Seneste indlæg

 • Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret

  Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret
 • Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta

  Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta
 • Sådan får du brugt dine rugbrødsrester

  Sådan får du brugt dine rugbrødsrester
 • Sund spaghetti carbonára

  Sund spaghetti carbonára

Hvorfor foodpreppe? Sundere mad og mere overskud i hverdagen

Hvorfor foodpreppe? Sundere mad og mere overskud i hverdagen

I sidste uge skrev jeg om, hvad det vil sige at foodpreppe og viste, hvordan det foregår, når Malene Dollerup “prepper”. I dag vil jeg dele mine egne og andres erfaringer med, hvilke fordele der er ved foodprepping.

Hvorfor foodpreppe?

Jeg er selv ret begejstret for konceptet foodprepping fordi det gør eftermiddagene herhjemme en hel del hyggeligere. Jeg kommer som regel hjem med børnene omkring kl. 17 og skal helst have maden på bordet 17:30.

Vi spiser rugbrødsmadder flere aftener om ugen. Altid med et stort udvalg af lækkert og sundt pålæg og med masser af gnavegrøntsager til. Men jeg forsøger at servere “rigtig mad” til 3-4 aftensmåltider, og på de dage er det altså en ubeskrivelig stor lettelse, hvis alle forberedelserne er gjort. Når spinatbladene er skyllet og tørret, blomkålen delt i buketter og rengjort, marinaden rørt og kikærterne kogt.

Der er især tre grunde til, at jeg synes foodprepping er smart:

 • Det er hurtigere at lave mad i hverdagen
 • Maden er sundere, fordi jeg ikke behøver at kunne overskue grøntsagsklargøring i ulvetimen
 • Vi spiser flere forskellige slags grøntsager, fordi jeg godt gider at købe dem, der kræver mere arbejde end en skylning under vandhanen

Desuden er foodprepping med til at minimere mit madspild, fordi det er så nemt at få brugt de lidt mere specielle varer, når først de alligevel er forberedte.

Sundere mad på kortere tid

For Jeanette, som står bag bloggen Delledagbog handler foodprepping om at spare tid i hverdag og have sund mad klar, når hun og hendes mand kommer trætte hjem fra arbejde.

“Min erfaring er at det er nemmere at lave sunde og lækre måltider, når alt er forberedt”, fortæller hun, “så vi ikke tyr til mindre sunde alternativer, når sulten melder sig”

“Herhjemme er især salat-buffet et stort hit. Den indeholder alverdens grønt, samt topping som fx ost (feta, ostetern, salattern eller mini mozzarella) nødder, kerner og lign. Og så noget kød (typisk kylling eller oksekød)”

Jeanette har skrevet et indlæg, hvor hun deler 7 food prep idéer og tips lige her.

Hvorfor foodpreppe grøntsager i skåle

Et hyggeligt break fra hverdagen

Siri Robinson er med egne ord smagsbevidst madformidler og hun afholder bl.a. workshops i foodprepping. Lige som så mange andre har hun en travl hverdag med arbejde og en lang række forskellige projekter.

”Jeg elsker mad. Men hvis jeg ikke har lavet en plan forud, så ender det med, at jeg går kold, når jeg kommer hjem. Det her med, at jeg gør det forud, det gør, at jeg får gjort nogle tanker om, hvad jeg har lyst til at spise i den her uge og får købt ind, det giver bare noget overskud”.

Madplaner og foodprepping gør dermed Siris madlavning til noget, hun kan lægge energi og kræfter i, når det passer ind i programmet.

“Så hygger jeg mig i køkkenet med at lave mad – det bliver et break fra hverdagen, hvor man lige kan hygge sig lidt”.

Foodprepping giver overskud i hverdagen, men kræver planlægning

”Det sværeste er at komme ind i en rytme og få det gjort. Mange synes, at det er en supergod idé og vil gerne den dér lette hverdag. Og så sker der ikke rigtig mere”, siger Malene Dollerup, som er administrator i Facebookgruppen Foodprepper Danmark og står bag Foodprepperklubben.dk.

”Men når du først er i gang, frigiver det så meget mere tid i hverdagen. Jeg skal slet ikke tænke over, hvad jeg skal lave til aftensmad og det er lynhurtigt at smække den sammen”.

At dele et helt broccolihoved i buketter og skylle dem, tager ikke ret meget længere tid end at gøre det med et kvart broccolihoved. Til gengæld behøver du kun at vaske op én gang i stedet for fire.

”Det kræver dog struktur og planlægning. I børnefamilier er der jo heldigvis masser af struktur i forvejen”, som Malene siger.

Derfor prepper hun også kun til ugens første fire dage. Det frigiver plads til spontanitet i weekenden

Hvorfor foodpreppe food prepping

Selv er jeg ikke så systematisk omring hverken madlavning eller foodprepping, som jeg egentlig godt kunne tænke mig at at være. Nogle uger laver jeg madplan, handler stort ind og foodprepper, andre gange bliver det lidt mere ad hoc. Men jeg bliver så glad, når jeg kan hive bøtterne og poserne med klargjorte grøntsager ud af køleskabet.

I næste uge kan du læse eksperternes vurdering af, om foodprepping er sundt. Senere på sommeren kommer der bl.a. et indlæg med gode råd til at komme i gang med at foodpreppe og endnu en video med Malene Dollerup.

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags