Seneste indlæg

  • Nye udfordringer på vej

    Nye udfordringer på vej
  • Herlige, hypede havtorn

    Herlige, hypede havtorn
  • Nem fiskelasagne med grøntsager

    Nem fiskelasagne med grøntsager
  • Kold sommersuppe med daggammelt brød

    Kold sommersuppe med daggammelt brød

Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag

Fiskefilet skrubbe hjemmelavet

Katrine Klinken har beskæftiget sig professionelt med mad og madformidling hele sit arbejdsliv. Dels som kok og kogebogsforfatter. Men også som en stærk stemme på den mad-politiske scene, hvor hun slår et slag for maddannelse, slow food, lokalproducerede råvarer og godt håndværk.

I denne måned deltager Katrine i min serie Mig og min yndlingsingrediens. For et par uger siden lavede jeg derfor et interview med hende, som har dannet udgangspunkt for indlægget nedenfor.

Det handler bl.a. om, hvad Katrine lægger i begrebet maddannelse og hvorfor hun synes, at det er vigtigt. Du får også to nemme opskrifter med fisk. Én til en hurtig hverdagsaften og én, der kræver lidt mere tid.
..

Katrine Klinken
Kok, kogebogsforfatter og madformidler Katrine Klinken. Fotografi: Lars Gundersen

Stil krav – og køb det, der er rigeligt af

Maddannelse er et nøgleord, når Katrine Klinken fortæller om sin mission. Hendes ønske er, at vi som forbrugere får en større viden om og forståelse for, hvor maden kommer fra. At vi stiller krav til de produkter, vi lægger i indkøbskurven og putter i munden.

”Jeg tror på, at bedre indsigt og flere skills giver en bedre madkultur,.

Hvis vi som forbrugere er mere kritiske og kvalitetsbevidste, kan vi få fødevarer af højere kvalitet. Det betyder bl.a. bedre sundhed og bedre mad.

Derfor råder Katrine til, at du f.eks. støtter de små producenter og madhåndværkere eller handlende, som har friske og gode kvalitetsvarer.

”Spørg på markeder og i gårdbutikker: ’Hvad er bare det bedste lige nu?’”

Og er du mest til udvalget på supermarkedernes hylder, så følger du bare deres udbud:  

”Køb det, der er rigeligt af. Følger du nogenlunde sæsonerne i løbet af året, så er det med til at give dig en billigere indkøbspris, et repertoire af opskrifter og en naturlig variation i den mad, du spiser.”

Katrine Klinkens yndlingsingrediens: maritime fristelser

”Der er så mange muligheder for nem, hurtig og lækker mad i det maritime køkken. Hvad enten det er en hurtig skrubbe på en tirsdag, en helstegt fisk i sommerhuset eller luksus i form af nypillede jomfruhummere.”

I lighed med mange af de øvrige deltagere i serien her, er det ikke nogen let opgave for én, der er passioneret omkring mad, at udvælge en enkelt yndlingsingrediens. Katrine er dog bl.a. særdeles glad for det maritime køkken og jeg lokker derfor et par nemme opskrifter på hverdagsretter med fisk ud af hende.

Hurtig og lækker hjemmelavet fiskefilet

”Skal man f.eks. til forældremøde, så har en hurtig mad med fiskefileter altid været en sikker vinder hjemme hos os. Den smager godt og så har man fået ordentlig mad i maven. Det tager kun et par minutter ekstra at lave friskstegte fiskefileter og de ekstra minutter giver et langt mere sprødt og saftigt resultat end de færdigkøbte varianter.”

Og det kan gøres helt simpelt:

”Har du travlt, så bed fiskemanden filetere et par fladfisk for dig. Vend fileterne i groft rugmel, steg dem i smør 2-3 minutter på hver side ved god varme, så smørret karamelliserer. Krydr med salt, peber og citronsaft og spis på et stykke godt rugbrød.”

Tilbehør kan du springe over, hvis du har travlt eller variere alt efter sæson og hvor meget tid, du har til rådighed.

”Om sommeren ville jeg nok servere den med f.eks. en tomatsalat og friske krydderurter. Om vinteren er det oplagt at vende en rest selleri, gulerod eller persillerod, som er blevet kogt dagen forinden, med lidt creme fraiche og kapers.”

Fiskefilet skrubbe opskrift

Hel, bagt sommerhusfisk

Du kender måske forskellen på kyllingekød, når du har tilberedt en hel kylling sammenlignet med, hvis du steger et kyllingebryst. Den helstegte kylling byder på mere smag, saft og kraft, Det samme gælder for fisk. Kødet smager bedre og bliver langt mere saftigt og mørt, hvis du tilbereder fisken på ben. Derfor anbefaler Katrine også en anden nem fiskeopskrift, som du kan bruge, hvis du har lidt længere tid til rådighed:

”Er du f.eks. i sommerhus, så er det helt oplagt at finde en lokal fiskehandler eller kutter. Tag endelig børnene med, der er masser at se på og masser at lære. Køb en hel fisk med både skind og hoved og læg den på et stykke bagepapir. Lav et par snit dér, hvor fisken er tykkest (så den ikke sprækker) og bag den i ovnen ved 125 grader.”

Bagetiden afhænger af størrelsen. Men regn med ca. 20-40 minutter.

”Træk let i finnen. Når den går af, så er fisken færdig.”

Herfra er der kort vej til at sætte tænderne i et lækker måltid.

”Hiv skindet af (det er nemt, når fisken er mør og tilberedt) og glæd dig til at spise det supersaftige fiskekød. Det kan f.eks. være sammen med en krydderurtemayo eller en sennepshollandaise og en masse friske grøntsager.”

Og så slutter Katrine med godt råd:

”Koger du nye kartofler, så lav altid rigeligt, så du har til en kartoffelmad eller en salat dagen efter.”

bagt fisk opskrift

Har du lyst til at læse mere om Katrine Klinken, kan du kigge forbi hendes hjemmeside eller følge hende på f.eks. Youtube eller Instagram. Her inspirerer hun bl.a. til at bruge måltidsprincipper fra Japan. Fokus er på, at alle sanser skal tilfredsstilles, så maden både smager godt, er varieret i farver og konsistens samt er appetitligt serveret. Det tror jeg, at mange af os kan have gavn af at tænke mere over.

Som en afsluttende bemærkning vil jeg lige slå et slag for bogen Børnenes Køkken, som er én af de mange bøger på Katrines CV. Herhjemme har bogen æselører, madpletter og fedtede sider. Præcis som en god kogebog skal have, når den bruges flittigt. Billederne er gode, fremgangsmåden enkel og sproget letforståeligt. Stor anbefaling herfra!

Jeg siger 1.000 tak til Katrine for at deltage i legen og glæder mig til at dele én af mine egene opskrifter fra det maritime univers med jer.

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Grov tærte med laks og spinat. Nem og sund madtærte

Grov tærte med laks og spinat. Nem og sund madtærte

læs videre

Tags