Stop madspild: Sådan får du brugt de sidste æggeblommer

Stop madspild: Sådan får du brugt de sidste æggeblommer

Kort efter nytårsaften skrev jeg et indlæg om, hvordan du kan bruge overskydende æggehvider, f.eks. fra kransekageproduktionen. Det er endt med at blive et af mine allermest populære indlæg. Så i disse “hjemmelavet is- og koldskålstider” følger jeg op med forslag til, hvordan du får brugt de sidste æggeblommer.

Æggeblommer er rige på protein, der er sammensat på en måde, der er tæt på optimalt for os, og fedt. De er spækkede med vitaminer – A, B (bl.a. folinsyre), D og E – og mineralerne jern, selen, fosfor, kalium og magnesium. Det vil altså sige alle de vitaminer og mineraler (bortset fra C-vitamer), som vi har behov for at indtage igennem kosten og som vi ofte får for lidt af. Og så indeholder æg desuden cholin, som ser ud til at have gavnlig effekt på vores kognitive funktioner samt risiko for hjertesygdomme.

Hvis du har forhøjet kolesterol, bør du ikke spise mere end tre-fire æg om ugen. Men ellers er det fint at spise et æg om dagen.

Der er altså alle mulige gode grunde til at spise æg. For ud over de sundhedsmæssige fordele, som jeg nævner ovenfor, er æg fantastiske at bruge i madlavningen. Bl.a. fordi æg indeholder stoffet lecithin, der fungerer som en emulgator. Det er altså den der gør, at du kan blande vand og olie i f.eks. mayonnaise. Æg virker også som et bindemiddel, der opsuger væske og får retten til at stivne (det udnyttes f.eks. i pandekager og fars). Du kan også bruge æg til at jævne (eller legere) en ret, fordi æg har såkaldt geledannende egenskaber. Det udnyttes f.eks. i is og creme.

Meldingen fra Fødevarestyrelsen er, at der stort set ikke er salmonella i danske æg. Du kan derfor trygt spise æggene rå. Men spis retter med rå æg samme dag, som du har lavet dem.

Hvis jeg kun skal bruge æggeblommer eller -hvider køber jeg bægrene med de pasteuriserede varianter, som er lettere at dosere. Har du rester, er der ingen grund til at kassere dem, for her får du en række tips til, hvordan du kan bruge de sidste æggeblommer.

Hvad bruger man æggeblommer til

Hvad bruger man æggeblommer til? 13 tips til at få brugt resten af bægret

  • Rør en råcreme til frugtsalat. Pisk 2 æggeblommer, 1,5 spsk. rørsukker og 1 tsk. vanillesukker godt. Pisk 1 dl piskefløde til flødeskum i en anden skål og vend æggesnapsen heri. Vend evt. en håndfuld hakket chokolade i cremen.
  • Rør en chokolademousse ved at smelte 180 g chokolade i mikroovnen eller et vandbad. Pisk en hvid og luftig snaps af 4 æggeblommer og 2 spsk. sukker. Bland den smeltede chokolade i æggesnapsen imens du pisker godt. Pisk til sidst en flødeskum af 2 dl piskefløde og vend i chokolademassen. Stil moussen på køl (evt. i fryseren) i et par timer og server den kold.
  • Lav en cremet Spaghetti Carbonara. Der er en sygt lækker opskrift over hos MoniaMagdalena.
  • Bag makronsmåkager eller nøjes med at lave dejen, som kan holde sig ca. 3 måneder i fryseren: Pisk 2 æggeblommer og 200 g sukker. Tilsæt 100 g blødt smør. Bland 200 g mel med 0,5 tsk. bagepulver og vend i. Ælt massen sammen, stil den køligt i en times tid (eller gem i fryseren til du skal bruge den) og tril så dejen til små kugler eller småkager, som du bager ved 175 grader i 10-12 minutter.
  • Rør din egen bearnaise eller hollandaisesauce. Faste læsere af bloggen vil vide, at jeg i stedet foretrækker den nemme løsning og bruger Knorrs versioner med naturlige ingredienser til f.eks. en fisketærte med bearnaise eller en muslingesuppe med hollandaise.

Fisketærte og muslingesuppe opskrift

  • Lav en lemoncurd. Jeg ELSKER lemoncurd, som har en perfekt sød/syrligbalance oven på brød eller i en kage. Riv skallen af to usprøjtede citroner og pres dem for ca. 1,5 dl saft. Pisk 125 g smør og 200 g sukker cremet og tilsæt 3 æggeblommer (et ad gangen) og til sidste et helt æg. Vend citronskal og -saft i blandingen og varm den op til kogepunktet imens du pisker konstant. Tag den af varmen, når konsistensen er tyknet. Lad din lemoncurd køle lidt af og hæld den så på skoldede glas.
  • Rør en mayonnaise – du kan find en grundopskrift på hjemmerørt mayo lige her Hjemmerørt mayonnaise
  • Bag kartoffeltoppe: Skræl 1 kg bagekartofler og skær dem i mindre stykker. Kog dem, til de er møre og blend eller mos dem sammen med 20 g smør, 4 æggeblommer og salt og peber. Du kan eksperimentere med at tilsætte forskellige friske eller tørrede krydderurter. Sæt mosen i toppe på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 220 grader i ca. 10 minutter til de er gyldne og sprøde.
  • Brug 4 æggeblommer til en halv liter fløde og lav din egen is. Du kan finde en masse gode grundopskrifter hos Arla.
  • Lav en kagecreme af 3 æggeblommer, 1 helt æg, 3 spsk. sukker, 1 tsk. vanillepulver, 1 spsk. mel eller Maizena og  4 dl sødmælk. Bland alle ingredienserne undtagen mælk i en gryde og pisk det godt sammen. Varm blandingen op og tilsæt løbende mælk, imens du rører. Tag gryden fra varmen, når det begynder at koge og pisk heftigt, til cremen har den rette konsistens. Brug cremen med det samme eller frys den ned, så du er på forkant næste gang du f.eks. skal bruge creme til lagkage, tærte eller fastelavnsboller.
  • Lav din egen koldskål (hvis ikke de overskydende æggeblommer kommer derfra) Hjemmelavet koldskål
  • Lav dine æggereter mere fyldige. Du kan sagtens bruge 1-2 ekstra blomme pr. hele æg i f.eks. frikadellefarsen, pandekagerne eller til æggestand eller æggekage.
  • Brug æggeblommerne til at pensle dit bagværk. Æggeblommerne giver en flot og glat overflade.
Et bonustip her til sidst: Hvis du skal gemme en æggeblomme til dagen efter, så holder den sig bedst ved at du forsigtigt lægger den i en skål og hælder vand over (uden at blommen går i stykker). Dæk skålen med et låg eller film og stil den i køleskabet. Brug en hulske, når du skal fiske blommen op.

Har du flere forslag? Så skriv dem endelig i kommentarfeltet, så jeg og andre læsere kan få glæde af dem

Kilder: Fødevarestyrelsen og rapporten DTU Fødevareinstituttet. Æg i kosten og betydning for sundhed og sygdom, 2011

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

2 Comments

  1. Lisette
    10. august 2018 / 17:18

    Sikke mange gode forslag😃 Jeg bruger ofte æggehvider til at lave skum til flødeboller

    • 13. august 2018 / 16:56

      Det lyder som en god måde at udnytte resterne på👍 Jeg har aldrig helt haft modet til at kaste mig ud i de hjemmelavede flødeboller😆

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.