Seneste indlæg

 • Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag

  Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag
 • 6 gode til campingturen

  6 gode til campingturen
 • Tærte med løg og tomater

  Tærte med løg og tomater
 • Malene og de supersunde tomater

  Malene og de supersunde tomater

Malene og de supersunde tomater

Fyldte tomater sunde opskrifter

Bag bloggen Helt op til månen står Malene. Hun skriver fængende, uhøjtideligt og inspirerende om sit liv som en helt almindelig kvinde, der er mor til to skønne børn.

På bloggen finder du bl.a. rejseguides, forslag til familieaktiviteter og (ikke mindst) opskrifter på såvel nem hverdagsmad som lækkerier. Ofte med børnene på sidelinjen eller fortolkninger af amerikanske klassikere. Malene er nemlig gift med Nat, som oprindeligt kommer fra USA.

I denne måned er Malene deltager i min serie om Mig og min yndlingsingrediens. Nedenfor kan du bl.a. læse, hvorfor Malenes har valgt tomater som sin yndlingsingrediens, få fifs til at spise dem, blive klogere på tomaters sundhedsværdi og så får du 3 lækre opskrifter på fyldte tomater.


Foto: Malene // Heltoptilmånen.dk

Malene fra Helt op til månen har ordet

Jeg er vild med Lines serie om yndlingsingredienser og blev glad, da hun spurgte, om jeg ville være med. Hver gang jeg har læst et indlæg, har det fået mig til at tænke over, hvad der mon er min egen yndlingsingrediens.

Længe troede jeg at det var spinat. Jeg elsker spinat og bruger det ofte. Men vi spiser faktisk lige så ofte broccoli, dog mest som tilbehør og ikke så meget som ingrediens i en ret. Hvad så med peberfrugt, champignon eller spidskål? Jo, det spiser vi også tit. Men yndlings? Over alt andet? Ikke rigtigt. Salt og peber? Meget brugt og ofte nødvendigt, men ikke ligefrem yndlings. Krydderurter? Jahhh! Men hvilken? De kan noget forskelligt og passer til forskellige retter og jeg kan helt ærligt ikke vælge én over en anden.

Og så slog det mig: Tomater. Svaret var så nærliggende, at jeg ikke fik øje på det med det samme. Vi bruger tomat i en eller anden form herhjemme dagligt; hakkede fra dåse, pureret fra glas, ovnbagte, soltørrede, i salater, på rugbrødsmadder, som suppe, på grillen eller bare som de er. Mine børn spiser dem som slik og tager som regel en håndfuld cherrytomater, når de kommer hjem om eftermiddagen.

Jeg hørte i radioen forleden at hver dansker spiser 30 kg tomater om året. Den statistik tror jeg at vores husstand er med til at trække op.

Tomater er super sunde

Udover at være kaloriefattige indeholder tomater også rigtig mange gode sager. De er smækfyldte med e-vitamin, c-vitamin og betacaroten, som styrker vores immunforsvar. Og så indeholder de antioxidanter, som fx Lycopen, der forebygger kræft og hjerte-kar-sygdomme og beskytter vores hud.

Tomater kan købes hele året, men har allermest smag i sommerhalvåret. Hvis du får købt tomater, som er lidt blege i smagen, kan du fremhæve den ved at drysse med en smule salt eller sukker, eller ved at varme dem. Eller også kan du fylde dem med lækre sager. Fyldte tomater er et hit hjemme hos os. Både varme og kolde.

Opskrifter på fyldte tomater

Her får du 3 bud på opskrifter med fyldte tomater

Taco-style

En lidt anderledes måde at spise taco, men med præcis de samme ingredienser. Her har jeg fyldt tomaterne med krydret oksekød og serveret taco chips ved siden af, i stedet for at fylde tacoskaller.

Taco tomater fyldte opskrift sund

Når jeg serverer taco, har vi altid cheddarost, tomat, majs, hakket rødløg, jalapeños, guacamole og creme fraiche som toppings.

En lækker frokost: hjemmelavet hønsesalat

En god hønsesalat er altid skøn til frokost. Prøv at fylde udhule nogle tomater og fyld hønsesalat i næste gang du skal have gæster. Jeg lover det bliver et hit.

Tomater hjemmelavet hønsesalat opskrift sund

Det skal du bruge til en hjemmelavet hønsesalat

 • 200 g stegt, kogt eller grillet kyllingekød
 • 2 spsk. afdryppede hvide asparges fra dåse
 • ½ dl mayonnaise
 • 2 spsk. creme fraiche
 • ½ tsk. Dijon sennep
 • 1 tsk. citronsaft
 • Salt og hvid peber

Sådan laver du hjemmelavet hønsesalat

 1. Rør mayonnaise, creme fraiche, sennep og citronsaft sammen.
 2. Smag til med salt og peber.
 3. Vend kylling og asparges i.
 4. Serveres med ristet brød, ananas og evt. bacon.

Caprese hapsere

Vi kender alle sammen den skønne Caprese salat med tomat, frisk mozzarella og basilikum. Herhjemme laver jeg dem ofte som appetizere, så det lige er til at hapse en mundfuld med fingrene.

Foto: Malene // Heltoptilmånen.dk

Jeg har udhulet cherrytomater, fyldt dem med en minikugle frisk mozzarella og stænket med lidt rød balsamico og drysset med hakket basilikum.

Lige nu glæder jeg mig bare til at tomaterne i drivhuset er spiseklar. Ingen købetomater kan helt slå de friske solmodne tomater, som bare smager skønt. Jeg kan snildt spise indtil jeg får ondt i maven. Heldigvis skal man op på 10 kg før det batter i kalorieregnskabet. Og så mange kan jeg trods alt ikke spise ad gangen.

Helt op til månen er der endnu flere lækre opskrifter med tomater, f.eks.:


Jeg siger mange tak til Malene for at deltage i serien – og glæder mig til at afprøve opskrifterne ovenfor!

Ud over på bloggen kan du også følge Helt op til månen på Instagram og Facebook.

Herhjemme er der også ofte tomater på menuen. F.eks. denne lynhurtige tomatsuppe. Jeg tror, at jeg vil benytte Malenes inspiration til at servere en lækker tomattærte i den nærmeste fremtid – og dele opskriften her på domænet efterfølgende.

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags