Seneste indlæg

  • Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret

    Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret
  • Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta

    Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta
  • Sådan får du brugt dine rugbrødsrester

    Sådan får du brugt dine rugbrødsrester
  • Sund spaghetti carbonára

    Sund spaghetti carbonára

Sprøde, krydrede rugkiks

Sprøde, krydrede rugkiks

Jeg holder ikke vinterferie i år. Det gør mine børn til gengæld, så tidligere på ugen fragtede jeg dem i bil fra vores hjem i Roskilde til mine forældre i Nordjylland. Det krævede en god omgang snacks (til chaufføren – ungerne sov sødt i deres autostole), bla. disse krydrede rugkiks, som jeg havde bagt tidligere på dagen.

Kiksene er sprøde og knasende. Konsistensen er lidt som en blanding af chips og knækbrød og de kan sagtens spises uden tilbehør. Men havde jeg ikke siddet i bilen, ville en humpel ost (f.eks. emmentaler, smøreost eller min højt elskede Vesterhavsost) også gøre lykke.

Du kan servere de krydrede rugkiks til f.eks. tapas og som en appetizer. Eller som en snack til børn – så skal du dog nok skrue lidt ned for mængden af salt og de øvrige krydderier.

Sådan laver du grove, krydrede rugkiks

Mængden af krydderurter afhænger af, hvilken type du bruger. Rosmarin er kraftig, så regn med ca. 1,5 spsk. hakket, frisk rosmarin. Timian eller oregano kan du roligt bruge det dobbelte af.

Tidspunktet på året spiller desuden også ind. Om sommeren er der langt mere smag i de fleste urter end her om vinteren.

Krydrede rugkiks

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 time 15 minutter
Samlet tid 1 time 10 minutter
Antal 35 stk.

Ingredienser

  • 2 dl kogende vand
  • 2 dl koldt vand
  • 1 dl A38, skyr eller andet syrligt mælkeprodukt
  • 10 g gær
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 2 spsk. oliven- eller rapsolie
  • 400 g rugmel
  • 150 g grahamsmel
  • En håndfuld friske eller 1-2 spsk. tørrede krydderurter f.eks. timian, rosmarin, basilikum eller oregano

Topping

  • 2-3 tsk. groft salt eller flagesalt

Sådan gør du

  • Bruger du friske krydderurter, så pluk, vask og tør dem. Hak dem fint.
  • Bland kogende vand, koldt vand og A38. Tjek, at det er lillefingervarmt og rør så gæren ud heri.
  • Tilsæt derefter de øvrige ingredienser og ælt blandingen godt. Gerne i 10 minutter på en røremaskine. 
  • Hæld dejen ud på en bageplade med bagepapir. Fugt dine hænder og brug dem til at fordele dejen ud over pladen.
    Dej til rugkiks
  • Dæk bagepladen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve i en halv time. Varm imens ovnen op til 215 grader (alm, varme).
  • Bag først i 10 minutter ved 215 grader. Tag så pladen ud af ovnen og skær dejen i kikse-stykker med en skarp kniv eller et pizzahjul. Du behøver ikke at skære hele vejen igennem – de færdigbagte kiks kan nemt brækkes fra hinanden.
    Sunde grove krydrede rugkiks opskrift
  • Drys groft salt over, skru ovnen ned til 180 grader og bag de krydrede rugkiks færdige i 30-35 minutter til kiksene er gennembagte.
Opskrift på sunde grove krydrede rugkiks

Ud over at du kan bruge forskellige krydderurter kan du variere indholdet ved at tilføre andre smagsgivere. Det kan f.eks. være lidt friskhakket rød chili og et fed hvidløg, 2 tsk. kommen (hvis du altså er til den slags… det er jeg ikke!) eller lidt revet, fast ost.

De krydrede rugkiks her er både sunde og lækre. Der er en del salt i, så du skal ikke spise dem for ofte. Til gengæld er der også godt med fuldkorn, som er godt for bl.a. din fordøjelse og hjerte-kar systemet.

Andre af mine favoritsnacks, når jeg er på farten er mine peanutkugler, grovboller med æbler eller madpakkesnegle.

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags