Seneste indlæg

 • Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag

  Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag
 • 6 gode til campingturen

  6 gode til campingturen
 • Tærte med løg og tomater

  Tærte med løg og tomater
 • Malene og de supersunde tomater

  Malene og de supersunde tomater

Madfilosofie er storforbruger af citroner

Kylling i citronsauce med krydderurter

Månedens gæst i serien Mig og min yndlingsingrediens er dygtige Anne Sofie, som blogger på Madfilosofie. Hun fortæller i indlægget her, hvorfor hun er så vild med citron og hvad den kan bruges til i køkkenet.

Fie lavede opskriften imens det var sommer (det føles allerde som længe siden, ikke?) og de friske, danske ærter lokkede. Har du ikke adgang til friskbælgede ærter, kan du fint udskifte dem med frosne.


Min yndlingsingrediens, citronen

Da Line fra madtilmor.dk spurgte mig, om jeg ville være med i hendes tema “min yndlingsingrediens”, var jeg ikke i tvivl om, hvad jeg ville vælge at zoome ind på. Citronen er efterfulgt af friske krydderurter min absolutte yndlingsingrediens, når jeg tryller i køkkenet. Jeg er storforbruger af økologiske eller usprøjtede citroner. Jeg anvender hele citronen både skallen og saften i min madlavning. Jeg kan godt (hvis jeg skal) drikke et glas vand uden citronskive, men jeg nyderdet med – gerne i selskab med et par mynteblade.

Citroner sunde rengøring

Citronen er en fantastisk frugt, simpelthen uundværlig i min madlavning. Jeg bruger den i samtlige dressinger, saucer, simreretter, salater, marinader og desserter uden at det går ud over variationen af smag i min madlavning. Citronsaften er med at at fremhæve smagen i mange andre ingredienser, særligt tomat – og det tilfører og sikrer en god syrebalance, der giver dybde og intensitet til maden. Citronsaft kan sågar være med til at mørne kød, fisk og fjerkræ eller decideret tilberede hvide fisk ved en såkaldt “råmarinering”. Citronen er også super velegnet til rengøring af køkkenredskaber og køkkenmaskiner, afkalkning og deslige. Derudover er citronen super sund og spækket med gode c-vitaminer, samt A og B-vitamin og det vigtige og proteinrige mineral kalium.

Er du fast læser på min blog, vil du vide, at hovedparten af mine opskrifter indeholder citronsaft/revet citronskal, jeg anvender det med stor selvfølgelighed næsten på linje med salt og peber. Min passion for at anvende citroner i min madlavning, bunder i ren og skær erfaring med madlavning og tilsmagning. Jeg går meget op i at maden virkelig smager, og at måltidet dækker det basale behov for stimuli af sanserne – smags, lugte -og synssansen, der er med til at give os en bedre mæthedsfornemmelse og tilfredsstillelse.

Jeg lovede Line at lave en opskrift, som jeg ikke tidligere har delt på min blog – det kom der denne dejlige og feminine ret ud af – kylling i citronsauce med friske krydderurter.

kylling i citronsauce med friske krydderurter

Foto: Anne Sofie Kjeller Larsen // www.madfilosofie.dk

Kylling i citronsauce med friske krydderurter

Dette skal du bruge

 • 1-2 hele kyllinger
 • 50 gram smør
 • 4-6 skalotteløg
 • 2 porrer
 • 1/4 piskefløde
 • 2 dl. hvidvin, halvtør
 • 2 citroner
 • Et halvt bundt frisk estragon
 • En god håndfuld frisk timian
 • En bakke friskbælgede ærter, ca. 250 gram

Sådan gør du

 1. Rens kyllingerne, skær dem i 6 stykker – lår, vinger, bryst. Jeg bruger to stk. kyllinger, så er der til to måltider samt restkød til et tredje måltid og skrog til at koge hønsefond på.
 2. Svits kyllingestykkerne på begge sider i smør og olivenolie i en tykbundet gryde. Krydr med salt og peber og krydderurter.
 3. Kom løg og porrer ned til kyllingestykkerne, lad dem få et par minutter til løgene er klare. Hæld hvidvinen ved, lad det koge lidt ind i ca. 10 minutter.
 4. Skallen af 1 citron samt saften af 1½ citron hældes i gryden – pres saften igennem en lille si så der ikke kommer kerner ned i gryden.
 5. Tilsæt nu fløde og lad gryden simre i ca. 15 minutter. Tilsæt tynde skiver citron af en ½ citron. Smag til med salt og peber. lad det simre i ca. 10 minutter.
 6. Tilsæt friskbælgede ærter og lidt friske krydderurter, lad det koge op i et par minutter inden servering.
 7. Server til nye kartofler og pynt med friske krydderurter.
Kylling i citronsauce opskrift

Foto: Anne Sofie Kjeller Larsen // www.madfilosofie.dk


Mange tak til Fie for spændende ord og lækker opskrift 🙂 Vil du se mere, så følg med på bloggen Madfilosofie, på hendes Facebookside eller på Instagram.

Jeg er også tosset med citron og bruger det i mange af mine opskrifter. Jeg har dog et ret godt bud på, hvilken citron-opskrift jeg kommer til at dele med jer, som opfølgning på indlægget her. Men det vil jeg vente med at løfte sløret for, indtil jeg har den helt rigtige variant klar.

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags