Seneste indlæg

  • Fuldkorn er guldkorn. Men hvorfor? Og min yndlingsopskrift på grove gulerodsboller

    Fuldkorn er guldkorn. Men hvorfor? Og min yndlingsopskrift på grove gulerodsboller
  • Dahl med røde linser og grøntsager

    Dahl med røde linser og grøntsager
  • Bøf stroganoff med grøntsager og rustik mos

    Bøf stroganoff med grøntsager og rustik mos
  • Mig og min yndlingsingrediens: Monia Magdalena og den sunde avocado

    Mig og min yndlingsingrediens: Monia Magdalena og den sunde avocado

Lav jeres eget spiselige julelandskab

Lav jeres eget spiselige julelandskab

Osvald og jeg var for et par uger siden inviteret til bagehygge af Tscibo. Vi fik noget udstyr med hjem i gave og det er bl.a. det, vi har brugt til at lave det her spiselige julelandskab.

Faste læsere af bloggen vil vide, at jeg ikke har hverken tålmodighed eller evner til det, jeg kalder pullerværk. Aktiviteter, der kræver, at man med tungen lige i munden sidder og nørkler med småtteri og detaljer. 

Men tiden er jo til julebag, så i går hentede jeg børnene tidligt fra børnehaven for at bruge eftermiddagen på at forme og bage julesmåkager sammen med dem.

Dejen lå klar i køleskabet og da de først lige havde forstået principperne for at udrulle den (ikke for tyndt, ikke for tykt), udstikke figurer (med den spidse side af formen nedad, så man ikke får ondt i hænderne) og flytte kagerne over på en bageplade uden at den går i stykker (ok, den sidste del lærte de vist aldrig…) endte vi såmænd med at have nogle hyggelige timer, næsten uden dej, der kastes gennem luften i arrigskab over, at det ikke vil, som julekagebageren vil.

Boern laver spiseligt julelandskab

Vi brugte kageudstikkere fra Tchibo, som du kan købe her. De fungerer upåklageligt, men mon ikke også andre forme kan bruges.

Dog vil jeg gerne fremhæve den lille firkantede dims, som (ud over at min 4-årige nu er i stand til at sige og forstå ordet “rektangel” 😯 ) kan bruges til at lave fordybninger. Fordybningerne matcher bunden i småkagerne, sådan at de kan stå op.

Hvis du ikke gider at nørkle med udstikkere osv. så tril en pølse af dejen, skær den ud i 3 mm tykke skiver og bag dem. Spis småkagerne som de er eller giv dem et lag glasur.

Af mængden nedenfor trillede jeg tre pølser. Ungerne fik én hver og jeg brugte den tredje til at lave det nisselandskab, som du kan se på billedet. Mine børn har mange talenter, men jeg ser ikke nogen grund til at viderebringe billeder af deres kreationer…

Det skal du bruge

  • 75 g mandler
  • 250 g smør
  • 200 g sirup (lys eller mørk)
  • 200 g sukker
  • 1,5 tsk. potaske
  • 3 spsk. koldt vand
  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødte nelliker
  • 0,5 tsk. stødt kardemomme

Glasur

  • 1 bæger pasteuriseret æggehvide
  • Ca. 200 g flormelis

Desuden

  • Kageudstikkere eller forme
Opskrift Kagefigurer spiseligt julelandskab

Sådan laver i jeres eget spiselige nisselandskab

  1. Smut og hak mandlerne fint.
  2. Læg smør, sirup og sukker i en glasskål. Opvarm blandingen i mikroovnen til det er flydende og sammenhængende (ca. 4 minutter ved middel effekt). Husk at røre i det et par gange undervejs. Du kan også bruge en lille kasserolle i stedet.
  3. Opløs potasken i koldt vand. Lad sukkermassen køle lidt og tilsæt så potaske og hakkede mandler.
  4. Bland mel og krydderier i en anden skål. Si det ned til de øvrige ingredienser og rør det sammen. Tilsæt evt. lidt ekstra hvedemel, hvis dejen er meget lind.
  5. Tril dejen til 4-5 cm tykke pølser. Pak dem ind i husholdningsfilm og læg dem et par timer i fryseren (eller op til 3 uger). Du kan også lægge dejrullerne i en frysepose og opbevare dem i fryseren i 2-3 måneder. Tag dejen op og optø den i køleskabet 2-3 timer inden du vil bruge den.
  6. Rul dejen ud i ca. 5 mm højde og udstik figurer. Flyt dem forsigtigt over på en bageplade med bagepapir. Bliver figurerne for svære at flytte, så prøv at lægge dejen køligt igen. 
  7. Bag kagerne ved 175 grader varmluft i 5-8 minutter, afhængigt af tykkelsen.
  8. Vil du lave et landskab, så lav en stor cirkel, som er ca. 1 cm tyk. Stik huller ud, som figurerne kan stå fast i, og bag den ca. 15 minutter.
  9. Lad kagerne køle helt ned, inden du rører en glasur af æggehvide og flormelis og dekorerer figurerne med den.
Kageudstikkere vinterskov Tchibo

Hvis du ikke er så forbeholden over for pullerværk som jeg, kan du sikkert eksperimentere med frugtfarve i glasuren og forskellige slags drys på småkagerne til vinterlandskabet.

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags