Seneste indlæg

  • Sund og nem gulerodssuppe

    Sund og nem gulerodssuppe
  • Lav jeres eget spiselige julelandskab

    Lav jeres eget spiselige julelandskab
  • Sprøde og luftige fiskehapsere

    Sprøde og luftige fiskehapsere
  • Emilie fra Valbylille kan altid regne med guleroden

    Emilie fra Valbylille kan altid regne med guleroden

Grydebrød med fuldkornshvedemel – Grov version af verdens bedste brød

Grydebrød med fuldkornshvedemel – Grov version af verdens bedste brød

Hver gang jeg viser er billede, hvor der er et stykke grydebrød på (det skete senest med min opskrift på karrystegt sejfilet) bliver jeg spurgt efter opskriften. Så den kommer her. Grydebrød er også kendt som “verdens bedste brød” fordi det er supernemt og meget smagfuldt. Bager du et grydebrød med fuldkornshvedemel, får du desuden nytte alle de gavnlige effekter, som fuldkorn har (dem kan du for øvrigt læse mere om her: Fuldkorn er Guldkorn).

Når du laver grydebrød, går det kort fortalt ud på at røre en lynhurtig og meget våd dej sammen, lade den hæve natten over, varme en gryde godt op, vende dejen hurtigt op i gryden og bage den med låg over. Du skal ikke være bange for, at dejen hænger fast i gryden. Den brandvarme gryde gør, at skorpen bliver sprød og nærmest karamelliserer.

Jeg kan ikke tage æren for opfindelsen af grydebrød, men jeg har eksperimenteret mig frem til lige præcis det forhold imellem hvedemel og fuldkornsmel, som jeg synes fungerer bedst. Brødet hæver godt op og får en sprød krumme, men er stadig både sundt og saftigt.

Vil du have mere dybde og intensitet i smagen kan du erstatte 1 dl hvedemel med f.eks. ølands-, spelt- eller emmermel. Du kan også prøve at udskifte 1,5 dl af den grove mel med 1,5 dl havregryn.

Jeg bruger en 4,2 liter støbejernsgryde fra Le Creuset. Den er med stålknop, som jeg har købt seperat for at være sikker på, at den kan tåle de høje temperaturer.

grydebrød med fuldkornsmel

Det skal du bruge til 1 grydebrød

  • 6 dl koldt vand
  • 5-10 g gær (jeg bruger en mængde svarende til en almindelig spilleterning)
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 3 dl grahamsmel eller andet fuldkornsmel
  • 6 dl hvedemel

Sådan bager du grydebrød med fuldkornshvedemel

Opløs gæren i vandet og rør salt og sukker ud heri

Tilsæt mel og rør rundt indtil du har en sammenhængende dej

Traditionelt laves grydebrød ved, at melet bare lige gøres vådt. Det kan du ikke nøjes med, når du laver grydebrød med fuldkornshvedemel, så skal alle klumperne røres ud. Processen er dog hverken langstrakt eller besværlig – det tager et par minutter med håndkraft

Dæk skålen med film eller et rent viskestykke og lad dejen hæve et køligt sted i 12-24 timer

Groft grydebrød opskrift

Tænd ovnen på 250 grader tre kvarter før du vil bage brødet. Sæt gryden på en plade derinde med låget liggende løst ovenpå

Vend et par gange rundt i dejen. Du skal ikke ælte, men bare lige føre en grydeske langs skålens kant og folde det nederste dej op i toppen

Lad dejen hæve ved stuetemperatur imens ovnen (og gryden) varmer op

Vend dejen over i gryden og skynd dig at lægge låg på og lukke ovnen, så den stadig er brandvarm og væsken i dejen ikke når at fordampe

Bag gryden i en halv time med låget på

Tag låget af, skru ovnen ned til 225 grader og bag videre i 15-20 minutter

Vend brødet over på en rist og lad det køle ned i et par timer inden du skærer i det

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags