Seneste indlæg

  • Nye udfordringer på vej

    Nye udfordringer på vej
  • Herlige, hypede havtorn

    Herlige, hypede havtorn
  • Nem fiskelasagne med grøntsager

    Nem fiskelasagne med grøntsager
  • Kold sommersuppe med daggammelt brød

    Kold sommersuppe med daggammelt brød

Opskrift på koldhævede grove hveder til Store Bededag

opskrift på sunde grove koldhævede hvedeknopper

Jeg har forsøgt mig med en opskrift på en lidt grovere variant af de klassiske hvedeknopper: koldhævede grove hveder. I dag er de med stor succes testet på min mødregruppe, så det bliver denne variant, jeg serverer på fredag til St. Bededagsmorgenmad.

Jeg har taget udgangspunkt i den opskrift, jeg plejer at bruge (som vist oprindeligt er fra Meyers), men udskiftet ca. 1/3 af melet med grov ølandshvede og dermed forøget fiberindholdet. Det blev de lidt mere mættende af, men stadig lette og luftige. Og en lille smule sundere.

For at sikre husfreden, har jeg dog også tænkt mig at bage en stor portion ganske almindelige hveder (hvor jeg ift. nedenstående opskrift bare bruger 700 g hvedemel).

Du kan sagtens bage grove hvedeknopper uden at lade dejen koldhæve – brug i stedet 50 g gær og lad dem hæve en time på et lunt sted.

16 koldhævede grove hveder – det skal du bruge

  • 20 g gær
  • 2,5 dl mælk
  • 1 dl vand
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • 2 æg
  • 1,5 – 2 spsk kardemomme (smagsstyrken i kardemomme varierer lidt fra mærke til mærke – og af hvor længe bøtten har stået i dit køkkenskab)
  • 200 g groft ølandshvedemel (eller anden fuldkornshvedemel)
  • Ca. 500 g hvedemel
  • 50 g smør
Koldhævede grove hveder

Sådan laver du koldhævede grove hveder

Hæld mælk og vand sammen og varm blandingen op til den er lillefingervarm. Rør gæren ud heri og tilsæt salt og sukker.

Tilsæt æggene et ad gangen og derefter kardemomme og mel. Ælt dejen godt igennem (5-10 minutter på røremaskine) og bland så smørret i. Rør til dejen er glat og smidig.

Lad dejen hæve tildækket et køligt sted natten over eller længere. Du kan også bruge lidt mere gær og i stedet lade den hæve en time eller to på køkkenbordet.

Grove hveder opskrift

Hvis du har koldhævet dejen, så sæt den gerne ved stuetemperatur for at “vække den” en times tid inden du går i gang med at arbejde med den igen.

Del dejen i 16 stykker og form dem til boller, som du stiller på en bradepande tæt op ad hinanden.

Koldhævede grove hveder

Lad bollerne hæve tildækket på køkkenbordet til de er blevet dobbelt så store. Det tager et par timer.

Varm ovnen op til 180 grader varmluft.

Koldhævede grove hveder

Bag hvederne i 15-20 minutter.

Flæk dem, rist dem (eller spis dem mens de er nybagte) og server dem med tandsmør.

Koldhævede grove hveder

Bollerne egner sig glimrende til fryseren – men ikke, hvis de er ristede.

Jeg er egentlig ikke så vild med de varme hvedeknopper, som traditionen byder, at man spiser Store Bededag. De smager da dejligt, men ernæringsmæssigt er der ikke meget godt at sige om dem. Hvidt brød uden kostfibre med sukker og masser af smør i både dejen og oven på den færdige bolle.

Det skal der absolut også være plads til i en i øvrigt sund og varierende kost, men personligt er der andre ting, jeg hellere vil prioritere at nyde (f.eks. alt med marcipan eller hjemmelavede peanutkugler).

Omvendt synes jeg, at det er hyggeligt med denne slags traditioner, så mon ikke, at jeg alligevel ender med at fortære indtil flere hvedeknopper med et tykt lag smør ovenpå i morgen. Både for hyggens og for smagens skyld.

 

Koldhævede grove hveder

Sundere version af de klassiske hvedeknopper
Ret Bagværk
Keyword Fuldkorn, Madpakke
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hæve- og bagetid 11 timer
Samlet tid 11 timer 25 minutter
Antal 16 stk.

Ingredienser

  • 20 g gær
  • 2,5 dl mælk
  • 1 dl vand
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. sukker
  • 2 æg
  • 2 spsk kardemomme
  • 200 g fuldkornshvedemel
  • Ca. 500 g hvedemel
  • 50 g smør

Sådan gør du

  • Bland mælk og vand. Lun blandingen til den er lillefingervarm.
  • Rør gæren ud i væsken og tilsæt salt og sukker.
  • Bland æggene i et ad gangen og derefter kardemomme og mel.
  • Ælt dejen godt (gerne 10 minutter på røremaskinog bland så smørret i. Rør til dejen er glat og smidig.
  • Dæk skålen og lad dejen hæve et køligt sted natten over eller længere.
  • Stil skålen på køkkenbordet i en times tid, inden du går i gang med at arbejde med dejen.
  • Del dejen i 16 stykker og form dem til boller. Stil dem på en bradepande tæt op ad hinanden.
  • Lad bollerne hæve tildækket indtil de er blevet dobbelt så store. Det tager et par timer.
  • Varm ovnen op til 180 grader varmluft.
  • Bag hvedeknopperne i 15-20 minutter.
  • Flæk dem, rist dem (eller spis dem mens de er nybagtog server dem med tandsmør.

Noter

I stedet for at koldhæve kan du bruge 50 g gær. Skip natte-hævningen og lad blot dejen hæve en time eller to på køkkenbordet.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Grov tærte med laks og spinat. Nem og sund madtærte

Grov tærte med laks og spinat. Nem og sund madtærte

læs videre

Tags