Seneste indlæg

  • Nye udfordringer på vej

    Nye udfordringer på vej
  • Herlige, hypede havtorn

    Herlige, hypede havtorn
  • Nem fiskelasagne med grøntsager

    Nem fiskelasagne med grøntsager
  • Kold sommersuppe med daggammelt brød

    Kold sommersuppe med daggammelt brød

Sådan får du brugt dine rugbrødsrester

brug dit gamle brød

Jeg brænder ofte inde med rugbrødsrester. Enten fordi brødet efter nogle dage er blevet kedeligt og jeg derfor ikke prioriterer at spise det. Eller fordi jeg bager noget nyt. Bageprocessen tager et par dage, så det passer ikke altid med, at det gamle er spist helt op. Jeg bruger for øvrigt denne opskrift på hjemmelavet rugbrød.

Ud over at madspild er noget møg, så er rugbrød smaddersundt. I hvert fald, hvis du spiser noget ordentligt fuldkornsbrød. Hvorfor fuldkorn er godt, kan du læse mere om her. Under alle omstændigheder så er det ærgerligt, når rester går til spilde.

I stedet for at dine rugbrødsrester ender i skraldespanden eller på fuglenes foderbræt, kan du lade dem genopstå i nye forklædninger. Nedenfor giver jeg 12 tips til at trylle tørt rugbrød om. Bemærk dog, at du ikke skal spise muggent brød (heller ikke selvom du har fjernet det synligt ramte). Men tørt og kedeligt brød, kan du sagtens give nyt liv.

Opskrifter med gammelt brød

Tips til at genbruge tørt rugbrød

  • Rugbrødsnacks. Fjern skorperne og skær rugbrødsskiverne i trekanter eller bjælker. Læg dem i ét lag på en bageplade med bagepapir, dryp en god olivenolie over og drys med salt og evt. andre krydderier. Bag chipsene i 10-15 minutter ved 200 grader varmluft.
  • Riv brødet og brug det til rasp.
  • Rugbrødsbruschetta. Del hver rugbrødsskive i 2 eller 4 stykker, pensl dem med olivenolie og steg dem på en rist i ovnen ved høj varme. Du kan også grille dem. Smør dem f.eks. med tomatsalsa eller en god pesto og tilsæt gerne fyld i form af f.eks. en skive pølse eller gedeost.
  • Øllebrød. Bræk rugbrødet i stykker og dæk det med hvidtøl. Lad det gerne ligge og opbløde natten over. Hæld blandingen i en gryde sammen med en tilsvarende mængde vand. Varm grøden langsomt op og lad den småkoge i 15-20 minutter, imens du jævnligt rører i den. Smag til med brun farin (der skal typisk bruges 2 spsk. pr. rugbrødsskive) og server med f.eks. flødeskum, skyr, hakkede nødder og/eller bærkompot.
  • Hjemmelavede rugbrødscroutoner, som du f.eks. kan spise på suppe eller i en salat.
  • Oven på suppe kan du også spise sprødt rugbrødsdrys med svampe og bacon.
  • Lav en sundere variant af arme riddere. Skær skorperne af brødet og lad hver skive søbe i en blanding af pisket æg, sødmælk og kanel. Steg skiverne i lidt smør på en pande, når de er blevet godt gennemvædede.
  • Riv brødet og brug det i en dej til enten fuldkornsbrød eller nyt rugbrød. Hotel- og Restaurationsskolen har en grundopskrift.
  • Lav rugbrødsdrys, som du f.eks. kan spise sammen med skyr og frugtmos i en sund bondepige med slør. Fjern skorperne fra rugbrødet og riv resten. Bland det med havregryn og hakkede nødder, så der er ca. lige meget af de tre ting. Rist blandingen i lidt honning og smør på en pande i 5-10 minutter. Smag evt. til med kanel, vanilje eller andre krydderier.
  • Rugbrødslagkage. Meyer har f.eks. en skøn opskrift, hvor du skal piske 5 æg med 100 g rørsukker og 100 g brun farin. Tilsæt 1 spsk. kakao, 4 spsk. majsstivelse og 2 tsk. bagepulver. Riv 125 g tørt rugbrød uden kerner og vend i dejen. Hæld den i en smurt springform og bag i ca. 50 minutter ved 150 grader. Flæk kagen, når den er kølet ned og læg bundene sammen med flødeskum, kagecreme, bærkompot eller hvad du nu foretrækker at bruge som fyld i din lagkage.
  • Klassisk parisertoast med sundere brød. Du kan enten riste rugbrødsskiverne først eller bare smøre dem med f.eks. lidt sennep og ketchup. Læg ost og skinke imellem to skiver rugbrød og rist det i ovnen, på grillen eller i et toastjern.
  • Lav din egen mysli. Følg f.eks. den her opskrift på hjemmelavet lakridsgranola – du kan bare udelade lakridspulveret, hvis ikke det falder i din smag.

Vil du starte forfra med rugbrødsbagningen, kan du læse gæsteindlægget, hvor Marialotte fortæller om sin kærlighed til surdej.

Har du andre tips til at bruge dine rugbrødsrester, så kom endelig med dem i kommentarfeltet👇

Print Friendly, PDF & Email
Follow:

6 Comments

  1. 9. juni 2019 / 8:26

    Super gode tips. Vi har købt en Optigrill, hvor vi griller/rister rugbrød. Så selv når det er super tørt, så bliver det lækkert efter et minut i grillen.

  2. 16. maj 2019 / 18:44

    Åh ja. Man løber tit ud i at smide noget ud! Godt med ideer til at bruge dem!

  3. Anja
    13. maj 2019 / 15:40

    Dejligt med de gode tips! Det vil jeg helt sikkert tage til mig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Grov tærte med laks og spinat. Nem og sund madtærte

Grov tærte med laks og spinat. Nem og sund madtærte

læs videre

Tags