Seneste indlæg

  • Fiskeruller med rejer

    Fiskeruller med rejer
  • Min yndlingsingrediens: Maria Charlottes Surdej

    Min yndlingsingrediens: Maria Charlottes Surdej
  • Stenbiderrogn – den sunde danske kaviar

    Stenbiderrogn – den sunde danske kaviar
  • Hjemmelavede kopnudler

    Hjemmelavede kopnudler

Opskrift på koldhævede grove hveder til Store Bededag

Opskrift på koldhævede grove hveder til Store Bededag

Jeg har forsøgt mig med en opskrift på en lidt grovere variant af de klassiske hvedeknopper: koldhævede grove hveder. I dag er de med stor succes testet på min mødregruppe, så det bliver denne variant, jeg serverer på fredag.

Jeg har taget udgangspunkt i den opskrift, jeg plejer at bruge (som vist oprindeligt er fra Meyers), men udskiftet ca. 1/3 af melet med grov ølandshvede og dermed forøget fiberindholdet. Det blev de lidt mere mættende af, men stadig lette og luftige. Og en lille smule sundere.

For at sikre husfreden, har jeg dog også tænkt mig at bage en stor portion ganske almindelige hveder (hvor jeg ift. nedenstående opskrift bare bruger 700 g hvedemel).

Du kan sagtens bage grove hvedeknopper uden at lade dejen koldhæve – brug i stedet 50 g gær og lad dem hæve en time på et lunt sted.

16 koldhævede grove hveder – det skal du bruge

  • 20 g gær
  • 2,5 dl mælk
  • 1 dl vand
  • 1 tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • 2 æg
  • 1,5 – 2 spsk kardemomme (smagsstyrken i kardemomme varierer lidt fra mærke til mærke – og af hvor længe bøtten har stået i dit køkkenskab)
  • 200 g groft ølandshvedemel (eller anden fuldkornshvedemel)
  • Ca. 500 g hvedemel
  • 50 g smør

Koldhævede grove hveder

Sådan laver du koldhævede grove hveder

Hæld mælk og vand sammen og varm blandingen op til den er lillefingervarm. Rør gæren ud heri og tilsæt salt og sukker

Tilsæt æggene et ad gangen og derefter kardemomme og mel. Ælt dejen godt igennem (5-10 minutter på røremaskine) og bland så smørret i. Rør til dejen er glat og smidig

Lad dejen hæve tildækket et køligt sted natten over eller længere. Du kan også bruge lidt mere gær og i stedet lade den hæve en time eller to på køkkenbordet

Grove hveder opskrift

Hvis du har koldhævet dejen, så sæt den gerne ved stuetemperatur for at “vække den” en times tid inden du går i gang med at arbejde med den igen

Del dejen i 16 stykker og form dem til boller, som du stiller på en bradepande tæt op ad hinanden

Koldhævede grove hveder

Lad bollerne hæve tildækket på køkkenbordet til de er blevet dobbelt så store. Det tager et par timer

Varm imens ovnen op til 180 grader varmluft

Koldhævede grove hveder

Bag hvederne i 15-20 minutter

Flæk dem, rist dem (eller spis dem mens de er nybagte) og server dem med tandsmør

Koldhævede grove hveder

Bollerne egner sig glimrende til fryseren – men ikke, hvis de er ristede.

Jeg er egentlig ikke så vild med de varme hvedeknopper, som traditionen byder, at man spiser Store Bededag. De smager da dejligt, men ernæringsmæssigt er der ikke meget godt at sige om dem. Hvidt brød uden kostfibre med sukker og masser af smør i både dejen og oven på den færdige bolle.

Det skal der absolut også være plads til i en i øvrigt sund og varierende kost, men personligt er der andre ting, jeg hellere vil prioritere at nyde (f.eks. alt med marcipan eller hjemmelavede peanutkugler).

Omvendt synes jeg, at det er hyggeligt med denne slags traditioner, så mon ikke, at jeg alligevel ender med at fortære indtil flere hvedeknopper med et tykt lag smør ovenpå i morgen. Både for hyggens og for smagens skyld.

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags