Seneste indlæg

  • Sund og nem gulerodssuppe

    Sund og nem gulerodssuppe
  • Lav jeres eget spiselige julelandskab

    Lav jeres eget spiselige julelandskab
  • Sprøde og luftige fiskehapsere

    Sprøde og luftige fiskehapsere
  • Emilie fra Valbylille kan altid regne med guleroden

    Emilie fra Valbylille kan altid regne med guleroden

Koldhævet brød med chiafrø og femkornsblanding

Koldhævet brød med chiafrø og femkornsblanding

Jeg bryder mig ikke om betegnelsen superfoods. Når bestemte (vekslende) fødevarer bliver udråbt til at være komplet sammensat og sprængfyldt med næring, er det ofte udtryk for en simplificering. Men derfor er jeg nu alligevel svært glad for de populære og hypede chiafrø. Især har brød med chiafrø en fast plads i repertoiret herhjemme.

Jeg synes, at frøene er gode at bruge i madlavningen, fordi de er fugtgivende og fiberholdige. De sundhedsfremmende egenskaber er mange – frøene er rige på antioxidanter, vitaminer og mineraler samt spækkede med sunde fedtsyrer og kostfibre. Dermed kan de give en god konsistens og forhøje sundhedsværdien betydeligt uden at ændre på madens smag.

Opskriften her er på to simple men sunde og lækre grove brød med en porøs krumme og en sprød skorpe. Ud over chiafrøene har jeg brugt femkornsblanding, som giver en let nøddeagtig smag og et dejligt knas. Brødet gør sig derfor især godt på ostebordet eller som tilbehør til f.eks. kartoffelsalat, marokkansk inspireret linsesalat eller en rødkålssalat med kakifrugt og peberrod.

Jeg lader dejen koldhæve natten over. Den lange hævetid giver brødet en lækker luftighed og får ekstra mange smagsnuancer frem. Men du kan sagtens bruge dobbelt mængde gær og blot lade dejen hæve til dobbelt størrelse i 1-1,5 time ved stuetemperatur i stedet.

Brød med chiafrø

Det skal du bruge – til to store brød med chiafrø og femkorn

  • 0,5 dl chiafrø
  • 1,5 + 3 dl koldt vand
  • 1 dl A38, skyr eller andet surmælksprodukt
  • 10 g gær
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 1 dl femkornsblanding
  • 3 dl fuldkornshvedemel (f.eks. grahamsmel eller grov ølandshvede)
  • 8-10 dl hvedemel

Brød med chiafrø og femkornsblanding – Sådan gør du

Bland chiafrø med 1,5 dl vand og lad det trække i en halv times tid

Bland i en anden skål de resterende 3 dl vand med A38 og udrør gæren heri

Tilsæt salt, sukker og de øvrige ingredienser. Hold lidt igen med hvedemelet

Ælt dejen godt igennem og brug hvedemelet til at justere konsistensen, så dejen slipper skålens kanter, men stadig er fugtig

Lad dejen hæve et køligt sted til dagen efter

Koldhævet dej

Sæt dejen ved stuetemperatur i en times tid

Form derefter to aflange flutes og lad dem efterhæve i 30 minutter imens du varmer ovnen op til 225 grader (alm. ovn)

Fugt dine hænder og glat brødene. Strø evt. frø eller kerner over (det har jeg ikke gjort her) og klip eller skær nogle skrå snit

Femkornsflutes

Bag brødene i 25-30 minutter og pensl dem med vand et par gange undervejs, hvis du vil have en ekstra sprød skorpe

Brød med chiafrø

Mit næste chiafrø-projekt bliver nok en version af Nana Voxtrups rugbrød med chiafrø og kerner. Kender I hende? Ellers kan jeg varmt anbefale at følge med i hendes lumre og finurlige tanker på Voxtrup.dk og på Snappen. Og så har hun lige lovet, at hun vil begynde at dele flere opskrifte på nem hverdagsmad. Jeg har haft virkelig dårlig rugbrødskarma i mange måneder nu, så jeg trænger vist til at prøve helt forfra og så følge en opskrift til punkt og prikke.

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

4 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags