Seneste indlæg

  • Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag

    Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag
  • 6 gode til campingturen

    6 gode til campingturen
  • Tærte med løg og tomater

    Tærte med løg og tomater
  • Malene og de supersunde tomater

    Malene og de supersunde tomater

Hjemmebagt kernerugbrød med surdej

Hjemmebagt kernerugbroed opskrift

Maria Charlotte valgte, at marts måneds yndlingsingrediens er surdej. Jeg har med udgangspunkt i hendes opskrift bagt lækre surdejsboller. De fik en sprød krumme og en dejlig sej konsistens, som mine børn desværre ikke var så vilde med. Det var vi voksne heldigvis, så det bliver nok én af de ting, som vi spiser alene. F.eks. under en skive god ost eller nutella (“kaffe-smørreost med rødvin i”, hvis børnene spørger…).

Min opskrift med månedens yndlingsingrediens er på klassisk, hjemmebagt kernerugbrød med surdej. Jeg bager dem hver 4.-5. dag og plejer egentlig bare at gøre det på slump. Så det var lidt en udfordring for mig at notere opskriften undervejs.

Jeg er absolut ingen surdejsekspert. Nogle gange hæver mine brød meget, andre gange ikke. Rugbrødet, som jeg her har bagt til foto-skydning, er dog usædvanligt lavt. For sådan er skæbnen så lunefuld.

sundt rugbrød opskrift

Opskrift på hjemmelavet kernerugbrød

(scroll ned i bunden af indlægget for mere læse- og printvenlig opskrift)

Arbejdsindsatsen og den reelle arbejdstid er lille, men det kræver en smule planlægning før du kan sætte tænderne i et hjemmebagt kernerugbrød. Jeg fodrer surdejen om aftenen indtil konsistensen er som tyk yoghurt. Næste morgen sætter jeg kerner i blød og om eftermiddagen ælter jeg rugbrødsdejen. Et par timer inden jeg går i seng kommer brødene i ovnen.

Hjemmelavet rugbrødsdej er en glimrende anledning til at eliminere nogle af de næsten-tomme poser med gryn, kerner og frø, som samler sig i køkkenskabene. Jeg tilføjer gerne f.eks. havre- eller ruggryn og chiafrø. Er der småslatne gulerødder i grøntsagsskuffen ryger de også med (skrællede og revne, altså). Eller mindre portioner af kogt ris, grød eller bulgur.

Det skal du bruge

Dag 1

  • 1,5 dl surdej
  • 4 dl vand
  • 300 g rugmel

Dag 2, morgen/formiddag

  • 400 g knækkede rugkerner
  • 1 spsk. salt
  • 2 tsk. sukker
  • 1 øl (33 cl). Jeg køber et par rammer julebryg lige efter jul, når butikkerne sælger ud…
  • 4 dl vand

Dag 2, eftermiddag

  • Surdejen fra dag 1
  • De knækkede rugkerner, der har stået i blød
  • 100 g grahamsmel (kan udelades, men det gavner hæveprocessen)
  • 1 pose (500 g) 5-kornsblanding. Eller bare 500 g blandede korn, kerner, flager og gryn
  • 500-600 g rugmel
  • To forme (dem jeg bruger er på 1,7 liter)
  • Lidt smør til formene
  • 1 dl drys, f.eks. sesamfrø, græskarkerner eller solsikkekerner

Sådan laver du hjemmebagt kernerugbrød

Dag 1

  1. Rør surdejen ud i vandet.
  2. Tilsæt rugmel og rør, til der ikke er flere klumper.
  3. Dæk skålen og lad den stå ved stuetemperatur.

Dag 2, morgen/formiddag

  1. Bland knækkede rugkerner, salt og sukker.
  2. Hæld øl og vand over og vend rundt.
  3. Dæk skålen og lad den stå ved stuetemperatur.
opskrift fuldkornsrugbrød

Dag 2, eftermiddag

  1. Tag 1,5 dl surdej fra. Dæk den med salt og opbevar den i en beholder med et låg, som ikke slutter helt tæt. Min bor ved stuetemperatur i et syltetøjsglas, hvor jeg har boret små huller i låget.
  2. Bland resten af surdejen med alle de øvrige ingredienser.
  3. Ælt dejen godt i 10-15 minutter. Jeg bruger en røremaskine, men har ikke helt luret, hvordan jeg kan undgå, at den kun rører det midterste af dejen rundt. Nogen, der kan hjælpe? Det er kun et problem med rugbrødsdej. Jeg går ud fra, at det er fordi dejen er så blød og der er så meget af den. Min løsning er, at jeg hvert andet minut vender rundt i dejen med en grydeske.
  4. Smør to rugbrødsforme og fordel dejen i dem.
  5. Dæk formene med et fugtigt viskestykke og lad dem hæve ved stuetemperatur i 4-6 timer.
Hjemmebagt kernerugbrød med surdej
groft rugbrød med surdej

Dag 2, aften

  1. Varm ovnen op til 225 grader (almindelig ovn), når rugbrødet er ved at være færdighævet.
  2. Drys frø eller kerner ud over brødene. Fugt dine hænder og klap kernerne fast.
  3. Sæt rugbrødene i ovnen og skru ned til 180 grader. Bag dem i ca. 1,5 time. Vend dem ud af formen de sidste 10 minutter. Når brødet lyder hult, hvis du banker det i bunden, er det færdigbagt.
  4. Pak hvert brød ind i et rent, fugtigt viskestykke og lad det køle af på en bagerist. Vent helst med at skære i det til dagen efter.
Hjemmebagt rugbrød med kerner opskrift

Hjemmebagt kernerugbrød med surdej

Det kræver lidt planlægning, men arbejdstiden er lille og et hjemmebagt kernerugbrød er både langt sundere og smager bedre end supermarkedernes varianter.
Ret Bagværk
Keyword Fuldkorn, Madpakke
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 1 day
Samlet tid 1 day

Ingredienser

Dag 1

  • 1,5 dl surdej
  • 4 dl vand
  • 300 g rugmel

Dag 2, morgen/formiddag

  • 400 g knækkede rugkerner
  • 1 spsk. salt
  • 2 tsk. sukker
  • 1 øl 33 cl.
  • 4 dl vand

Dag 2, eftermiddag

  • Surdejen fra dag 1
  • De knækkede rugkerner, der har stået i blød
  • 100 g grahamsmel kan udelades, men det gavner hæveprocessen
  • 1 pose 5-kornsblanding Eller 500 g blandede korn, kerner, flager og gryn
  • 500-600 g rugmel
  • To forme hver på ca. 1,7 liter
  • lidt smør til formene
  • 1 dl drys f.eks. sesamfrø, græskarkerner eller solsikkekerner

Sådan gør du

Dag 1

  • Rør surdejen ud i vandet.
  • Tilsæt rugmel og rør, til der ikke er flere klumper.
  • Dæk skålen og lad den stå ved stuetemperatur.

Dag 2, morgen/formiddag

  • Bland knækkede rugkerner, salt og sukker.
  • Hæld øl og vand over og vend rundt.
  • Dæk skålen og lad den stå ved stuetemperatur.

Dag 2, eftermiddag

  • Tag 1,5 dl surdej fra. Dæk den med salt og opbevar den i en beholder med et låg, som ikke slutter helt tæt.
  • Bland resten af surdejen med alle de øvrige ingredienser.
  • Ælt dejen godt i 10-15 minutter.
  • Smør to rugbrødsforme og fordel dejen i dem.
  • Dæk formene med et fugtigt viskestykke og lad dem hæve ved stuetemperatur i 4-6 timer.
  • Varm ovnen op til 225 grader (almindelig ovn), når rugbrødet er ved at være færdighævet.
  • Drys frø eller kerner ud over brødene. Fugt dine hænder og klap kernerne fast.
  • Sæt rugbrødene i ovnen og skru ned til 180 grader. Bag dem i ca. 1,5 time. Vend dem ud af formen de sidste 10 minutter. Når brødet lyder hult, hvis du banker det i bunden, er det færdigbagt.
  • Pak hvert brød ind i et rent, fugtigt viskestykke og lad det køle af på en bagerist. Vent helst med at skære i det til dagen efter.

Brænder du lige som jeg ofte inde med rugbrødsrester, som du ikke når at bruge, fordi du hellere vil sætte tænderne i nybagt rugbrød? Så se f.eks. min opskrift på rugbrødscroutoner eller rugbrødsgranola med lakrids.

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags