FoodJam på Roskilde Festival – festforklædt sundhedsfremme

FoodJam på Roskilde Festival – festforklædt sundhedsfremme

Som I måske har set på min Insta-story, huserer jeg i denne uge i FoodJam teltet på Roskilde Festival, hvor jeg er kulinarisk vejleder. I dag skal jeg først møde sent, og jeg vil derfor benytte denne rolige stund til at sætte mig ned (tiltrængt!) og skrive lidt om, hvad FoodJam på Roskilde Festival er, og hvorfor jeg er en del af det.

FoodJam på Roskilde Festival – Hvad er det?

Foodjam er et projekt under Madkulturen. Konceptet er, at der bliver stillet rammer og redskaber til rådighed for festivaldeltagere, der har lyst til at tilberede et lækkert måltid til sig selv. På en lille time laver gæsterne en omgang økologisk mad fra bunden. Det sker i fællesskab med én af de kulinariske vejledere, der alle har taget et kulinarisk kørekort hos Madkulturen. Bagefter spiser deltagerne deres friske hjemmelavede mad ved teltets langborde eller tager det med udenfor.

FoodJam på Roskilde Festival

Ingredienserne til måltidet udvælger vi sammen fra den bugnende råvarebuffet, der er spækket med lækre, (hovedsageligt) danske og økologiske varer. Jeg vejleder og inspirerer til at sammensætte et måltid. Og med at tilsmage, filetere og stege. Vi bruger ikke opskrifter, men tilskynder, at gæsterne bruger deres sanser og deres kreativitet.

Grøntsagsbuffeten, som strutter af sundhed, er et overflødighedshorn af både kendte og knapt så velkendte indslag. Jeg synes, at det er spændende at vække deltagernes nysgerrighed  og udfordre dem til at bruge nye råvarer, som de ikke anede potentialerne i. Glaskål, fennikel eller sprød, bitter rød romainesalat.

Ud over grøntsager, bær og masser af friske krydderurter, har vi et køleskab med mejeriprodukter (så gæsterne f.eks. kan prøve sig frem med en rygeostecreme til salaten) og et køleskab med hele fisk og muslinger. Varerne bliver leveret af SuperBrugsen, Kvickly og Änglamark og fiskene kommer fra Thorup Strand.

oodJam på Roskilde Festival

Hvad er formålet med FoodJam?

FoodJam handler om at  styrke de kommende generationers køkkenkompetencer og råvarekendskab. Målet er gode oplevelser, nye erfaringer og nye færdigheder.

Der er en legende og uhøjtidelig stemning i teltet, og det er de kulinariske vejlederes fornemmeste opgave at sætte gang i kreativiteten og give unge mennesker lyst til at lave mad og at turde eksperimentere.

FoodJam på Roskilde Festival

Det er ikke nødvendigt at være en ørn i et køkken for at deltage på FoodJam. Vi lægger niveauet efter gæsternes ønsker og evner – men med det klare formål at udfordre og inspirere imens vi hygger os og har en fest med madlavningen.

Hvorfor er jeg med i FoodJam på Roskilde Festival?

Idéen om at sprede madglæde, indgyde gastronomisk mod og inspirere til gode madoplevelser er nok noget nær det, jeg holder allermest af. Jeg er stolt over at være med til at skabe et rum og nogle rammer for, at festivaldeltagerne kan danne deres egne erfaringer. At inddrage en flok unge mennesker i madlavningen, så de kan blive mere fortrolig med den og udvikle deres lyst og evne til selv at lave mad og til at turde smage nye råvarer, er i sig selv utroligt givende.

oodJam på Roskilde Festival

Samtidig bliver mine evner som madkommunikatør for alvor sat i spil. Og lige som jeg forsøger at inspirere festivaldeltagerne, bliver også jeg udfordret af deres input, idéer og tanker. Jeg lærer helt vildt meget!

Ikke mindst, så er der naturligvis det sundhedsfremmende perspektiv. Faste læsere af bloggen vil vide, at jeg tror på, at én af vejene til bedre folkesundhed går igennem en rig madkultur båret af engagement, diversitet og nysgerrighed. Bedre mad- og måltidsvaner er derfor et hjertebarn for mig, og jeg er vild med at kunne give min madglæde videre.

oodJam på Roskilde Festival

FoodJam på Roskilde Festival – Hvor finder jeg det?

Vi ligger i City Center East, tæt ved indgang 52. Hvis du har lyst til at komme forbi og lave mad sammen med mig eller én af de andre kulinariske vejledere, skal du gå ind via dette link og booke. Du kan også bare komme forbi teltet – der starter nye hold hver hele time. Men der er rift om pladserne, især omkring spisetid, så det er en god idé, at bestille på forhånd.

Det koster 65 kroner, hvilket så absolut er billigt sluppet for en lækker økologisk gang mad, som du selv sammensætter. Og forhåbentlig går du desuden fra teltet med ny viden, nye færdigheder og mod på et eksperimentere, som en ekstra bonus

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

3 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *