Seneste indlæg

  • Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret

    Blomkålscurry. Varm, sund og mættende forårsret
  • Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta

    Tomatsalsa med rød peberfrugt og karrypasta
  • Sådan får du brugt dine rugbrødsrester

    Sådan får du brugt dine rugbrødsrester
  • Sund spaghetti carbonára

    Sund spaghetti carbonára

Sund spaghetti carbonára

Sund spaghetti carbonára

Madformadelskere skrev for et par uger siden i et gæsteindlæg her på bloggen, at de ryger deres egen bacon. Og at hele familien elsker at spise det.

De er ikke alene om at have bacon som deres yndlingsingrediens. Danskerne elsker at sætte tænderne i de sprøde, røgede stykker kød. Tal fra analyseinstituttet Nielsen viser, at vi danskere i 2016 købte bacon for 600 mio. kr. Det svarer til 10,1 mio. kilo i alt (oplysningerne har jeg fra Anne Glads spændende bog Danskernes Mad fra 2017).

En væsentlig del af forklaringen på bacons popularitet er, at den er spækket med aromastoffer. Du får nemlig både fedt, salt og umami. Det tilfredsstiller vores hjerne big time. Når det kombineres med, at stegt bacon er sprødt og har en næsten karamelliseret overflade, så er opskriften på succes sikret.

hjemmerøget bacon opskrift ryge
Foto: Tina og Rasmus // madformadelskere.dk

Tina fra Madformadelskere skrev til mig og spurgte, om det var ok, at de valgte bacon, eftersom jeg jo primært skriver om sund mad her på domænet.

Og ja – bacon øger risikoen for især tarmkræft. Det indeholder store mængder af salt og usundt fedt. Og under pandestegning frigives der skadelige partikler, som forringer indeklimaet i lang tid bagefter.

Men for mig handler mad mere end noget andet om nydelse. Derfor er der bestemt også plads til bacon her på domænet. Desuden behøver du ikke at spise ret store mængder for at blive tilfredsstillet, netop fordi bacon er så mættet med aromastoffer.

Sådan laver du en sund spaghetti carbonára

En klassisk pasta carbonára laves ved at blande nykogt pasta med bacon, æg, fløde og parmesanost. At lave en decideret sund carbonára er lidt af en umulighed. Det lækre ved retten er nemlig den bløde, fede, fuldendte smag.

Jeg har dog forsøgt mig med denne sundhedsoptimerede version, som bl.a. indeholder fuldkornspasta og masser af grøntager. Fløden er skiftet ud med lidt ekstra ost og kogevandet fra pastaen (som indeholder stivelse, der er med til at binde saucen sammen).

Jeg har aldrig prøvet at ryge min egen bacon, sådan som Madformadelskere gør det. Det må jeg kaste mig ud i en dag. Indtil da foretrækker jeg at købe et helt stykke bacon og skære det ud. Det smager langt bedre end at købe det færdigskivet.

Vil du gerne bruge et sundere alternativ til bacon, så udskift det med f.eks. kalkunbacon, parmaskinke eller røget mørbrad. Det er lavet af mere magre kødudskæringer. Du kan også prøve den italienske pancetta, som saltes og krydres i stedet for at ryges (og faktisk er den, der traditionelt bruges i en spaghetti carbonára).

Desuden er der sundhedsmæssige gevinster ved at vælge en økologisk bacon, da den bl.a. ikke indeholder nitrit. Lad dig ikke skræmme af farven. Økologisk bacon ser trist og grå ud, netop fordi den konventionelle bacons friske farve er hjulpet godt på vej af nitrit.

Sund spaghetti carbonára

Den klassiske italienske pastaret i en sundere version med ekstra grønt og mindre fedt.
Ret Hovedret
Køkken Italiensk
Keyword Pasta
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 0,5 broccolihoved ca. 200 g
  • 150 g svampe f.eks. champignoner
  • 150 g bacon
  • 400 g fuldkornspasta
  • 1 lille potte persille
  • 6 æggeblommer eller 3 æg
  • 100 g parmesanost eller en anden fast, hård ost, f.eks. grana
  • 0,5 tsk. peber
  • 0,5 tsk. olie til stegning

Sådan gør du

  • Pil og hak løg og hvidløg.
  • Del broccolihovedet i buketter og skyl dem godt.
  • Fjern jord fra svampene og skær dem i mundrette stykker.
  • Skær bacon i tern, skiver eller strimler. Rist dem på en tør pande (du kan lige så godt bruge en stor pande med høje kanter med det samme. Så kan du genbruge den senere). Tag baconstykkerne af panden, når de er færdigstegte og læg dem på et stykke køkkenrulle. Kassér det stegefedt, der ligger tilbage på panden.
  • Sæt pastaen til at koge i letsaltet vand. De skal helst være al dente, dvs. have en smule bid. Så kog dem i et minut mindre, end du normalt ville gøre.
  • Vask og tør persillen. Tag lidt fra til pynt og bland resten med æggeblommer, revet parmesanost (gem også lidt af osten til pynt), peber og 3 spsk. af kogevandet fra pastaen.
  • Rist løg og hvidløg i lidt olie i nogle minutter på panden, når baconstykkerne er færdigstegte. 
  • Tilsæt broccoli og svampestykker og rist i ca. 5 minutter, til det hele har fået lidt skorpe.
  • Sluk for blusset, men lad panden stå på kogepladen. Hæld æggemassen over og bland den med grøntsagerne. 
  • Tilsæt pasta og vend godt rundt.
  • Drys til sidst med bacon og server din carbonára med et drys revet ost og lidt persille på toppen.

Ønsker du en endnu mere sund spaghetti carbonára, så server den sammen med en frisk, grøn salat.

sund pastaret opskrift

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags