Seneste indlæg

  • Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret

    Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret
  • Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta

    Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta
  • Sådan får du brugt dine rugbrødsrester

    Sådan får du brugt dine rugbrødsrester
  • Sund spaghetti carbonára

    Sund spaghetti carbonára

Stop madspild: Rist kernerne fra halloweengræskaret

Stop madspild: Rist kernerne fra halloweengræskaret

Hvis du lige som jeg holder af at bruge græskar i maden eller hører til dem, som har en hjemmelavet græskarlysmand stående udenfor, så kender du måske også ærgrelsen over at kassere kernerne i midten af græskarret. Ristede græskarkerner koster nemlig knaster i butikkerne og de er gode at bruge i alt fra brød og müsli til salat- eller suppedrys.

I indlægget her giver jeg en guide til, hvordan du rister dine græskarkerner i stedet for at smide dem ud. Det tager et stykke tid, men det er hverken svært eller kompliceret.

Når du rister dine græskarkerner selv, kan du skrue op for saltet eller tilsætte andre krydderier, så de kan spises som snacks. Store mængder af salt gør naturligvis ikke noget godt for sundhedsværdien, men kernerne er i sig selv proppede med sunde fedtsyrer og er rige på bl.a. kalium, zink, magnesium og vitamin A og E.

Du kan riste kernerne fra alle typer af udhulede græskar f.eks. hokkaido, butternutsquash eller de store pyntegræskar. Mangler du inspiration til at madopskrifter med græskar, så se f.eks. min salat med bagt hokkaido, græskarmuffins eller græskarsnacks tilberedt i mikrobølgeovnen.

Sådan rister du dine egne græskarkerner, diy græskar

Hjemmeristede græskarkerner – det skal du bruge

  • Kernerne fra et (eller flere) græskar
  • 2 tsk salt pr. dl græskarkerner
  • 1 spsk olie
  • Evt. andre krydderier f.eks. spidskommen, paprika eller cayennepeber

Sådan rister du dine egne græskarkerner

Skrab kernerne fra græskarrets midte. Læg dem i en skål med koldt vand i 5-10 minutter, så kødet løsner sig.

Fjerne så meget af græskarkødet som muligt fra kernerne. Skyl kernerne og læg dem på et rent viskestykke.

Brug viskestykket til at nulre de sidste rester af kødet af (kernerne behøver dog ikke at være 100 % fri for de orange kødstykker).

Sådan rister du dine egne græskarkerner, hjemmeristede kerner

Læg kernerne i en sauterpande med høje kanter. Hæld vand over, så det netop dækker og tilsæt salt.

Sådan rister du dine egne græskarkerner, diy ristede græskar kerner

Lad vandet koge væk, det tager ca. et kvarter.

Tilsæt olie og evt. krydderier.

Rist dernæst ved jævn varme i en times tid indtil græskarkernerne er brune og sprøde. Vend hyppigt rundt, så de ikke brænder på.

Hvis kernerne ikke er blevet ristet længe nok, er hinden sej og ikke rar at tygge i. Så smag dig frem undervejs.

Brug f.eks. de ristede kerner som drys på en salat, i en hjemmelavet müsli eller i en snackbar.

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

4 Comments

  1. 3. november 2017 / 14:00

    Sikke et godt tip 🙂
    Det er jo virkelig skørt at smide mad ud, som i stedet kan spises.
    Jeg har dog ikke rigtig tænkt over før, at man da selvfølgelig kan bruge kernerne inde i græskarret.
    Det må jeg helt sikkert prøve næste gang jeg laver græskarsuppe.

    • 3. november 2017 / 21:43

      Mange tak Bettina. Ja, det virker skørt bare at smide dem ud. Jeg håber, at du får held med at transformere dem til snacks😊

  2. Dulle-Julle
    30. oktober 2017 / 15:20

    Uhm, det må jeg helt sikkert prøve!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags