Seneste indlæg

 • Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag

  Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag
 • 6 gode til campingturen

  6 gode til campingturen
 • Tærte med løg og tomater

  Tærte med løg og tomater
 • Malene og de supersunde tomater

  Malene og de supersunde tomater

Du kan trygt tilberede mad i mikrobølgeovnen

hokkaidogræskar i mikroovnen

Der er ikke ret mange, som er interesseret i opskrifter på sund og simpel hverdagsmad i disse dage. Derfor vil jeg benytte lejligheden til at udgive en anden type indlæg. Her er f.eks. en  artikel, som jeg skrev i efteråret. Den handler om sundhedsrisici ved at tilberede mad i mikrobølgeovnen og er baseret på et interview med en ekspert på det område.

Mikrobølgeovnen er en kær ven i køkkenet. Den genopvarmer gårsdagens rester, luner mælken til kaffen og popper popcornene. Ifølge forsker ved DTU er det helt ufarligt at tilberede mad og drikke i mikrobølgeovnen

Populært husholdningsapparat 

Der står en mikrobølgeovn i 73 % af danske hussstande. Alligevel er brugen af apparatet omgærdet af en vis mystik. En søgning på Google fører til et væld af skrækhistorier om stråling og skadevirkninger. De fortællinger giver Morten Poulsen, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet, ikke meget for.

“Forudsat at ovnen anvendes korrekt, er der ingen sundhedsrisici forbundet med at bruge den til tilberedning af fødevarer,” fortæller han.

Morten Poulsen står i spidsen for Forskningsgruppen for Helhedsvurderinger, der beskæftiger sig med risikoanalyser, herunder vurdering af fødevarer og sundhedseffekter. Han fortæller videre, at maden hverken bliver mere eller mindre sund, sammenlignet med traditionelle tilberedningsmetoder.

mad i mikroovn micron mikrobølgeovn microbølgeovn

 

Risici ved brug af mikrobølgeovne

Historier om mikrobølgernes farlige virkninger er talrige og myterne er sejlivede. Morten Poulsen mener, at den frygt hænger sammen med, at maden i mikrobølgeovnen opvarmes meget hurtigt.

“Det kan virke unaturligt og skræmmende på nogle mennesker. Som hokus pokus. Jeg tror, at fordommene kommer derfra”. 

Han opfordrer dog til, at du aldrig bruger en defekt ovn. Du skal også kun bruge materialer, som er godkendt til mikrobølgeovne, f.eks. glas, porcelæn eller PET. Læs på emballagen, hvis du er i tvivl.

Morten Poulsen DTU risikoanalyser mad i microovn mikroovn

Seniorforsker Morten Poulsen ved sit skrivebord, hvorfra han bl.a. laver risikoanalyser

Vandrehistorier og reelle bekymringer

På internettets kritiske debatfora bliver der bl.a. henvist til forsøg, som viser, at madens næringsstoffer bliver ødelagt og at du kan få kræft af ovnens stråling. Det er dog alt sammen pseudovidenskab, som aldrig er blevet dokumenteret, gentaget eller udgivet, fastslår Morten Poulsen.

“Jeg har ikke mødt forskere, der siger, at det er farligt. Nogle gange kan der komme enkelthistorer frem om, at der er fundet højt indhold af et eller andet i mad, der er behandlet i mikrobølgeovnen. Men det bliver hurtigt tilbagebevist med, at det ser man også, når man koger og steger. Der er stor faglig enighed om, at det er ufarligt”.

Jeg har efterprøvet hans udsagn via databasesøgning og er kommet frem til samme konklusion. Der er ikke publiceret artikler i videnskabeligt anerkendte tidsskrifter, som peger i retning af, at mikrobølgeovnen er skadelig for dig eller din mad. Morten Poulsen mener da også, at omtanken bør have et andet fokus:

“Jeg plejer at sige, at mht. at bekymre sig om mikrobølgeovnen, så skal folk bekymre sig mere om, hvad det er, de kommer ind i den. Hvis man kommer junkfood, popcorn og andet slam ind i ovnen, så er det også det, der kommer ud.”

Du kan altså sagtens tilberede mad i mikrobølgeovnen uden at bekymre dig om sundhedsricisi. Faste læsere af bloggen vil vide, at jeg selv er flittig bruger af den, især til at lave en æblekage til én person eller til at bage grøntsager, f.eks. græskar i mikroovnen (det er dem, der er et billede af øverst). Jeg går også og pusler med en e-bog om emnet, men nu må vi se, om den ender med at blive til noget🙈

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:
Del dette:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags