Stræk smagen og mindsk madspild med Cuubis

Stræk smagen og mindsk madspild med Cuubis

Reklame. Jeg har fået en Cuubis med poser til afprøvning. Indlægget har jeg skrevet, fordi jeg synes, at det er et spændende produkt, som jeg gerne vil dele med jer. Og så er jeg vild med idéen og har lyst til at give den et shout-out. Jeg får ikke penge for at skrive indlægget og både ord og holdninger er som altid mine egne.

Derfor er Cuubis en god idé

Jeg har flere steder læst, at det kan være en god idé at fryse overskydende mad ned i isterningebakker. Jeg støtter altid op om at gemme selv små portioner mad til en anden god gang. Men isterningebakker er som udgangspunkt lavet til at indeholde vand – ikke fødevarer, der f.eks. er sure eller fede. Madens egenskaber kan gøre, at der frigives uheldige stoffer fra emballagen, som trænger over i maden.

Du kan altid tjekke, om emballage er velegnet til at fryse mad ned i, ved at kigge efter symbolerne for frysegodkendt (symbolet med en iskrystal) og fødevaregodkendt (symbolet med en kniv og en gaffel). De skal være der begge to.

Eller du kan være på den sikre side ved at købe en Cuubis, som er en praktisk boks, hvori der kan være en lille pose. Poserne er som sådan ganske almindelige kraftige fryseposer med dobbeltlukning i toppen. De er lavet af PE-plast (fødevaregodkendt plastik). Når maden i posen er frossen, kan den brækkes i små, ens portionsstørrelser.

Sådan bruger du Cuubis

  • Skriv gerne indhold og dato på posen inden du fylder den.
  • Fyld indhold i posen. Rumfanget er på ca. 1,5 liter, men du skal kun fylde den med ca. 3 dl (tydeligt afmærket).
  • Bred forsigtigt posen ud på et jævnt underlag og glat indholdet ud, så du får presset al overskydende luft væk fra posen, inden du lukker den.
  • Læg posen i Cuubis-boksen, luk den til og placer det hele i fryseren. Posen er spændt godt fast, så den behøver ikke at ligge plant i fryseren. Det er ret smart. Et par timer efter er indholdet frossent, og du kan brække de små terninger fra hinanden og lægge en ny pose i Cuubis.

Test af Cuubis

Du kan også godt bare bruge bruge de poser med dobbeltlukning, som du måske kender fra IKEA i din Cuubis. Men poserne er ikke lige så robuste, portionsstørrelserne bliver ikke ens og desuden er det rart, at der på Cuubis-poserne er markeret, hvortil de skal fyldes.

Hvad kan du fryse i din Cuubis?

(…og hvis du ikke ejer sådan én, så kan små, fødevare- og frysegodkendte beholdere også fint bruges).

Cuubis er et glimrende redskab til at strække smagen fra sommerens friske krydderurter eller bær og få glæde af dem senere.

Om lidt bugner træerne af lækre, danske æbler, pærer og blommer. Hvis du er heldig, kan du også finde masser af skønne bær derude. Forlæng levetiden af frugterne, så du får glæde af al smagen og de sunde indholdsstoffer i de kolde måneder også

Frugtmos. En fordel ved at bruge frugt til mos er, at du sagtens kan samle en masse ukurante og stødte frugter. Skræl dem, fjern kernehuset og skær de dårlige stykker fra. Læg 550 g frugt skåret i tern på ca. 1×1 cm sammen med 2,5 spsk. vand, 2 tsk. kanel, 1 tsk. vanliljesukker og et nip salt i en gryde. Kog blandingen op imens du jævnligt rører i den. Skru ned til svag varme, når det efter 5 minutter begynder at småkoge. Lad det stå og simre i 15-20 minutter, til du kan mose frugten til en ensartet konsistens med en gaffel.

Brug f.eks. frugtmosen som topping på grød (den kan tages direkte fra fryseren i den varme grød – så har den også en kølende effekt)

Cuubis frugtkompot på grød

Her er en mos af æbler og pærer serveret oven på en fuldkornsrisengrød.

Du kan også lave en lækker rabarber-jordbærkompot ved at blande 350 g rabarber (4 stængler) skåret i skiver på 1-1,5 cm, 100 g jordbær, 1 spsk. kanel og 100-150 g sukker (afhængigt af, hvor grønne rabarberne er) i en gryde og følge fremgangsmåden ovenfor.

Cuubis inspiration bærkompot

Kompotten kan du også bruge oven på grød eller du kan f.eks. blande den i en smoothie, bruge den til bagværk eller som et festligt indslag i drinks.

Jeg har her samlet en række forslag til, hvad du kan fryse i Cuubis

  • Hvid- eller rødvin. Så har du en lækker smagsgiver til f.eks. risotto, suppe, fisk, gryderetter eller en kødsauce. Hvis du bruger rødvin, så kan jeg anbefale at koge den ind først. Hæld rødvinsrester i en gryde og lad det småsimre uden låg indtil det er kogt ind til en sirup, som fylder en tredjedel af den oprindelige mængde
  • Fløde. Også altid god at have ved hånden til alskens madlavning
  • Revet citronskal. Så du altid har en frisk smagsgiver
  • Bouillon eller fond, som f.eks. er blevet til overs, hvis du har tilberedt steg eller fjerkræ
  • Blåskimmelost som jeg f.eks. ynder at putte i tomatsuppe
  • Krydderurter. Hak dem groft og bland dem med en smagsneutral olie. Du kan også blende en pesto og fryse den
  • Smeltet chokolade. Altså – personligt har jeg aldrig oplevet af have rester af smeltet chokolade… men det kan jo være, at det ind imellem sker for jer
  • Grøn te. Bryg en kop stærk grøn te og brug de frosne cubes til at friske et glas vand op
  • Babymad og hjemmelavet grøntagsmos (som man jo ofte i begyndelsen kun bruger en lille smule ad gangen).

Cuubis inspiration til brug

Du kan købe din egen Cuubis og poser her, hvor du også finder yderligere inspiration til, hvad du fylder i din Cuubis.

Poserne fra Cuubis er godkendt til varme fødevarer, men husk at nedkøle varmt mad hurtigt, så du undgår bakterievækst. Fyld posen op til mærket, læg den i køleskabet indtil indholdet er blevet koldt og læg den derefter i Cuubis-boksen.

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.