Seneste indlæg

 • Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag

  Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag
 • 6 gode til campingturen

  6 gode til campingturen
 • Tærte med løg og tomater

  Tærte med løg og tomater
 • Malene og de supersunde tomater

  Malene og de supersunde tomater

Groft brød med skvalderkål

Groft brød med skvalderkål opskrift ny nordisk fuldkorn

I sidste uge bad jeg på min Insta-story om forslag til, hvordan jeg kan bruge al den skvalderkål, der pibler frem i min have, i madlavningen. Der kom mange gode bud på, hvordan de små grønne blade kan gøre gavn. Flere skrev, at de bruger dem til bagning, så det forsøgte jeg også. Efter lidt eksperimentering kom jeg frem til den her opskrift på groft brød med skvalderkål, som jeg synes fungerer rigtig godt.

Jeg er ellers ikke så god til det med at bruge af naturens vilde planter i bedste Ny Nordisk stil. Men jeg er fan af princippet om at slippe for ukrudt og samtidig få en gratis og sund smagsgiver i min mad. Skvalderkål er nemlig fulde af vitaminer og mineraler.

Har du ikke skvalderkål, så brug brændenælder eller friske spinatblade i stedet.

Det skal du bruge til tre store brød

 • 2 håndfulde skvalderkål (ca. 60 g)
 • 4 dl koldt vand og 2,5 dl kogende
 • 2 dl A38 eller andet surmælksprodukt
 • 1 pakke gær
 • 1 spsk. salt
 • 2 tsk. sukker
 • 1 æg
 • 0,5 dl olie
 • 2 dl solsikkekerner (+ et par spsk ekstra til drys)
 • 100 g havregryn
 • 300 g fuldkornsmel
 • Ca. 900 g hvedemel

Groft brød med skvalderkål nem opskrift ny nordisk fuldkorn

Sådan bager du groft brød med skvalderkål

Skyl svalderkålen, overhæld den med kogende vand, dup den tør og hak den fint

Bland vand og A38. Tjek, at det er lillefingervarmt og rør gæren ud i væsken

Tilsæt salt, sukker, æg og olie og bland godt

Tilsæt dernæst havregryn, fuldkornsmel og 2/3 af hvedemelet. Ælt dejen godt sammen og tilsæt så meget hvedemel, at dejen lige slipper skålens kanter, men stadig er fugtig (fibrene i havregryn og fuldkornsmel suger væske til sig imens dejen hæver)

Hvis du har en røremaskine, så lad den gerne køre i 10 minutter

Sæt dejen til hævning et lunt sted i ca. 45 minutter

Form tre store aflange brød og lad dem efterhæve lunt i en halv time imens du varmer ovnen op til 210 grader (almindelig ovn)

Skær tre-fire skrå snit i hvert flute, drys med solsikkekerner og klap kernerne fast på dejoverfladen med fugtige hænder

Groft brød med skvalderkål nem opskrift ny nordisk fuldkorn

Bag brødene i ca. 30 minutter og lad dem køle af på en rist.

Mit næste projekt bliver nok at juice skvalderkålen eller forsøge mig med forskellige versioner af skvaldersmoothie. Den gør sig sikkert også glimrende som smagsgiver i mine grove urtepandekager.

Groft brød med skvalderkål nem opskrift ny nordisk fuldkorn

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

2 Comments

 1. 17. maj 2018 / 15:39

  Jamen det er jo genialt! Har du prøvet at bruge skvadderkål som salat?

  • 17. maj 2018 / 18:45

   Tak, ja det er alletiders😄 nej, jeg har ikke prøvet at bruge det som salat. Har du? Jeg frygter nok lidt, at det skal blive for spids og for urtet en smag. Men på den anden side, så elsker jeg ruccola og det er vel lidt i samme boldgade🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags