Seneste indlæg

  • Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret

    Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret
  • Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta

    Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta
  • Sådan får du brugt dine rugbrødsrester

    Sådan får du brugt dine rugbrødsrester
  • Sund spaghetti carbonára

    Sund spaghetti carbonára

Hjemmelavede kopnudler

Hjemmelavede kopnudler

I lørdags var jeg facilitator på et event arrangeret af 4H. Det kan du læse mere om her: Sunde snacks og samvær på dagsordenen til madarrangement hos 4H København. Temaet var snacks, som familien kan lave sammen, når den lille (lækker)sult melder sig sidst på eftermiddagen eller ud på aftenen. Vi lavede bl.a. hjemmelavede kopnudler og den opskrift synes jeg ikke, at I skal snydes for her på domænet.

Cup-noodles, kopnudler, kviknudler, lynnudler – kært barn har mange navne, og de nemme måltider er populære. Jeg har absolut også indtaget min del hurtige nudelsupper, når jeg i begyndelsen af 00’erne kom trillende hjem fra Gaden.

Smagsforstærkere, palmeolie og masser af salt

Sundhedsmæssigt er der ikke noget godt at sige om de tørrede pakker med kopnudler. Der er virkelig mange tilsætningsstoffer i, hvilket ikke i sig selv behøver at være problematisk. Men når kunstige aromastoffer og smagsforstærkere udgør hovedparten af smagsindtrykkene i maden, bliver jeg som madelsker og selverklæret madmods-indgyder lidt trist.

Mange varianter indeholder desuden en hel del fedt (af den dårlige slags) og ikke mindst uhyrlige mængder salt. Bl.a. derfor er de geniale som (præ)tømmermandssnack, fordi det lige præcis er de ting, som kroppen higer efter, når krybdyrhjernen bestemmer.

Kopnudlers base er tørrede nudler og en krydderiblanding. Er du heldig, kan du finde varianter, som indeholder lidt gummiagtige kødstykker eller klæge, udkogte grøntsager. Nudlerne og tilbehøret overhældes med kogende vand og trækker i et minut eller to. Og voila – så er der et varmt måltid klar til servering.

Det er nemt, hurtigt og de mange kunstige smagsstoffer sørger også for, at smagen er i top. Men hvis du lige gider at bruge 5-10 minutter på selv at forberede et par ingredienser, kan du altså lave sunde hjemmelavede kopnudler, som jeg personligt klart foretrækker.

Hjemmelavede Kopnudler opskrift

Sådan laver du hjemmelavede kopnudler

En stor del af smagen kommer stadig fra den færdige bouillon (derfor foretrækker jeg én af ordentlig kvalitet, f.eks. Herbamares). Men der er både smag og sundhed i de øvrige ingredienser, som du selv tilsætter. Vil du gøre den endnu sundere og mere velsmagende, kan du koge din egen bouillon. Det har Madgrisen f.eks. en guide til her: Hjemmelavet grøntsagsbouillon.

Hjemmelavede kopnudler

Langt sundere og næsten lige så nemt som de færdigkøbte varianter.
Ret Snack
Keyword Nemt, Snacks, Vegetar
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 5 minutter
Samlet tid 15 minutter
Antal 1 person

Ingredienser

  • 1 lille håndfuld frosne edamamebønner
  • 1 lille gulerod
  • 1 lille håndfuld hvidkål
  • 0,5-1 forårsløg
  • 1 lille håndfuld babyspinatblade
  • 1 håndfuld glasnudler ca. 50 g
  • 0,5 tsk. bouillon i pulverform
  • Ca. 3 dl kogende vand
  • Gerne lidt friske krydderurter f.eks. mynte, thaibasilikum eller korianderblade

Sådan gør du

  • Læg de frosne edamamebønner i en varmefast beholder, f.eks. en glasskål eller en stor kop. Hæld kogende vand over, lad dem trække i 1 minut og dræn så vandet fra.
  • Skræl guleroden. Snit gulerod og hvidkål i fine strimler.
  • Fjern de yderste blade fra forårsløget, vask det og skær det i tynde ringe.
  • Rengør spinatbladene og tør dem godt.
  • Læg alle ingredienserne i den beholder, som du brugte til at blanchere edamamebønnerne.
  • Hæld kogende vand over og lad blandingen stå i 5 minutter under låg. Adskil nudlerne let med en gaffel undervejs.
  • Server med et par friske krydderurteblade på toppen (kan dog udelades)

Noter

Variationer: Vil du have mere smag til de hjemmelavede kopnudler så prøv at tilsætte
  • 1 cm frisk, rød chili skåret i tynde ringe
  • 1-2 tsk. revet frisk ingefær
  • 3-4 svampe skåret i små stykker
  • et par skefulde rejer
  • 2 skiver spegepølse eller chorizo skåret i små stykker
  • en kødrest

Til at stille den lille sult kan du også f.eks. lave mine handpies med æbler eller grove madpakkesnegle med pesto og lufttørret skinke.

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags