Forkæl dig selv eller værtinden – tre opskrifter på nemme og lækre hjemmelavede godter

Forkæl dig selv eller værtinden – tre opskrifter på nemme og lækre hjemmelavede godter

Indlægget her er en del af den blogjulekalender, vi har i netværket Bloggers By Heart. Hver dag åbnes der en ny låge, og i dag, d. 14. december, er det altså mig, der har æren. De øvrige indlæg i julekalenderen kan du læse her.

Når jeg skal til et arrangement, har jeg ofte en hjemmelavet, spiselig gave med. Det virker enormt overskudsagtigt, men bunder som regel i, at jeg har glemt at købe en værtindegave og derfor må ty til indholdet i køkkenskabene. Og det behøver altså ikke at være hverken tidskrævende eller vanskeligt at bixe en lækker gave sammen.

Hjemmelavede spiselige gaver

Her er tre bud på nemme og hurtige hjemmelavede godter – lige til at forkæle dig selv eller værtinden med.

Hjemmelavet nutella

Den første opskrift, jeg vil dele er faktisk fra et af mine allerførste indlæg, som snart har 1 års jubilæum. Det er en hjemmelavet nutella eller nærmere: nødde-dadel-chokoladesmørrepålæg, som er rigtig nem at lave, smager himmelsk og er helt uden e-numre eller andre tilsætningsstoffer. Til gengæld er der masser af fibre og sunde fedtstoffer i.

Jeg har efterhånden foræret en hel del af disse glas i gaver – og jeg er hver gang uden undtagelse blevet bedt om opskriften efterfølgende. Du kan se flere billeder og læse en mere udførlig beskrivelse i det oprindelige indlæg her.

Det skal du bruge

  • 200 g hasselnødder
  • 12 friske dadler
  • 3 spsk kakaopulver
  • 1 nip vanillepulver
  • 2-3 spsk kokosolie

Sådan gør du

Rist hasselnødderne i ovnen ved 200 grader i 10 minutter

Læg derefter nødderne på et viskestykke og gnub skallerne af

Knus nødderne i en foodprocesser, blender eller kaffekværn indtil de bliver til pasta

Tilsæt de øvrige ingredienser og blend til en ensartet masse

Juster evt. smag og konsistens, fyld smørrepålægget på rene glas og opbevar dem i køleskabet

Nemme og lækre hjemmelavede godter

Brændte mandler på 5 minutter

Brændte mandler er blandt mine yndlingsnacks, og hvis du bruger mikroovnen, tager de næsten ingen tid at lave selv. De bliver ikke helt lige så sprøde og knasende, som hvis du køber dem ved en professionel brændte-mandler-stand. Men de er langt sundere, billigere og lettere tilgængelige (med mindre du altså har en mandelvogn stående på det nærmeste gadehjørne)

Følg opskriften her for en simpel og julet version eller eksperimenter med f.eks. lakrids- eller mere kakaopulver

Det skal du bruge

  • 150 g mandler
  • 3 spsk rørsukker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kakaopulver
  • 1 nip salt
  • 2 spsk vand

Sådan gør du

Bland alle ingredienserne og kom dem i en stor skål, der kan gå i mikroovnen. Sukkeret bliver meget varmt, så du skal bruge en skål med høje kanter og være forsigtig, når du rører rundt

Giv mandlerne 2 minutter ved 800 watt

Lad blandingen stå i 10-20 sekunder. Tag den så forsigtigt ud og rør rundt

Gentag dette: 2 minutter ved 800 watt, kort pause og rør forsigtigt rundt

Fordel mandlerne på et stykke bagepapir eller et andet slip-let underlag

Hjemmelavede brændte mandler

Lad mandlerne køle ned før du (prøvesmager dem og) lægger dem på glas

Hjemmelavet værtindegave

Marcipan-nougatroulade

Rouladen her er enkel og nem at lave, men den ligner og smager af en million. Jeg laver den ret tit… også bare til mig selv og husstandens øvrige beboere. Opskriften delte jeg oprindeligt i indlægget her, hvor der også er flere billeder og en mere udførlig beskrivelse.

Det skal du bruge

  • 375 g marcipan
  • Et skvæt spiritus, f.eks. sherry eller portvin (kan sagtens udelades)
  • 150 g nougat
  • 100 g chokolade – gerne en blanding af lys og mørk
  • Frysetørrede hindbær

Sådan gør du

Ælt spiritus ind i marcipanen og form massen til en firkant, der er en lille cm høj. Brug et underlag, hvor massen ikke hænger fast, f.eks. en slip-let måtte eller en frysepose

Smelt nougaten let  og smør den ud over marcipanmassen i et jævnt lag

Rul firkanten på den lange led til en pølse

Smelt chokoladen og start med at smørre det på bunden af rouladen

Lad chokoladen størkne inden du vender rouladen om og smørrer chokolade på resten

Drys med frysetørrede hindbær mens chokoladen stadig er flydende

Pak rouladen ind i fryseposen og sæt den i en lufttæt boks et køligt sted. I køleskab kan chokoladen få en lidt trist grå overflade, så det er bedst, hvis den f.eks. kan stå i et køligt bryggers. Skær først stykker af rouladen, når den skal spises, så kan den fint holde sig i et par uger – hvis den får lov til at stå så længe

Marcipan nougat roulade

I morgen kan du læse næste indlæg i Bloggers By Hearts julekalender, når låge nr. 15 åbnes kl. 9.00 hos byguldager.dk.

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

5 Comments

  1. 14. december 2016 / 10:44

    Ser godt ud – elsker nougat marcipan roulade. Mums

    • Line
      14. december 2016 / 15:39

      Tak😀 Ja, sådan en roulade er ren lykke!

  2. Lone
    14. december 2016 / 9:13

    Uhm! Kan du ikke lave sidstnævnte, når du kommer hjem, hvis ingredienserne er her😀

    • Line
      14. december 2016 / 15:40

      Jo, det gør jeg da med glæde😄 Hvis altså at marcipanen ikke er muggen denne gang🙀😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *