Seneste indlæg

  • Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag

    Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag
  • 6 gode til campingturen

    6 gode til campingturen
  • Tærte med løg og tomater

    Tærte med løg og tomater
  • Malene og de supersunde tomater

    Malene og de supersunde tomater

5 simple og sunde salater til julebordet

sunde salater til julebordet

Bloggers By Hearts store julekalender løber som en stafet igennem hele julemåneden. Hver morgen er der en ny blogger, som bidrager med et indlæg – og i dag er det min tur til at åbne en låge. Jeg har valgt at dele 5 nemme opskrifter på sunde salater til julebordet.

Der er noget for enhver smag, men alle salaterne indeholder kål. Ud over at være supersund er kål nemlig billig og lettilgængelig på denne tid af året. Og så smager det skønt!

Mit bud på sunde salater til julebordet er

  • Sprød salat med rødkål, appelsiner og abrikoser
  • Rødkålssalat med kakifrugt og peberrod
  • Grønkålssalat med pærer og peberrodsdressing
  • Stegt grønkål med granatæble, sesamfrø og chili
  • Ovnbagt rosenkål med granatæblekerner og nødder

Opskrifterne kommer her:

Sprød salat med rødkål, appelsiner, abrikoser og nødder

Det skal du bruge

  • Et halvt rødkålshoved (ca. 500g)
  • 2 appelsiner
  • 75 g abrikoser
  • 4 spsk olie
  • 2 spsk æblecidereddike
  • 0,5 tsk salt
  • 75 g valnødder
  • 1 bundt persille

Sådan gør du

Fjern de yderste blade på rødkålen og hak resten groft

Pil appelsinerne (prøv at få mest muligt af den hvide hinde af også) og skær dem i små stykker

Skær abrikoserne i strimler og bland dem med rødkålen og appelsinstykkerne

Rør en marinade af olie, eddike og salt. Vend den over salaten

Top med grofthakkede valnødder og persille ved servering

sunde salater til julebordet nem rødkålssalat

Udskift gerne abrikoserne med andre typer af tørret frugt (f.eks. dadler eller figner) og brug evt. hasselnødder eller mandler i stedet for valnødder

Der er også rødkål i den næste salat, som i stedet for tørret frugt er sødet med den lækre kakifrugt, som også kaldes sharonfrugt

Rødkålssalat med kakifrugt og peberrod

Det skal du bruge

  • Et lille rødkålshoved (eller et halvt stort)
  • 5-6 gulerødder
  • 2 kakifrugter
  • Skal og saft fra 1 citron
  • Skal og saft fra 1 appelsin
  • 1 spsk olie
  • 1 spsk soja
  • 1 spsk revet peberrod eller 3-4 cm wasabipasta

Sådan gør du

Fjern de yderste blade på rødkålen og snit resten fint

Skær gulerødderne i stave og kakifrugterne i tern

Bland en dressing af de øvrige ingredienser og vend den med salaten

Retten bliver kun bedre af at stå og trække i nogle timer eller natten over

Du kan se flere billeder og læse mere om salaten i indlægget her: Salat med rødkål, kakifrugt og peberrod

Rødkålssalat med frugt sunde salater til julebordet

Peberroden giver en dejlig skarp smag til det basiske kål, så den går igen i næste bud i rækken af sunde salater til julebordet

Grønkålssalat med pærer og peberrodsdressing

Det skal du bruge

  • 150 g grønkål (ca. 8 stilke)
  • 1-2 pærer
  • Et lille rødløg
  • 30 g peberrod
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl piskefløde
  • saft af 1/2 citron
  • 0,5-1 spsk sukker
  • 1 tsk salt

Sådan gør du

Begynd med at lave dressingen, så den kan stå og trække. Du kan sagtens lave den klar dagen i forvejen

Skræl og riv peberroden

Bland fløde, creme fraiche og citronsaft

Rør peberroden i og smag til med salt og sukker. Stil dressingen køligt indtil den skal bruges

Rib, skyl og snit grønkålen

Hak rødløget fint og skær pærerne i tynde stave

Vend salaten sammen, hæld peberrodsfløden over og bland det hele godt

nem grønkkål salat sunde salater til julebordet

Grønkål smager også supergodt, når den bliver stegt på panden, så i den næste opskrift er der sprødt, lynstegt grønkål som basis i salaten

Stegt grønkål med granatæble, sesamfrø og chili

Det skal du bruge

  • ½ dl sesamfrø
  • 300 g grønkål
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 tsk friskhakket chili
  • Salt og peber
  • Kernerne fra et halvt granatæble

Sådan gør du

Rist sesamfrøene på en tør pande med høje kanter i 5-10 minutter til de begynder at dufte af popcorn

Rengør og rip grønkålen. Steg bladene i olivenolie i 5-6 minutter til bladene de er faldet lidt sammen, men stadig har bid. Læg evt. et låg over

Pres hvidløgene over grønkålen og tilsæt sesamfrø og chiliflager

Steg videre i et par minutter og smag til med salt og peber

Fjern salaten fra varmen, tilsæt granatæblekerner og server

Se flere billeder af salat og proces i indlægget her: Stegt grønkålssalat

nem grønkål stegt salat sunde salater til julebordet

Når du så har et halvt granatæble tilbage, kan du passende bruge det i denne sidste opskrift, hvor de små sunde smagsbomber blandes med ovnbagt rosenkål

Ovnbagt rosenkål med granatæblekerner og nødder

Det skal du bruge

  • 400 g rosenkål
  • 1 spsk olie
  • Et skvæt ufortyndet saftevand
  • 0,5 tsk. friskhakket chili
  • 1 stor håndfuld saltede peanuts
  • Kernerne fra et halvt granatæble

Sådan gør du

Rengør rosenkålene ved at fjerne de yderste blade og den nederste del af stokken. Flæk dem på langs, skyl dem og læg dem i et ovnfast fad sammen med olie, saft og chili

Bag blandingen ved 200 grader i 15 minutter

Tilsæt granatæblekerner og peanuts (hak dem evt. let først)

Bag videre 5-10 minutter til kålene bliver gyldne, men stadig har bid

Rosenkålssalaten smager dejlig både lige når den kommer ud af oven og når den er blevet kold

I indlægget: Lækre ovnbagte rosenkål kan du læse mere og se flere billeder

Ovnbagt rosenkål med granatæbler og nødder sunde salater til julebordet

I morgen er det Stine, som på frurosenbak.dk åbner den næste låge i julekalenderen. Det kommer til at handle om julelækkerier!

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

2 Comments

  1. 14. december 2017 / 21:48

    De sidste mange år har vi haft vegetar ved julebordet – det giver anledning til en masse lækkert tilbehør, som jeg nødigt ville undvære nu (;

    • 14. december 2017 / 21:55

      Ja – en gang imellem kan det være en fordel med en vegetar ved bordet. Hvis bare de lader mig spise min and uden fordømmende blikke😆

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags