Seneste indlæg

  • Nye udfordringer på vej

    Nye udfordringer på vej
  • Herlige, hypede havtorn

    Herlige, hypede havtorn
  • Nem fiskelasagne med grøntsager

    Nem fiskelasagne med grøntsager
  • Kold sommersuppe med daggammelt brød

    Kold sommersuppe med daggammelt brød

Herlige, hypede havtorn

hvad er havtorn og en opskrift

Havtorn er enormt hypede og hyldes i dameblade og på sociale medier som en rigtig superfood. De er da også både sunde og velsmagende. Men de kan godt være lidt vanskelige at plukke og kræver en del sødme for at glide ned.

I indlægget her kan du blive klogere på, hvad havtorn er, hvordan du plukker dem og til sidst frister jeg med en opskrift på en lækker is-trifli med havtorn.

Hvad er havtorn og hvorfor den store hype?

Det korte svar: Havtorn er små, orangerøde bær, som smager godt og er spækkede med vitaminer.

To bær indeholder flere C-vitaminer end 1 appelsin. Samtidig er havtorn rige på bl.a. A-, B-, E- og K-vitaminer, antioxidanter og omega-3-fedtsyrer. For at få adgang til alle disse goder er det dog nødvendigt med en hel del sukker.

Smagen af havtorn er syrlig og kræver derfor et sødt modspil, hvis ikke du vil have hønserøvsmund og tics i øjnene. Havtorn er derfor gode at bruge i f.eks. marmelade, juice og saft.

Skal det være helt simpelt, kan du koge bærrene med lidt sukker og/eller æblejuice, sådan som jeg gør i opskriften nedenfor. På den måde får du en skøn havtornsirup, der smager dejligt på f.eks. skyr, pandekager eller i en hjemmepresset juice.

Sådan plukker du havtorn

Havtorn er i sæson fra august til oktober. Mange butikker har dem også på frost, så de kan købes det meste af året. Selv når de er i sæson er de dyre at købe friske, så prøv, om ikke du kan finde et sted at plukke dem selv (se f.eks. dette sankekort).

Jeg er så heldig at bo 600 meter fra en tidligere grusgrav, hvor der er et overflødighedshorn af havtornbuske (Lynghøjsøerne lidt uden for Roskilde, hvis du kommer på disse kanter). Havtorn er nemlig en busk, som trives godt i kalkholdig jord. Du finder også masser af havtornbuske tæt på havet.

Grenene er fyldt med torne. Det gør plukkeprocessen en smule besværlig. Især, når bærrene skal fjernes fra grenene. Tricket er at plukke hele grene med bær og lægge dem i fryseren. Når de er dybfrosne kan du slå grenene ned i bordet og dermed løsne bærrene. Læg dem i en skål med koldt vand. Så kan du skylle bærrene og samtidig befri dem for grene og andre urenheder.

Opskrift på is-trifli med havtorn

Herunder får du opskriften på en lækker isdessert med havtornsirup. Skal den være børnevenlig, så undlad portvinen eller udskift den med æblejuice.

Is-trifli med havtorn

Nem og lækker dessert med de sunde havtorn
Ret Dessert
Keyword Kage, Sommer
Antal 6 personer

Ingredienser

  • 200 g makroner
  • 1 dl portvin kan erstattes med sherry
  • 200 g havtorn friske eller frosne
  • 1 dl rørsukker
  • 1,5 dl æblejuice
  • 0,8 l vaniljeis

Sådan gør du

  • Læg makronerne i en skål. Knus dem let og overhæld dem med portvin (gem lidt til siruppen). Lad det trække i mindst 20 minutter.
  • Skyl havtorn, hvis du bruger friske bær. Er de frosne, tager du dem bare direkte fra posen.
  • Bland havtorn, sukker og æblejuice i en lille gryde og kog blandingen op. Læg låg på og lad det koge ind til en sirup ved svag varme i 10-15 minutter. Tilsæt 1 spsk. portvin og lad siruppen køle lidt ned.
  • Byg triflien op i 6 glas. Læg lidt is i bunden, knuste makroner ovenpå og så et lag havtornsirup. Server med det samme.

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Grov tærte med laks og spinat. Nem og sund madtærte

Grov tærte med laks og spinat. Nem og sund madtærte

læs videre

Tags