade i ovnen og det giver lidt den samme effekt, som hvis du bruger bagesten

Opskrift boller surdej pulp

Bag bollerne ved 210 grader i 15-20 minutter

Hvis du bager store brød i stedet for boller, så lad dem bage i en lille time og skrue ovnen ned på 200 grader i de sidste 20 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags