Grove koldhævede valnøddeboller

Grove koldhævede valnøddeboller

Valnødderne falder ned fra træerne her i løbet af efteråret. Med deres indhold af gode fedtsyrer, proteiner, fibre, vitaminer og mineraler er valnødderne supersunde. De giver desuden brød en dejlig smag og en god krumme, så i indlægget her deler jeg en opskrift på sunde, grove koldhævede valnøddeboller.

Maltsirup tilfører en skøn kombination af bitterhed og sødme til bollerne. Derfor smager de især godt med en skive (kraftig) ost eller med en syrlig lemoncurd på.

Portionen her rækker til ca. 14 stor, koldhævede valnøddeboller. Langtidshævningen gør, at smagen udvikler sig endnu mere, men har du ikke tid til at vente, kan du bare bruge dobbelt mængde gær og lade dem hæve en lille time ved stuetemperatur.

Det skal du bruge

  • 8 dl koldt vand
  • 1 dl A38 eller ander syrnet mælkeprodukt
  • 15 g gær
  • 3 spsk. maltsirup (eller 2 spsk. mørk øl og 1 spsk. brun farin)
  • 350 g fuldkornsmel
  • Ca. 900 g hvedemel
  • 1 spsk. salt
  • 300 g grofthakkede valnødder

Opskrift sunde grove koldhævede valnøddeboller

Sådan gør du

Dag 1

  1. Hæld vand og A38 i en skål og opløs gæren heri.
  2. Rør og maltsirup i.
  3. Tilsæt fuldkornsmel og dernæst hvedemel. Juster mængden af mel, så dejen slipper skålens kanter, men stadig er fugtig (det grove mel suger væske til sig i løbet af natten).
  4. Ælt dejen i 10 minutter – gerne på en røremaskine. Tilsæt salt og de grofthakkede nødder, når der er et par minutter af ælte-tiden tilbage.
  5. Dæk skålen og stil dejen køligt natten over.

Dag 2

  1. Lad skålen stå på køkkenbordet i 1-1½ time, så dejen får stuetemperatur.
  2. Form ca. 14 store boller med fugtige hænder eller skeer. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir, dæk dem med et fugtigt viskestykke og lad dem efterhæve i 20 minutter, imens du varmer ovnen op til 210 grader. Vil du have ekstra luftige og sprøde boller, så lad en tom bageplade stå inde i ovnen imens den varmer op. Lad bagepapiret med bollerne glide over på den varme plade, når de skal bages.
  3. Bag bollerne i 10 minutter ved 210 grader. Skru ned til 200 grader og bag videre i 20-25 minutter, til bollerne er gyldne og lyder hule, hvis du banker dem i bunden.
  4. Lad bollerne køle af på en rist, men pak dem i poser inden de er blevet helt kolde.

Grove boller med valnødder opskrift

Har du selv et valnøddetræ i haven (eller adgang til ét) kan du eksperimentere med at tørre dine egne valnødder. Det kan du f.eks. finde en guide til her: Sådan gemmer du dine valnødder. Jeg synes, at processen virker lidt for uoverskuelig, så jeg nøjes bare med dem fra supermarkedet eller grønthandleren.

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.