Noget om tørrede fødevarer og en opskrift på kaffebagte rødbeder med hvidløgshollandaise

Noget om tørrede fødevarer og en opskrift på kaffebagte rødbeder med hvidløgshollandaise

Lavet i samarbejde med Knorr

Kan tørrede fødevarer være med til at løse klodens ressourceproblemer? Det diskuterede vi til et event i sidste uge og jeg vil gerne dele noget min nye viden med jer. Som jeg begejstret viste frem på min Instatory, fik vi bl.a. serveret kaffebagte rødbeder. Nederst i indlægget kan du finde opskriften.

Jeg har fået inspiration, ingredienser og opskrifter fra Knorr til indlægget her. Som altid deler jeg kun viden, tanker og opskrifter, som jeg selv kan stå inde for

Vidste du, at vi i 2050 skal bruge 3 jordkloder for at holde trit med forbruget, hvis udviklingen fortsætter? Eller at vi i øjeblikket smider 1/3 af verdens høstede ressourcer ud?

Der er noget i ligningen, som ikke går op. Vi er nødt til at blive mere bæredygtige og effektive i vores fødevareudnyttelse – producere mere mad med færre ressourcer, mindre CO2-udledning og mindre madspild. En del af løsningen kan være, at vi som forbrugere bliver bedre til at bruge flere naturlige, tørrede fødevarer i kombination med friske, lokale råvarer.

Opskrift Kaffebagte rødbeder med Knorr Hollandaise naturlige tørrede fødevarer stop madspild

Knorrs version af kaffebagte rødbeder, serveret som tapas. PR-foto

Hvorfor er det smart at bruge tørrede fødevarer?

Hånden på hjertet: Jeg har ikke spist en Knorr lasagne siden jeg for 15 år siden begyndte at interessere mig for, hvordan den mad, jeg spiser, påvirker min sundhed og generelle velvære. Som hovedregel er det sådan, at jo mere vi forarbejder vores fødevarer, desto færre vitaminer og mineraler indeholder de. Jeg vil derfor gerne lave mad fra bunden. Og for mig er tørrede fødevarer ofte underlødige produkter, der er usunde og fyldt med smagsforstærkere og konserveringsstoffer.

Unilever, som bl.a. står bag Knorr, vil gerne rokke ved sådanne overbevisninger. De vil gerne åbne forbrugernes øjne for, at tørrede fødevarer kan give god mening som en del af en sund og bæredygtig livsstil.

Tørring er én af de ældste konserveringsmetoder, vi kender til og varer som rosiner, tørrede bananer, nødder eller kikærter er allerede en naturlig del af de fleste husholdninger. Når råvarerne dehydreres og konserveres på en måde, så de bevarer deres smag og ernæringsindhold, er der mange fordele, som jeg i hvert fald ikke havde tænkt over.

Vi undgår

  • …at transportere vand når fødevarerne flyttes fra det sted, hvor de er dyrket og tørret, hen til os
  • …en masse overflødig emballage fordi de tørrede varer fylder langt mindre
  • …at bruge energi til nedkøling fordi tørringsprocessen konserverer
  • …spild i værdikæden, bl.a. fordi hele grøntsagen eller krydderurten (også f.eks. gulerodstoppen) anvendes
  • …grøntsager, der bliver slatne og ender i skraldespanden, inden vi får dem brugt

Desuden

  • …mindskes den mikrobielle aktivitet, når vandet fjernes
  • …er der (mindst) lige så meget næring i de tørrede fødevarer, som i den frugt og grønt, du køber i butikkerne
  • …smager tørrede fødevarer godt og er tilgængelige året rundt

Så jeg kan godt se det smarte i at indtænke flere tørrede fødevarer i mit hverdagskøkken.

Knorrs nye saucer med 100 % naturlige ingredienser

Som en del af promoveringen af tørrede ingredienser har Knorr lanceret en ny serie af deres mest populære saucer med 100 % naturlige ingredienser.

Jeg er ikke så glad for tendensen til at hylde alt, hvad der kaldes naturligt. Jeg ser ikke nogen grund til at udelukke rene, gennemtestede, kunstige stoffer, der f.eks. kan forlænge fødevares holdbarhed og modstandskraft og dermed minimere madspild. Desuden er uran, virus og livsfarlige svampegifte eksempler på naturlige stoffer, som ikke ligefrem er hensigtsmæssige.

Men når naturlig bruges som en betegnelse for, at industrielt fremstillede produkter kun indeholder ingredienser, som vi forvejen genkender hjemme fra vores køkkener, så vil jeg gerne være med. Og når tanken er, at tørrede fødevarer (altså i det her tilfælde: granulat til sovs) kombineres med lokalt producerede råvarer, klapper jeg i hænderne. Det er nemt, praktisk, smager godt (og på samme måde hver gang) og bidrager til den globale bæredygtighed

Du kan lave saucen efter anvisning på pakken, som du kender den. Eller du kan bruge den til en dip og servere den til årstidens grøntsager, som i opskriften på kaffebagte rødbeder nedenfor.

Opskrift Kaffebagte rødbeder med Knorr Hollandaise naturlige tørrede fødevarer stop madspild

Opskrift på kaffebagte rødbeder

Jeg har ikke eksperimenteret med kaffegrumsbagning før. Men da jeg er ret begejstret for at minimere madspild, er idéen om at trække de sidste smagsnuancer ud af bønnerne tillokkende. Kaffesmagen bliver ikke dominerende, men de basiske rødbeder får et et lille, rundt og delikat mokkapift, som går rigtig godt sammen med den syrlige og lidt fede dressing, der er serveret til. Brug en god mayonnaise eller lav din egen – du finder en opskrift på hjemmelavet mayonnaise lige her.

Det skal du bruge

  • 4 mellemstore rødbeder
  • 1 l våd kaffegrums (eller så det dækker rødbederne)
  • 1 dl mayonnaise
  • 1,5 dl creme fraiche 9 %
  • 1 pose Knorr Hollandaise Sauce-pulver
  • 3 fed hvidløg
  • 1 usprøjtet citron
  • 1 håndfuld brøndkarse

Sådan laver du kaffebagte rødbeder

Tænd ovnen på 200°

Skrub rødbederne (men lad skrællen sidde på) og læg dem i et ildfast fad

Dæk rødbederne med kaffegrums. Sørg for, at der er godt med grums omkring alle rødbederne og masser den gerne lidt ind

Opskrift Kaffebagte rødbeder med Knorr Hollandaise naturlige tørrede fødevarer stop madspild

Bag rødbederne i 1,5 – 2 timer til de er bløde i midten

Bland en hvidløgshollandaise af mayonnaise, creme fraiche, Knorr Hollandaise Sauce-pulver, pressede hvidløg samt revet skal og 1 spsk. saft fra citronen. Lad dressingen stå i køleskabet imens rødbederne er i ovnen

Lad rødbederne køle af i kaffegrumsen, når de er færdigbagte og gnub så skrællen af

Skær rødbederne i stave eller mundrette stykker

Hæld hvidløgshollandaisen over rødbederne og pynt med brøndkarse ved servering

Spis de kaffebagte rødbeder som en lækker lille tapasanretning eller som tilbehør til f.eks. fisk eller kød

Opskrift Kaffebagte rødbeder med Knorr Hollandaise naturlige tørrede fødevarer stop madspild

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *