Seneste indlæg

  • Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag

    Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag
  • 6 gode til campingturen

    6 gode til campingturen
  • Tærte med løg og tomater

    Tærte med løg og tomater
  • Malene og de supersunde tomater

    Malene og de supersunde tomater

Fuldkorn er guldkorn. Men hvorfor? Og min yndlingsopskrift på grove gulerodsboller

Sunde fuldkornsboller med gulerødder opskrift

I dag – fredag den 18. januar – er det Årets Fuldkornsdag 2019. Formålet med dagen er at sætte ekstra fokus på fuldkorn og inspirere danskerne til at gøre hver dag til en fuldkornsdag.

Over hele landet vil virksomheder, organisationer, butikker og kantiner fejrer Årets Fuldkornsdag ved at slå et ekstra slag for fuldkorn. Her kan du se, hvem der deltager i Årets Fuldkornsdag 2019 i nærheden af dig.

Men hvad er fuldkorn, hvorfor skal vi spise fuldkorn og hvordan gør man? Det får du svaret på i dette indlæg. Scroller du helt ned i bunden kan du finde inspiration til at bage med fuldkorn, bl.a. min yndlingsopskrift på grove gulerodsboller.

Inspiration til at bage med fuldkorn

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn betyder, at hele kornet er brugt. Du kan f.eks. bruge hele rugkerner i rugbrødsdejen.

Men fuldkorn kan også sagtens være forarbejdet, så længe der ikke er noget, der sigtes væk og kasseres bagefter. Fuldkornsmel er lavet ved, at hele kornet er malet med. Det er nemlig i skaldelene, at de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.

Hvorfor er fuldkorn sundt?

Fuldkorn mætter rigtig godt. Når du spiser fuldkorn, spiser du derfor mindre og får lettere ved at holde vægten. Samtidig er fuldkorn godt for fordøjelsen og holder maven i gang.

Der er desuden vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer i fuldkorn. De er vigtige for at forebygge sygdomme som type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og visse former for kræft.

Hvor finder jeg fuldkorn?

Der findes masser af fuldkornsprodukter på markedet. Rugbrød, groft brød, havregryn og fuldkornspasta er måske allerede en del af din hverdag.

Prøv at kigge efter det orange fuldkornslogo, når du handler. Det er Fødevarestylesens mærke, som skal gøre det lettere at vælge fuldkornsprodukter.

Hvor finder jeg fuldkorn?
Kilde: Fuldkornspartnerskabet

Alt lige fra morgenmadsprodukter, boller og knækbrød til ris (også til risengrød) og bulgur kan bære titlen “fuldkorn”.

Vær opmærksom på, at f.eks. solsikke- og græskarkerner, hør- og sesamfrø eller quinoa ikke er fuldkorn (men dog har andre sunde egenskaber).

Hvordan kan jeg spise mere fuldkorn?

  • Spis fuldkornspasta, fuldkornsris og fuldkornsnudler. Har du ikke prøvet dem før, skal du måske lige vænne dig til, at de har mere bid og en grovere tekstur end de lysere versioner. De tager typisk lidt længere tid at tilberede og smager desuden af mere.
  • Brug havregryn i farsen til f.eks. frikadeller eller boller i karry.
  • Byt det lyse brød ud med fuldkornsbrød eller rugbrød.
  • Lav salater med fuldkornscouscous, -bulgur eller pasta.
  • Eksperimenter med at lave spændende grød, som hele familien kan spise til aftensmad en gang imellem. Brug f.eks. byggryn, ruggryn eller femkornsflager.
  • Erstat 1/3 af det lyse mel med fuldkornshvedemel, når du bager. Du skal måske bruge lidt mindre mel eller lidt mere væske, da den grove mel suger mere væske til sig.

Inspiration til opskrifter med fuldkorn

Jeg bruger næsten altid fuldkorn, når jeg bager, så her på sitet kan du finde en masse opskrifter med fuldkorn, f.eks.:

Sunde opskrifter med fuldkorn

Opskrift på grove gulerodsboller

Opskriften her er min favorit grundopskrift på grove gulerodsboller. Søde, bløde og saftige – og meget lette at lave. Jeg koldhæver som regel dejen, da det giver mere smag, bedre krumme og et sundere bagværk. Du kan sagtens lade dejen hæve en time på køkkenbordet i stedet for. Brug dobbelt mængde gær og lun væsken, så den er lillefingervarm, inden du rører gæren ud.

Det skal du bruge til 9 store grove gulerodsboller

  • 4 dl koldt vand
  • 2 dl A38 eller andet syrnet mælkeprodukt
  • 15 g gær
  • 1 spsk. sukker
  • 1 dl olivenolie
  • 4-5 revne gulerødder (ca. 300 g)
  • 2 dl solsikkekerner
  • 1,5 dl havregryn
  • 1,5 dl hvedeklid
  • 4 dl grahamsmel
  • 1,5 tsk. salt
  • 8-9 dl hvedemel
Opskrift på sunde koldhævede grove gulerodsboller

Sådan laver du grove gulerodsboller

  1. Bland vand og A38. Rør gæren ud heri.
  2. Tilsæt sukker, olivenolie, gulerødder, solsikkekerner, havregryn, hvedeklid og grahamsmel. Rør dejen sammen.
  3. Bland så salt og hvedemel i og ælt dejen godt, gerne på en røremaskine. Den skal være fugtig og behøver ikke at slippe skålens kanter.
  4. Dæk skålen og sæt den køligt natten over.
  5. Stil skålen på køkkenbordet en time eller to, så dejen får stuetemperatur.
  6. Tænd ovnen på 215 grader og lad en tom plade stå midt i ovnen.
  7. Læg bagepapir på en anden bageplade og sæt dejen i klatter med fugtige hænder eller 2 skeer, som du undervejs dypper i vand.
  8. Lad bollerne efterhæve i 15 minutter under et fugtigt viskestykke.
  9. Vip bagepapiret med bollerne over på den varme plade i ovnen. Skru ned til 200 grader og bag bollerne i ca. 30 minutter (lidt kortere tid, hvis du i stedet har lavet flere, mindre boller).
  10. Lad bollerne afkøle på en rist.
Opskrift på sunde grove gulerodsboller

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags