Seneste indlæg

  • Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag

    Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag
  • 6 gode til campingturen

    6 gode til campingturen
  • Tærte med løg og tomater

    Tærte med løg og tomater
  • Malene og de supersunde tomater

    Malene og de supersunde tomater

Grov aspargestærte med limabønner, ricotta og parmaskinke

Taerte med asparges og ricotta opskrift

Du kan efterhånden købe asparges i butikkerne året rundt. Men her i begyndelsen af april begynder de sprøde, saftige danske asparges at dukke op.

Asparges skal tilberedes nænsomt for ikke at blive slatne og kedelige. Med deres milde smag er de heldigvis gode til det meste. Lynstegt, blancheret, dampet (gerne i smør) eller som her: I en fuldkornstærte sammen med ricottacreme, tomater og parmaskinke.

Aspargestaerte med fuldkorn

I opskriften har jeg brugt grønne asparges, men du kan fint bruge de hvide (eller en blanding) i stedet. Grønne asparges skyder op af jorden og høstes, når de er 18-20 cm. De hvide vokser under jorden. Derfor har de ikke fået det sollys, som giver grønne asparges deres flotte farve. Hvide asparges har en hårdere overflade og skal skrælles, før de kan spises. Det er nemmest at gøre det på et skærebræt. Skræl fra lige under hovedet og ned mod bunden.

De hvide asparges kommer lidt senere end de grønne. Tommelfingereglen er, at vi har begge typer indtil Sankt Hans. Og ja: dit tis kommer sikkert til at lugte lidt spøjst. Men til gengæld er asparges gode for din fordøjelse og indeholder bla. K-vitamin og calcium, som hjælper med at holde dine knogler sunde

Sammen med asparges bruger jeg her limabønner (butterbeans) i fyldet. De giver tærten mere mæthed og et ekstra skud sundhed i form af bl.a. fibre og proteiner. De store, hvide bønner har en mild og rund smag. Du kan enten bruge dem som de er eller riste dem på en pande først. Bruger du dem direkte fra dåsen (eller kogevandet), bliver tærtefyldet blødt og sammenhængende. Rister du dem først, give det en mere sprød konsistens, som er en dejlig kontrast til den lidt fede ægge-ostemasse.

Opskrift på aspargestærte med limabønner

(scroll ned i bunden af indlægget for en mere læse- og printvenlig opskrift)

Taerte med limaboenner

I opskriften anvender jeg limabønner fra dåse. Du kan også koge dem selv. Lad bønnerne stå i blød natten over. Skyl dem godt og kog så bønnerne i en lille time i nyt vand. Du kan koge en stor portion bønner og gemme resten i fryseren eller bruge dem som alternativ til andre bønner eller kikærter i f.eks. humus, sammenkogte retter eller en salat.

Det skal du bruge

Til fuldkornstærtebund

  • 2 dl hvedemel
  • 2 dl grahamsmel
  • 0,5 tsk. salt
  • 0,5 tsk. bagepulver
  • 75 g koldt smør
  • 1 æggehvide
  • 2-3 spsk. koldt vand

Til aspargesfyld

  • 250 g asparges (grønne, hvide eller en blanding)
  • 250 g blomme- eller cherrytomater
  • 1 dåse limabønner (drænet vægt: 240 g)
  • 3 æg + 1 æggeblomme
  • 250 g ricottaost
  • 1 dl mælk
  • 2 tsk. tørret timian eller oregano
  • 0,5 tsk. salt
  • Lidt peber
  • 50 g parmaskinke (eller en anden god, lufttørret skinke)

Sådan laver du fuldkornstærte med asparges, limabønner, ricottaost og parmaskinke

Bland de to typer af mel med salt og bagepulver. Smuldr smørret ind i melblandingen. Har du en røremaskine, så brug K-spaden.

Del et æg i hvide og blomme. Gem blommen til fyldet og hæld hviden i tærtedejen.

Tilsæt vand og saml dejen til en stor kugle. Det er vigtigt, at du ikke ælter den, men bare lige samler dejen. Ellers kan den blive sej og svær at presse ud i formen. Tryk kuglen lidt flad, dæk den med husholdningsfilm eller pak den ind i en frysepose og lad den hvile i køleskabet i en halv times tid.

Brug ventetiden på at forberede fyldet og varm ovnen op til 210 grader (almindelig ovn).

Knæk de nederste, træede ender af aspargesene (eller skræl dem, hvis du bruger hvide). Du kan enten kassere enderne eller f.eks. bruge dem til suppefond eller i kogevand.

Skyl resten og skær hver asparges ud i 2-3 stykker. Læg dem i et fad og overhæld dem med kogende vand. Dræn vandet fra efter 1-2 minutter og lad aspargesstykkerne dryppe af.

Hæld limabønnerne i en sigte. Skyl dem og lad dem dryppe af. Rist evt. bønnerne på en tør pande i 10 minutter, hvis du vil have dem sprøde. Ellers bruger du dem bare, som de er.

Vask tomaterne og halver dem.

Når dejen er færdig med at hvile, så rul den ud på en slip-let-måtte eller et bord, som du har drysset med mel. Du kan også gøre det imellem to stykker bagepapir. Flyt tærtedejen over i en form med en diameter på ca. 28 cm.

Prik huller i tærtebunden med en gaffel og bag den ved 210 grader i 10 minutter.

Pisk æg, ricotta og mælk. Krydr med timian, salt og peber.

Læg limabønnerne på den forbagte tærtebund. Hæld æggemassen over. Fordel asparges, tomater og parmaskinke øverst.

Skru ovnen ned til 180 grader og bag tærten færdig i ca. 45 minutter til æggemassen har sat sig.

Aspargestaerte faerdigbagt

Tærten smager godt både kold og varm og den kan fryses i 3-4 måneder.

Aspargestærte med limabønner, ricotta og parmaskinke

Limabønner giver fylde og ekstra fibre til denne fuldkornstærte med asparges, som er både sund, nem og virkelig lækker.
Ret Forret, Tilbehør
Keyword Vegetar
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 55 minutter
Samlet tid 1 time 15 minutter

Ingredienser

Til fuldkornstærtebund

  • 2 dl hvedemel
  • 2 dl grahamsmel
  • 0,5 tsk. salt
  • 0,5 tsk. bagepulver
  • 75 g koldt smør
  • 1 æggehvide
  • 2-3 spsk. koldt vand

Til asparges-ricottafyld

  • 250 g asparges grønne, hvide eller en blanding
  • 250 g blomme- eller cherrytomater
  • 1 dåse limabønner drænet vægt: 240 g
  • 3 æg + 1 æggeblomme
  • 250 g ricottaost
  • 1 dl mælk
  • 2 tsk. tørret timian eller oregano
  • 0,5 tsk. salt
  • Lidt peber
  • 50 g parmaskinke eller en anden god, lufttørret skinke

Sådan gør du

  • Bland de to typer af mel med salt og bagepulver. Smuldr smørret ind i melblandingen. Har du en røremaskine, så brug K-spaden.
  • Del et æg i hvide og blomme. Gem blommen til fyldet og hæld hviden i tærtedejen.
  • Tilsæt vand og saml dejen til en stor kugle. Tryk kuglen lidt flad, dæk den med husholdningsfilm og lad den hvile køligt i en halv times tid.
  • Brug ventetiden på at forberede fyldet og varm ovnen op til 210 grader (almindelig ovn).
  • Knæk de nederste, træede ender af aspargesene (eller skræl dem, hvis du bruger hvide). 
  • Skyl resten og skær hver asparges ud i 2-3 stykker. Læg dem i et fad og overhæld dem med kogende vand. Dræn vandet fra efter 1-2 minutter og lad aspargesstykkerne dryppe af.
  • Hæld limabønnerne i en sigte. Skyl dem og lad dem dryppe af. Rist evt. bønnerne på en tør pande i 10 minutter, hvis du vil have dem sprøde. Ellers bruger du dem bare, som de er.
  • Vask tomaterne og halver dem.
  • Rul dejen ud, når den er færdig med at hvile og flyt den over i en tærteform med en diameter på ca. 28 cm.
  • Prik huller i tærtebunden med en gaffel og bag den ved 210 grader i 10 minutter.
  • Pisk æg, ricotta og mælk. Krydr med timian, salt og peber.
  • Læg limabønnerne på den forbagte tærtebund. Hæld æggemassen over. Fordel asparges, tomater og parmaskinke øverst.
  • Skru ovnen ned til 180 grader og bag tærten færdig i ca. 45 minutter til æggemassen har sat sig.
aspargestaerte med ricotta og limaboenner

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

4 Comments

  1. Rikke
    30. april 2019 / 14:59

    Den ser lækker ud – og jeg har en dåse limabønner stående i skabet, så nu ved jeg da, hvad jeg skal bruge dem til😄

  2. 24. april 2019 / 7:32

    Oh my, det ser godt ud. Ryger på ugens madplan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags