Seneste indlæg

  • Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag

    Katrine Klinkens skrubbe på en tirsdag
  • 6 gode til campingturen

    6 gode til campingturen
  • Tærte med løg og tomater

    Tærte med løg og tomater
  • Malene og de supersunde tomater

    Malene og de supersunde tomater

Sunde og vegetariske kåldolmere

Sunde vegetariske Kåldolmere opskrift

Kåldolmere kaldes også hvidkålsrouletter. De laves traditionelt ved at vikle hvidkålsblade omkring en fars og stege dolmerne sprøde i smør. I lighed med mange andre familier forsøger vi at skære ned på vores kødindtag – især af den hakkede slags. Derfor har jeg i opskriften her lavet en tomatsauce med linser og grøntsager og brugt den som fyld i kåldolmere, som er blevet både sunde og vegetariske.

Spis kåldolmerne med kogte kartofler eller kartoffelmos, f.eks. i en rustik version med masser af grøntsager, som den jeg foreslår her: Bøf stroganoff med grøntsager og rustik mos.

Sådan laver du Sunde vegetariske kåldolmere opskrift

Klogere på mad og på hinanden

Sidste år lavede jeg i forbindelse med mit journaliststudie en reportage fra en aften i Børnebørnenes Madværksted på Stevs. Konceptet er udviklet af Hjerteforeningen med støtte fra Nordea Fonden. Kort fortalt går det ud på, at børn og bedsteforældre mødes 4 gange i et skolekøkken for at lave mad og udveksle røverhistorier.

Jeg er fan af initiativet, fordi det indebærer hygge og samvær på tværs af generationer. Madværkstederne indgyder samtidigt madmod hos både børn og bedsteforældre – og hos de andre i familien, når børnene forhåbentlig kommer hjem og har lyst til at fortsætte eksperimenterne i køkkenet.

I år har jeg fornøjelsen af selv at være tovholder på et forløb her i Roskilde. Vi begyndte i sidste uge med temaet kål. Her lavede vi både ældre og nyere retter (hhv. kåldolmere og grønkålschips samt spicy kødboller med nudler og lynstegt kål). Opskriften her er en modereret og vegetarisk udgave af kåldolmerne fra madværkstedet.

Det var skægt og inspirerende at høre om deltagernes erfaringer med og holdninger til kål. Flere bedsteforældre fortalte, at de kunne huske kåldolmere fra deres barndom, men ikke havde smagt dem siden. Ikke alle retter behagede alle smagsløg, men det var en fryd at se, hvordan børnene prøvesmagte alle de kreationer, de selv havde været med til at frembringe.

Sådan laver du sunde vegetariske kåldolmere

Den vegetariske linse-tomatsauce kan sagtens spises i stedet for en almindelig kødsauce sammen med pasta, som udgangspunkt for en chili sin carne eller i en lasagne. Du kan da med fordel tilsætte lidt ekstra væske, så den bliver mere sauce og mindre fars-agtig.

Sunde og vegetariske kåldolmere

Sund og vegetarisk version af de klassiske kåldolmere. Spis dem med kogte kartofler eller kartoffelmos.
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 1 time
Samlet tid 1 time 20 minutter
Antal 4

Ingredienser

Til linse-tomatsauce (kåldolmer-fyldet)

  • 1 porre
  • 2 fed hvidløg
  • 1 lille squash
  • 3 gulerødder
  • Lidt olie til stegning
  • 150 g belugalinser (1,5 dl)
  • 2 tsk. tørrede krydderier f.eks. basilikum, oregano eller timian.
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 0,5 liter grøntsagsbouillon
  • Et skvæt æblejuice
  • Salt og peber

Til kåldolmer-indpakning

  • 1 hvidkål eller savojkål
  • 1 dl æblejuice
  • 50 g revet parmesanost

Sådan gør du

Begynd med at lave fyldet

  • Rengør porren. Halver den og skær den i tynde skiver.
  • Pil og hak hvidløg.
  • Vask eller skræl squash og gulerødder og riv dem groft.
  • Varm en gryde op og steg porrer- og hvidløgsstykker i lidt olie nogle minutter. Tilsæt så squash og gulerødder og steg videre til det er blevet lidt blødt, men ikke har taget farve.
  • Tilsæt linser, krydderier, tomater og bouillon.
  • Rør rundt og lad saucen simre under låg i en halv times tid (gerne længere). Vend i retten et par gange undervejs. Tag låget af de sidste 10 minutter, så saucen koger ind. Det er vigtigt, at konsistensen er ret fast, så den kan fungere som et alternativ til fars og ikke smatter helt ud.
    Vegetar tomatsauce opskrift

Forbered kålen imens saucen simrer

  • Tænd ovnen på 200 grader og bring en stor gryde med vand i kog.
  • Skær det meste af kålstokken væk med en skarp kniv. Stik en stegegaffel ind, dér hvor stokken har været og sænk kålhovedet ned i det kogende vand.
    Hvidkål til kogning
  • Efter ca. 10 minutter begynder kålbladene at løsne sig fra stokken. Mærk efter, om de er møre nok eller om de skal koge i lidt længere tid. Tag så kålhovedet op og pil bladene fra stokken. Lad dem dryppe af på et rent viskestykke.
  • Når saucen er ved at være færdigkogt, tilsætter du æblejuice og smager til med salt og peber.
  • Skær det sidste af kålstokken væk med et trekantet snit på de enkelte blade. Læg en stor skefuld af tomatsaucen på hvert kålblad og pak forsigtigt bladet sammen omkring fyldet.
  • Læg kåldolmerne i et ovnfast fad med sammenføjningerne nedad.
    Sådan laver du Kåldolmere
  • Hæld æblejuice ved, drys med parmesanost og sæt fadet i ovnen i ca. 30 minutter.

Noter

Er der kålblade til overs, kan du snitte dem fint og servere ved siden af. Enten som de er eller vendt i en marinade af f.eks. lidt olie, æblejuice, tranebær og hakkede hasselnødder. I kan også prøve at bruge kålbladene som madpandekager med forskelligt fyld (de behøver ikke at blive bagt først).
Lav gerne saucen klar en eller flere dage i forvejen. Den kan holde sig 3-4 dage i en tætlukket beholder i køleskabet eller 4-5 måneder i fryseren.

Er du blevet nysgerrig på Børnebørnenes Madværksted, kan du læse mere om konceptet på Hjerteforeningens Hjemmeside (som dog trænger til en opdatering). Du er også meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål.

Print Friendly, PDF & Email
Nyhedsbreve fra Mad-til-mor
Vil du have inspiration til at lave simpel og sund hverdagsmad året rundt?

Hver måned sender jeg et nyhedsbrev, hvor jeg fortæller om sæsonens råvarer og giver dig tips til at bruge dem.

Du kan til enhver tid afmelde dig igen og jeg lover, at jeg ikke spammer dig med mails.

Når du tilmelder dig, får du samtidig min e-bog med 8 sundere varianter af familiens hverdagsfavoritter .

Follow:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tags