Seneste indlæg

  • Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag

    Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag
  • 6 gode til campingturen

    6 gode til campingturen
  • Tærte med løg og tomater

    Tærte med løg og tomater
  • Malene og de supersunde tomater

    Malene og de supersunde tomater

Grove pirogger med spinat- og hytteostefyld

Opskrift Grove pirogger med spinat- og hytteostefyld

Pirogger er mættende, velsmagende og sunde mellemmåltider. De er perfekte til madpakken, til turen eller til en hurtig og let frokost. Og så er det nemt at smække en stor portion sammen og fryse dem enkeltvis, så du kan tage en pirog op, når der er behov for det. Her er en version af grove pirogger med spinat- og hytteostefyld. Men variationsmulighederne er noget nær uendelige. Se f.eks. også min opskrift på pirogger med fyld af juicepulp eller mine mini-pirogger med kødsovs.

Jeg har koldhævet dejen, men du kan fint bruge lidt mere gær og så bare lade den hæve en times tid ved stuetemperatur, til den er blevet dobbelt så stor. Jeg plejer at lave dejen klar om formiddagen og så ordne resten efter at ungerne er puttet om aftenen. Eller at lade dejen hæve i køleskabet natten over og bage piroggerne om formiddagen.

(scroll ned i bunden af indlægget for læse- og printvenlig opskrift)

Det skal du bruge til ca. 14 grove pirogger med spinat- og hytteostefyld

Grov pirogdej

  • 10 g gær
  • 2 dl vand
  • 1 dl A38, skyr eller andet surmælksprodukt
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 2 æg
  • 0,5 dl olie
  • 200 g fuldkornsmel (jeg brugte grov ølandshvede)
  • 400-500 g hvedemel
Opskrift på grove koldhævede pirogger

Spinat- og hytteostefyld

  • 300 g spinat (gerne fra frost)
  • 100 g hytteost
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • Salt og peber
  • Evt. lidt revet muskatnød
Spinatfyld

Desuden

  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • Sesamfrø eller lignende til drys

Sådan laver du grove pirogger med spinat- og hytteostefyld

Bland vand og surmælksprodukt, udrør gæren heri og tilsæt salt og sukker.

Rør æggene i et ad gangen og bland herefter resten af ingredienserne i. Tilpas mængden af hvedemel, så dejen er sammenhængende og slipper skålens kanter, men stadig er lidt fugtig.

Lad dejen hæve et køligt sted i mindst 8 timer.

Sæt gerne skålen på køkkenbordet i en times tid inden du skal til at arbejde med dejen igen.

Gå i gang med fyldet og tænd ovnen på 180 grader varmluft når hævetiden er ved at være ovre.

Hvis du bruger frosset spinat, så tø det op og knug overskydende væske ud. Bruger du frisk spinat, så skyl det grundigt og dup eller slyng det tørt.

Hak løget fint og pres eller hak hvidløget.

Steg løg og hvidløg i lidt olie ca. 5 minutter. Tilsæt spinat og hytteost og lad det stege med nogle minutter.

Smag til med salt, peber og revet muskatnød.

Rul dejen ud på et bord og udstik cirkler, der er ca. 15 cm i diameter. Brug f.eks. et glas eller en skål med passende omkreds.

Opskrift på grove pirogger med spinat- og hytteostefyld

Læg 1-2 spsk. fyld på hver cirkel.

Opskrift på grove koldhævede pirogger med spinat- og hytteostefyld

Fold dejen ind over fyldet. Brug lidt sammenpisket æg som lim langs sammenføjningen og tryk piroggen sammen langs kanten med en gaffel.

Pirogger opskrift

Flyt forsigtigt de fyldte dejstykker over på en bageplade, pensl med sammenpisket æg og drys med sesamfrø.

Pirogger sunde

Bag piroggerne ved 180 grader varmluft i ca. 15-20 minutter til de er lysebrune.

Opskrift på grove koldhævede pirogger

Lad piroggerne køle af på en bagerist og pak dem i poser mens de stadig er lidt lune – så undgår du, at de bliver tørre.

Grove pirogger med spinat- og hytteostefyld

Fuldkornspirogger med spinat- og hytteostefyld

Perfekte til madpakken eller som en nem hapser. Brug dobbelt mængde gær og lad dejen hæve ved stuetemperatur i en times tid, hvis du ikke vil koldhæve den. 
Ret Bagværk
Keyword Madpakke
Antal 14 stk.

Ingredienser

Grov pirogdej

  • 10 g gær
  • 2 dl vand
  • 1 dl A38 eller skyr eller andet surmælksprodukt
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 2 æg
  • 0,5 dl olie
  • 200 g fuldkornsmel
  • 400-500 g hvedemel

Spinat- og hytteostefyld

  • 300 g spinat gerne fra frost
  • 100 g hytteost
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • Salt og peber
  • Evt. lidt revet muskatnød

Desuden

  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • Sesamfrø eller lignende til drys

Sådan gør du

  • Bland vand og surmælksprodukt, udrør gæren heri og tilsæt salt og sukker.
  • Rør æggene i et ad gangen og bland herefter resten af ingredienserne i. Tilpas mængden af hvedemel, så dejen er sammenhængende og slipper skålens kanter, men stadig er lidt fugtig.
  • Lad dejen hæve et køligt sted i mindst 8 timer.
  • Sæt gerne skålen på køkkenbordet i en times tid inden du skal til at arbejde med dejen igen.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Hvis du bruger frosset spinat, så tø det op og knug overskydende væske ud. Bruger du frisk spinat, så skyl det grundigt og dup eller slyng det tørt.
  • Hak løget fint og pres eller hak hvidløget.
  • Steg løg og hvidløg i lidt olie ca. 5 minutter. Tilsæt spinat og hytteost og lad det stege med nogle minutter.
  • Smag til med salt, peber og revet muskatnød.
  • Rul dejen ud på et bord og udstik cirkler, der er ca. 15 cm i diameter. Brug f.eks. et glas eller en skål med passende omkreds.
  • Læg 1-2 spsk. fyld på hver cirkel.
  • Fold dejen ind over fyldet. Brug lidt sammenpisket æg som lim langs sammenføjningen og tryk piroggen sammen langs kanten med en gaffel.
  • Flyt forsigtigt de fyldte dejstykker over på en bageplade, pensl med sammenpisket æg og drys med sesamfrø.
  • Bag piroggerne ved 180 grader varmluft i ca. 15-20 minutter til de er lysebrune.
  • Lad piroggerne køle af på en bagerist og pak dem i poser mens de stadig er lidt lune – så undgår du, at de bliver tørre.

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

8 Comments

  1. Catharina
    27. februar 2018 / 17:06

    Hej.

    Kan man gøre det så de ikke skal langtifshæve? For har kun tid i morgen men ingen af tingene hjemme 😅

    • 27. februar 2018 / 17:51

      Hej Catharina. Ja, det kan du sagtens:) Brug en halv pakke gær i stedet og lun væsken, inden du rører gæret ud deri (du kan f.eks. koge den ene dl vand, så passer det vist med at blandingen er lillefingervarm). Lad dejen hæve i en lille time et lunt sted i stedet for at koldhæve den. Jeg håber, at du bliver tilfreds med resultatet😀

      • Catharina
        27. februar 2018 / 18:04

        Fantastisk 😍👌 så blir både mand og barn glade nåt de kommer hjem i morgen.. tak for lækre opskrifter. Heg benytter mig tit af dem 💪👌

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags