Seneste indlæg

  • Sund og nem gulerodssuppe

    Sund og nem gulerodssuppe
  • Lav jeres eget spiselige julelandskab

    Lav jeres eget spiselige julelandskab
  • Sprøde og luftige fiskehapsere

    Sprøde og luftige fiskehapsere
  • Emilie fra Valbylille kan altid regne med guleroden

    Emilie fra Valbylille kan altid regne med guleroden

Dip-tip: Grundopskrift på hjemmerørt mayonnaise

Dip-tip: Grundopskrift på hjemmerørt mayonnaise

I forbindelsen med, at jeg var kulinarisk vejleder på FoodJam på Roskilde Festivalen blev jeg rockergod til at røre en god mayo, der ikke skiller. En ting, jeg ellers sjældent har haft succes med. Hjemmerørt mayonnaise smager fantastisk og er sammenlignet med de fleste færdigkøbte fri for en masse E-numre og andre konserveringsmidler. Derfor vil jeg her dele mine bedste fifs til en vellykket hjemmerørt mayonnaise og give et par bud på lækre variationer.

En mayonnaise er en emulsion imellem æggeblomme og olie. Ægget fungerer som en emulgator, der får de to væsker, som normalt ikke er blandbare, til at blande sig ved at nedsætte deres overfladespænding. Olien piskes ind i æggeblommen, hvorved den binder sig til den og langsomt danner en tyk, fast masse.

Hvis du vil lave en vellykket hjemmerørt mayonnaise, så er mine bedste råd:

  • Sørg for, at alle ingredienserne har samme temperatur. Det letteste er at sigte efter stuetemperatur og tage alle ingredienserne frem en times tid inden du skal i gang
  • Begynd med at røre æggeblommen til en sej masse med lidt salt, sennep og æblecidereddike eller citron (se opskrift nedenfor) inden du tilsætter olien
  • Start forsigtigt. Det kræver en smule tålmodighed i begyndelsen. Brug f.eks. en teske, så er det lettere at styre olietilførslen
  • Brug en god, fast skål, som kan tippes. Når du tipper skålen, kan du samle massen mest muligt, hvilket gør emulgeringen hurtigere

Mayonnaisens smag afhænger i høj grad af, hvilken olie, du bruger. Jeg bryder mig ikke om, hvis mayoen smager for meget af raps- eller olivenolie. Derfor bruger jeg en koldpresset stegeolie fra Urtekram, som er lavet på solsikkeolie og neutral i smagen (og desuden økologisk, uden tilsætningsstoffer og spækket med umættede fedtsyrer).

Hjemmerørt mayonnaise – Det skal du bruge

  • 1 bæger pasteuriserede æggeblommer eller blommerne fra 2 hele æg
  • 2 tsk æblecidereddike
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk dijonsennep
  • ca. 2-4 dl olie
  • lidt friskpresset citronsaft

Hjemmerørt mayonaise

Sådan laver du hjemmerørt mayonnaise

Rør æggeblomme, æbleeddike, salt og sennep til en hvid og sej masse

Tilsæt olien dråbevis imens du konstant pisker. Det er vigtigt at tilsætte olien lidt efter lidt, så æggemassen hele tiden kan følge med og absorbere olien. Tilsæt først yderligere olie, når der ikke længere er spor efter olien i toppen af blandingen

Mayonnaisen begynder langsomt at blive fast. Når du har tilsat ca. 1 dl olie kan du hælde resten i i en tynd stråle (stadig under konstant piskning)

Fortsæt, indtil mayonnaisen har en passende konsistens og smag. Tilsæt evt. ekstra salt eller citronsaft, så den behager dine smagsløg bedst muligt

Hæld mayonnaisen på et skoldet glas og opbevar den køligt

Sådan laver du krydderurtemayo

Hjemmerørt krydderurte mayonnaise

En hjemmerørt mayonnaise (eller færdigkøbt for den sags skyld) bliver nemt ekstra lækker, hvis du tilsætter smagsgivere.

Til en omgang grundmayo som den ovenfor, tilsætter jeg 1 fed hvidløg og 10 kviste rydderurter. Jeg har her brugt løvstikke og citronmelisse, fordi det er dem, der har overtaget krydderurtebedet pt. Persille, dild og purløg er også lækre.

Andre variationer er at tilsætte en friskhakket chili, karrypasta, sød chilisauce eller 2 spsk. karry. Du kan også bruge den som ingrediens i den grove hjemmelavede remoulade, som jeg delte opskriften på i sidste uge.

Krydderurtemayoen smager f.eks. skønt på en kartoffelmad eller sammen med dampede muslinger.

Hvis du vil bruge mayonnaisen som dip, kan du tilsætte et par spsk. Skyr eller creme fraiche, så den bliver mindre fed.

Hjemmerørt mayonnaise

Her er mayoen rørt med lidt creme fraiche 9% og serveret med bønnefritter. Det er en pose frosne grønne bønner, der er blevet vendt med en lille smule olie og salt og bagt i ovnen i en halv times tid ved 225 grader.

Næste uges dip-tips bliver en lækker feta-dip med soltørrede tomater.

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

1 Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags