Seneste indlæg

  • Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret

    Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret
  • Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta

    Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta
  • Sådan får du brugt dine rugbrødsrester

    Sådan får du brugt dine rugbrødsrester
  • Sund spaghetti carbonára

    Sund spaghetti carbonára

Mini-piroger med kødsovs

Mini-piroger med kødsovs

Jeg er fan af piroger! De er et hit i enhver madpakke eller picnickurv og kan desuden spises i et snuptag med én hånd (hvilket er ret genialt, når man er barselsramt mama). Pirogerne kan fryses og tøs op på et par timer. Helst i køleskabet, men i en snæver vending kan du fint tage én ud af fryseren, når du går hjemmefra og spise den et par timer senere. 

Fyldet kan varieres i det uendelige og er en god måde at få brugt nogle rester på. F.eks. som i opskriften her, hvor jeg laver piroger med kødsovs.

På bloggen ligger der også opskrifter på grove piroger med fyld af spinat og hytteost og piroger, hvor der er juicepulp (eller bare revne grøntsager) i både dej og fyld.

Pirogger med kødsauce sund opskrift

Sådan laver du piroger med kødsovs

(sroll ned til bunden for en mere overskuelig og print-venlig version)

Med den størrelse, jeg har lavet her (10 cm i diameter), bliver det nogle små hapsere, hvor der er relativt meget brød i forhold til fyld, sammenlignet med den klassiske pirog. Foretrækker du større piroger laver du dem bare med en større diameter og lader dem bage i lidt længere tid.

Det skal du bruge til ca. 40 små stk.

Pirog-dej

  • 2 dl mælk
  • 1 dl kogende vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk. salt
  • 0,5 tsk. sukker
  • 2 sammenpiskede æg
  • 50 g smør
  • 700-800 g hvedemel
Piroger med kødsovs

Fyld

  • Ca. 300 g kødsovs (2,5-3 dl)
  • 35 g friskrevet parmesanost

Til pensling

  • 1 æg
  • Sesamfrø (kan udelades)
Piroger med kødsovs

Sådan laver du piroger med kødsovs

Bland mælk og vand. Lad det køle af til det er lillefingervarmt og smuldr så gær i.

Tilsæt salt, sukker, æg og smeltet eller blødt smør.  Rør dejen godt sammen og bland melet i lidt efter lidt, til dejen slipper skålens kanter.

Ælt i 10 minutter og sæt dejen til hævning et lunt sted 1-2 timer, til den har nået dobbelt størrelse.

Rul dejen ud på et bord og stik cirkler ud med et glas, skål eller en bøtte. Jeg bruger et glas med en diameter på 10 cm, men det kan du selvfølgelig variere, alt efter hvilken størrelse piroger, du ønsker.

Piroger med kødsovs
Opskrift piroger

Læg en klat fyld på hver cirkel, så det passer med, at du kan lukke dejen hen over fyldet, uden at det smatter helt ud.

Pirogger kødsovs

Tryk med en gaffel rundt langs kanten af hver pirog og lad dem efterhæve 15 minutter på pladen, imens ovnen varmer op til 180 grader varmluft.

Piroger med kødsovs

Pensl med et sammenpisket æg og vær især omhyggelig omkring sammenføjningerne, hvor ægget fungerer som lim. Drys med sesamfrø.

Bag pirogerne 10-15 min ved 180 grader varmluft.

Læg de færdigbage piroger i fryseposer mens de endnu er lidt lune, så undgår du, at de bliver tørre.

Piroger med kødsovs

Nemme at tage med på tur eller i madpakken – og altid gode at have i fryseren.
Ret Bagværk
Keyword God til mange, Madpakke
Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer 10 minutter
Antal 40 stk.

Ingredienser

Pirog-dej

  • 2 dl mælk
  • 1 dl kogende vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk. salt
  • 0,5 tsk. sukker
  • 2 sammenpiskede æg
  • 50 g blødt eller smeltet smør
  • 700-800 g hvedemel

Fyld

  • 300 g kødsovs
  • 35 g revet parmesanost eller anden ost

Pensling

  • 1 æg
  • 0,5 dl sesamfrø kan udelades

Sådan gør du

  • Bland mælk og vand. Smuldr gæren i, når blandingen er lillefingervarm.
  • Tilsæt salt, sukker, æg og smør. Rør dejen godt sammen og bland melet i lidt efter lidt indtil dejen slipper skålens kanter.
  • Ælt i 10 minutter og sæt så dejen til hævning et lunt sted en times tid.
  • Rul dejen ud på et bord og stik cirkler ud med et glas, skål eller en bøtte. 
  • Læg en klat kødsovs og lidt ost på hver cirkel, så du stadig kan lukke dejen hen over fyldet.
  • Tryk med en gaffel rundt langs kanten af hver pirog.
  • Lad dem efterhæve på pladen imens ovnen varmer op til 180 grader varmluft.
  • Pensl med sammenpisket æg og drys sesamfrø på.
  • Bag pirogerne i 10-15 min.

Noter

Læg de færdigbage piroger i fryseposer mens de endnu er lidt lune, så undgår du, at de bliver tørre.
Pirogerne fra fryseren smager bedst, hvis du spiser dem inden for de første 4 måneder.
Har du mere dej end der er kødsauce, kan du enten forme resten til små boller eller bruge f.eks. lidt skinke eller en skive spegepølse som fyld.
Piroger med kødsauce opskrift

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags